ΓΔ: 1455.8 0.06% Τζίρος: 9.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:07:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

ING: Οι παράγοντες που μπορούν να ωθήσουν υψηλότερα το πετρέλαιο

Στα 86 δολάρια το βαρέλι στο γ' τρίμηνο και στα 92 δολάρια στο δ' τρίμηνο του 2023, κατά μέσο όρο, εκτιμούν οι αναλυτές της ING ότι θα κυμανθεί η τιμή του brent.

Ενίσχυση των τιμών πετρελαίου τους επόμενους μήνες αναμένει η ING, τονίζοντας ότι υπάρχουν μία σειρά παράγοντες που καθιστούν πιο «σφιχτό» το ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης και θα επηρεάσουν την πορεία της συγκεκριμένης αγοράς. 

Στη έκθεσή της η ολλανδική τράπεζα σημειώνει ότι αναμένει το brent να διαμορφωθεί, κατά μέσο όρο, στα 86 βαρέλια στο γ’ τρίμηνο και να ενισχυθεί στα 92 βαρέλια στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. 

Όλα δείχνουν ότι η αγορά θα παραμείνει ελλειμματική κατά τη διάρκεια του 2024, με το β’ εξάμηνο του 2024 να είναι πιο επιβαρυμένο. Αναμένεται ότι θα καταγραφεί ένα μικρό πλεόνασμα στο α’ τρίμηνο του 2024, με εκτίμηση ότι η μέση τιμή του brent θα διαμορφωθεί στα 90 δολάρια κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. 

Η εκτίμηση βασίζεται στο ότι ο ΟΠΕΚ+ θα παραμείνει στους προγραμματισμένους στόχους παραγωγής του, ενώ οι πρόσθετες εθελοντικές περικοπές 1,66 εκατ. βαρέλια/ημέρα από άλλους παραγωγούς του ΟΠΕΚ+ θα συνεχιστούν επίσης μέχρι το 2024.

Περικοπές από Σ. Αραβία

Ο ΟΠΕΚ+ έχει στόχο παραγωγής 41,86 εκατ. βαρέλια/ημέρα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και 40,63 εκατ. βαρέλια/ημέρα για το 2024. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, μπορεί να υπάρξουν πολύ μεγαλύτερες περικοπές από τον ΟΠΕΚ+.

Πρώτον, ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ+ προέβησαν σε πρόσθετες εθελοντικές περικοπές της προσφοράς κατά 1,66 εκατ. βαρέλια ημερησίως και αυτές έχουν επί του παρόντος οριστεί να συνεχιστούν μέχρι το τέλος του 2024.

Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε περαιτέρω εθελοντική μείωση κατά ένα εκατ. βαρέλια ημερησίως για τον Ιούλιο, αλλά έκτοτε την παρέτεινε τον Αύγουστο και πιο πρόσφατα τον Σεπτέμβριο. Η Σαουδική Αραβία θα πρέπει να είναι προσεκτική με τον τρόπο που θα προχωρήσει στην άρση αυτής της μείωσης. Οι συνεχιζόμενες περικοπές είχαν τελικά το επιθυμητό αποτέλεσμα για τον ΟΠΕΚ+ και συγκεκριμένα για τη Σαουδική Αραβία. Η χαλάρωσή τους πολύ σύντομα ή πολύ γρήγορα θα έχει προφανώς ανεπιθύμητο αντίκτυπο στις τιμές. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή, όπου αυξάνονται οι ανησυχίες για την κατάσταση της κινεζικής οικονομίας, η οποία είναι σαφές ότι δεν ανακάμπτει με τον ρυθμό που πολλοί ανέμεναν.

Κίνδυνοι εφοδιασμού με ρωσικό πετρέλαιο

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπάρχει σαφώς μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα εξελιχθούν οι ροές ρωσικού πετρελαίου. Ωστόσο, η Ρωσία έχει εκπλήξει πολλούς στην αγορά με το πόσο πεισματάρης ήταν ο όγκος των εξαγωγών της. Οι μεγάλες εκπτώσεις εξασφάλισαν ότι υπήρχαν πρόθυμοι αγοραστές για αυτό το αργό. 

Οι περικοπές της προσφοράς που είχε ανακοινώσει προηγουμένως η Ρωσία φαίνεται τελικά να μεταφέρονται σε χαμηλότερους όγκους εξαγωγών. Αν και, αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι με το ρωσικό αργό να διαπραγματεύονται πλέον πάνω από το ανώτατο όριο τιμών της G7, η δυτική ναυτιλία και ασφάλιση δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αν και η Ρωσία φαίνεται να έχει κατασκευάσει έναν στόλο αρκετά μεγάλο για να παρακάμψει το ανώτατο όριο τιμών.

