ΓΔ: 1357.3 -2.40% Τζίρος: 150.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Οι 5 προβλέψεις των «αρκούδων» που κατόρθωσε να διαψεύσει η Wall Street

Παρά τις συνεχείς απαισιόδοξες προβλέψεις για διολίσθηση των ΗΠΑ σε ύφεση και «βουτιά» των μετοχών, η αμερικανική αγορά κατορθώνει να συνεχίσει την ανοδική της πορεία.

Η αμερικανική αγορά έχει επιδοθεί σε ράλι από την αρχή τους έτους με τις εκτιμήσεις για διολίσθηση των ΗΠΑ σε ύφεση να υποχωρούν, σε τακτά χρονικά διαστήματα. 

Ο S&P 500 και ο Nasdaq εισήλθαν σε bull market πριν από μικρό χρονικό διάστημα και σημειώνουν κέρδη από την αρχή του έτους έως και τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου κατά 17% και 39% αντίστοιχα. 

Σύμφωνα με τον βετεράνο της Wall Street, Εντ Γιαρντένι, τα επιχειρήματα π0υ επικαλέστηκαν οι απαισιόδοξοι ή «αρκούδες» έχουν καταρριφθεί και ο ίδιος εκτιμά ότι ο S&P 500 θα κλείσει το 2024 στις 5.400 μονάδες, δηλαδή με κέρδη 20% σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα. 

Όπως αναφέρει σε report του υπάρχουν πέντε βασικές εκτιμήσεις των «αρκούδων» που διαψεύσθηκαν. Πιο αναλυτικά: 

Η πορεία των βασικών οικονομικών δεικτών

Ο σύνθετος οικονομικός δείκτης (LEI) έφθασε στο υψηλότερο επίπεδό του τον Δεκέμβριο του 2021 και από τότε μέχρι τον Μάιο έχει υποχωρήσει κατά 9,4. Οι προηγούμενες μειώσεις του LEI έχουν προβλέψει σωστά τις προηγούμενες οκτώ υφέσεις με μέσο χρόνο πρόβλεψης περίπου 12 μηνών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Γιαρντένι, ο LEI μεροληπτεί προς τους μεταποιητικούς τομείς της οικονομίας σε σχέση με τους τομείς των υπηρεσιών. Οι πρόσφατες μετρήσεις του LEI «συνάδουν με το σενάριο της κυλιόμενης ύφεσης, με την ύφεση να διατρέχει επί του παρόντος τον τομέα των αγαθών. Αυτό επιβεβαιώνεται από την αδυναμία του δείκτη χωρητικότητας φορτηγών και των φορτώσεων σιδηροδρομικών βαγονιών εμπορευματοκιβωτίων κατά το τελευταίο έτος», σημειώνει.

Η αντιστροφή της καμπύλης ομολόγων 

«Οι ανεστραμμένες καμπύλες αποδόσεων σηματοδοτούν ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι η συνέχιση της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Fed θα οδηγήσει σε χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία θα μπορούσε να μετατραπεί σε πιστωτική κρίση και ύφεση σε ολόκληρη την οικονομία. Οι πιστωτικές κρίσεις είναι αυτές που προκαλούν ύφεση, όχι οι ανεστραμμένες καμπύλες αποδόσεων που προβλέπουν αυτά τα γεγονότα» ξεκαθαρίζει ο βετεράνος επενδυτής. 

Προσθέτει ακόμη ότι αυτή τη φορά, η καμπύλη αποδόσεων αντιστράφηκε το περασμένο καλοκαίρι. Για άλλη μια φορά προέβλεψε σωστά μια τραπεζική κρίση, η οποία συνέβη τον Μάρτιο. Αυτό που διαφέρει αυτή τη φορά, μέχρι στιγμής, είναι ότι η Fed ανταποκρίθηκε πολύ γρήγορα με μια έκτακτη διευκόλυνση τραπεζικής ρευστότητας, η οποία λειτούργησε για να αποτρέψει ένα bank run σε όλη την οικονομία και μια πιστωτική κρίση, μέχρι στιγμής.