Πτώση γεωτρήσεων σε ΗΠΑ

Ο αριθμός των ενεργών πετρελαιοπηγών στις ΗΠΑ έχει μειωθεί κατά λίγο περισσότερο από 15% από την αρχή του έτους σε 525, σύμφωνα με την Baker Hughes, γεγονός που έχει αφήσει τις πετρελαιοπηγές στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2022.

Αυτή η επιβράδυνση της δραστηριότητας γεώτρησης δεν αποτελεί έκπληξη ότι θα έχει αντίκτυπο στις προοπτικές προσφοράς, ειδικά κατά το 2024. Η προσφορά αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί κατά λίγο περισσότερο από 200 εκατ. βαρέλια ημερησίως μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, ενώ το 2024, η μέση ετήσια προσφορά αναμένεται να αυξηθεί κατά λίγο περισσότερο από 300 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε ετήσια βάση. 

Οι ανησυχίες για τη ζήτηση παραμένουν

Παρά τις παρατεταμένες ανησυχίες για τη ζήτηση, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου εξακολουθεί να αυξάνεται κατά περίπου 1,9 εκατ. βαρέλια/ημέρα φέτος σε επίπεδο ρεκόρ 101,8 εκατ. βαρέλια/ημέρα. Περισσότερο από το 60% αυτής της αύξησης οφείλεται στην Κίνα.

Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη να δούμε ότι η αγορά πετρελαίου είναι νευρική, δεδομένων των ασθενέστερων του αναμενόμενου κινεζικών μακροοικονομικών στοιχείων που είδαμε πρόσφατα. Ωστόσο, παρά αυτά τα ασθενέστερα στοιχεία, οι αριθμοί που σχετίζονται με το πετρέλαιο παραμένουν σε μεγάλο βαθμό υποστηρικτικοί. Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου μέχρι στιγμής φέτος είναι κατά μέσο όρο 11,26 εκατ. βαρέλια/ημέρα, αυξημένες κατά 12,4% σε ετήσια βάση. 

Οι ΗΠΑ για μεγάλο μέρος του έτους αποτέλεσαν επίσης πηγή ανησυχίας για την αγορά. Δεδομένου του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων, οι συμμετέχοντες στην αγορά ανέμεναν μια αρκετά επιθετική επιβράδυνση στο δεύτερο μέρος του 2023. Ωστόσο, η αγορά αρχίζει να υιοθετεί την ιδέα ότι οι ΗΠΑ μπορεί να είναι σε θέση να επιτύχουν μια ήπια προσγείωση. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Στην κόψη του ξυραφιού η αγορά πετρελαίου, σενάρια για άνοδο στα 100 δολ.

Οι φόβοι για απευθείας επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ εντείνουν τη νευρικότητα και κρατούν τις τιμές πάνω από τα 90 δολ. το βαρέλι. Άνοδο στα 100 δολ. θεωρεί πιθανή η JPMorgan, τα 95 δολ. εντός τριμήνου «βλέπει» η ANZ.
Petrelaio, Oil, brent, wti
ΑΓΟΡΕΣ

Τέλος στο ξέφρενο ράλι του πετρελαίου, σε νέα ισορροπία η διεθνής αγορά

Απώλειες που ξεπερνούν το 1% για brent και αμερικανικό αργό, καθώς ενισχύονται οι ενδείξεις ότι η «χαμηλή πτήση» της παγκόσμιας οικονομίας θα πλήξει τελικά και τη ζήτηση για τον μαύρο χρυσό.
Petrelaio, Oil, Crude Oil
ΑΓΟΡΕΣ

«Βουτιά» της τιμής του πετρελαίου μετά τις μειώσεις από τη Σ. Αραβία

H αύξηση της προσφοράς και ο συναγωνισμός με τους ανταγωνιστές παραγωγούς ώθησαν τη Σ. Αραβία να μειώσει την επίσημη τιμή πώλησης (OSP) του Φεβρουαρίου στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 27 μηνών.
ΑΓΟΡΕΣ

Οι traders με τα ρομπότ που... τρέλαναν τις διεθνείς τιμές πετρελαίου

Τεράστιους τζίρους καθημερινά κάνουν οι επενδυτικές εταιρείες που χρησιμοποιούν αλγόριθμους για τη διαπραγμάτευση εμπορευμάτων και γίνονται κυρίαρχοι στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, προκαλώντας μεγάλες διακυμάνσεις.