Η πτώση στην προσφορά χρήματος

Οι επενδυτές που είναι απαισιόδοξοι προειδοποιούν για τη συνεχιζόμενη αδυναμία της προσφοράς χρήματος Μ2, η οποία επιβεβαιώνει ότι η νομισματική πολιτική είναι αρκετά σφιχτή ώστε να προκαλέσει ύφεση. Αλλά παρά την πτώση της προσφοράς χρήματος Μ2 κατά 4% το τελευταίο έτος, εξακολουθεί να παραμένει περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια πάνω από την προ της πανδημίας ανοδική της πορεία.

Οι καταθέσεις στο Μ2 ανήλθαν σε 5,0 τρισ. δολάρια κατά τη διάρκεια του Μαΐου. Υπολογίζεται ότι αυτό είναι 1,5 τρισ. δολάρια πάνω από την προ-πανδημική τάση των καταθέσεων. Οι καταθέσεις όψεως αντιπροσωπεύουν σήμερα το 24% του Μ2, από 10,3% κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου 2020. Το Μ2 έχει να είναι τόσο ρευστό από τον Σεπτέμβριο του 1972.

Μείωση των αποταμιεύσεων 

Οι καταναλωτές ξοδεύουν τις πλεονάζουσες αποταμιεύσεις τους από την πανδημία, με ορισμένες τράπεζες να εκτιμούν ότι οι πλεονάζουσες αποταμιεύσεις τους θα εξανεμιστούν πλήρως μέχρι το τέλος του έτους. Αλλά ο Γιαρντένι είναι λίγο πιο αισιόδοξος για αυτό το σενάριο.

«Η ετήσια μεταβολή του Μ2 παρακολουθεί στενά το 12μηνο κινητό άθροισμα των προσωπικών αποταμιεύσεων, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπάρχει ακόμη αρκετή πλεονάζουσα αποταμίευση με βάση την ανάλυσή μας για το Μ2. Το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της Fed σχετικά με την ιδιοκτησία των καταθέσεων συν τα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς ανά γενιά». σημειώνει.

Ο βετεράνος επενδυτής εκτιμά ότι τα πλεονάζοντα ρευστά διαθέσιμα που κατείχε μόνο η γενιά των baby boomers κυμαίνονταν μεταξύ 1 και 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος του πρώτου τριμήνου, αφήνοντας στους καταναλωτές άφθονα χρήματα για να ξοδέψουν και να βοηθήσουν στη στήριξη της οικονομίας.

Σφιχτή νομισματική πολιτική 

Η νομισματική πολιτική είναι περιοριστική, ιδίως αν ληφθεί υπόψη η αυστηροποίηση των προτύπων δανεισμού ως αντίδραση στην τραπεζική κρίση του Μαρτίου, καθώς και το συνεχιζόμενο πρόγραμμα ποσοτικής σύσφιξης (QT). Ωστόσο, η αυστηρή νομισματική πολιτική έχει αντισταθμιστεί κάπως από την πολύ τονωτική δημοσιονομική πολιτική. Στο παρελθόν, η δημοσιονομική τόνωση γινόταν συνήθως στο τέλος των υφέσεων ή ακόμη και όταν αυτές είχαν τελειώσει. Αυτή τη φορά, πολλά δημοσιονομικά κίνητρα έχουν θεσπιστεί πριν από την επόμενη ύφεση. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο η επόμενη ύφεση δεν έχει εμφανιστεί μέχρι στιγμής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

«Πάγωσαν» τα επιχειρηματικά deal: Μειώθηκε κατά 42% η αξία τους

Τις τελευταίες έξι εβδομάδες, εξαγορές και συγχωνεύσεις αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων είτε έχουν σταματήσει είτε έχουν καταρρεύσει, ενώ μικρή είναι η βελτίωση στις νέες εισαγωγές εταιρειών (IPO).