ΓΔ: 1275.5 0.03% Τζίρος: 67.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Προς τα που οδεύουν τα Χρηματιστήρια, τι προβληματίζει τους αναλυτές

Διόρθωση των τιμών των μετοχών παγκοσμίως το επόμενο διάστημα περιμένουν οι περισσότεροι αναλυτές. Με μεγάλες απώλειες χθες η Wall Street εν αναμονή της ομιλίας του επικεφαλής της FED.

Οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές οδεύουν προς διόρθωση τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με την πλειοψηφία των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Χθες η Wall Street έκλεισε με μεγάλες απώλειες με τους επενδυτές να εμφανίζονται νευρικοί ενόψει της ομιλίας του επικεφαλής της FED, Ζερόμ Πάουελ, στην οποία αναμένεται να τοποθετηθεί και για τα επιτόκια. Ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες -1,08%, ο S&P 500 με πτώση -1,35% ενώ ο NASDAQ υποχώρησε σε ποσοστό -1,87%.

Μέχρι στιγμής το 2023 τα Χρηματιστήρια έχουν κινηθεί πολύ καλύτερα από τις αρχικές προβλέψεις παρά τις αβεβαιότητες που πυροδότησε η μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού και η άνοδος των επιτοκίων. Η απροσδόκητη άνοδος των τιμών των μετοχών κατά τη διάρκεια του διαστήματος Μαΐου - Ιουλίου ήταν αποτέλεσμα των καλύτερων επιδόσεων των μεγάλων οικονομιών ωστόσο παραμένουν πολλές εστίες ανησυχίες για τις αποτιμήσεις των μετοχών και τον κίνδυνο διάρθρωσης.

Τα ελκυστικά επιτόκια στις αγορές χρήματος που υπερβαίνουν κατά πολύ τον πληθωρισμό έχουν επίσης αμβλύνει τη «γοητεία» των μετοχών, οι οποίες κατά τη διάρκεια μιας μακράς εποχής μηδενικών επιτοκίων και χαμηλού πληθωρισμού ήταν σχεδόν η μοναδική επιλογή για τους επενδυτές.

Το άλμα των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ σε επίπεδα προ της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007 δείχνει ότι οι επενδυτές υιοθετούν την άποψη ότι, παρά το γεγονός ότι ο κύκλος των αυξήσεων επιτοκίων πλησιάζει στο τέλος του, τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα των αρχικών εκτιμήσεων γεγονός που θα έχει επιπτώσεις στις οικονομίες.

Το 71% των αναλυτών, δηλαδή 55 από τους 77, που απάντησαν σε μια πρόσθετη ερώτηση στη δημοσκόπηση της 9ης-23ης Αυγούστου, δήλωσε ότι μια διόρθωση έως το τέλος του έτους για τις μετοχές είναι είτε πιθανή είτε πολύ πιθανή. Οι υπόλοιποι 22 δήλωσαν ότι είναι απίθανο ή πολύ απίθανο.

«Δεν βλέπουμε καμία άνοδο από εδώ μέχρι το τέλος του έτους... αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι μετοχικές αγορές να κινηθούν σημαντικά κάτω από τις προβλέψεις μας για το τέλος του έτους στο μεσοδιάστημα», σημείωσε ο Μ. Κολάνοβιτς, κορυφαίος αναλυτής της J.P. Morgan.

Ωστόσο, η μεταβλητότητα της αγοράς είναι χαμηλή, παρά τη σημαντική αναβάθμιση των προσδοκιών για το πώς θα αποδώσει η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η οποία εξαλείφει τις κάποτε ευρέως διαδεδομένες προβλέψεις για μείωση των επιτοκίων της Fed στις αρχές του επόμενου έτους.

«Οι προβλέψεις για ύφεση των ΗΠΑ έχουν διαψευσθεί, με την ήπια/μηδενική προσγείωση να αποτελεί τη νέα βασική υπόθεση. Δεν υπάρχει πλέον φόβος, παρά μόνο εφησυχασμός», συμπληρώνει ο Κολάνοβιτς.

Οι περισσότεροι δείκτες, συμπεριλαμβανομένου του δείκτη αναφοράς της Wall Street, S&P 500, αναμένεται να καταγράψουν οριακά κέρδη μέχρι το τέλος του έτους από τα τρέχοντα επίπεδα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Ο δείκτης S&P 500, ο οποίος έχει ήδη σημειώσει άνοδο σχεδόν 15% φέτος, αλλά έχει υποχωρήσει πάνω από 4% αυτόν τον μήνα, προβλέπεται να κλείσει το έτος στις 4.496 μονάδες, περίπου 2,2% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.  Από τους 15 χρηματιστηριακούς δείκτες που εξετάστηκαν στη δημοσκόπηση, μόνο τέσσερις προβλέπονταν να σημειώσουν άνοδο άνω του 5% έως το τέλος του έτους.

Ο ιαπωνικός Nikkei προβλεπόταν να κερδίσει σχεδόν 8%. Μεταξύ των αναδυόμενων οικονομιών, ο Bovespa της Βραζιλίας και ο S&P/BMV IPC του Μεξικού προβλέπονταν να αυξηθούν περίπου 13% και 7% αντίστοιχα. Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας εφαρμόζει εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική καθ' όλη τη διάρκεια του παγκόσμιου κύκλου, με αποτέλεσμα την απότομη πτώση του γεν, ενώ η κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας μόλις άρχισε να μειώνει τα επιτόκια.

Σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι δείκτες αναμενόταν είτε να υποχωρήσουν είτε να σημειώσουν μόνο οριακά κέρδη πριν από το τέλος του έτους. Ο ευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 και ο δείκτης των blue chips, Euro STOXX 50 αναμενόταν να κερδίσουν 1,3% και 0,6%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις στο ΧΑ με το βλέμμα σε αποτελέσματα, διεθνείς αγορές

Στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο ΓΔ στον απόηχο των ισχυρών πιέσεων στην Ιταλία μετά την επιβολή έκτακτου φόρου στις τράπεζες. Τι προβληματίζει τους αναλυτές. Σήμερα τα αποτελέσματα Alpha Bank και Coca Cola HBC.
ΑΓΟΡΕΣ

Χάθηκαν 11 τρισ. με τη «βουτιά» στις αγορές, τι εκτιμούν τώρα οι αναλυτές

Το sell off στον διεθνή δείκτη MSCI ACWI έχει μειώσει δραματικά τις αποτιμήσεις σε Wall Street και Ευρώπη. Aναλυτές των Morgan Stanley και Citigroup προειδοποιούν για περισσότερες πιέσεις λόγω αυξήσεων στα επιτόκια.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Τέλος το «όλοι κερδίζουν» στις αγορές: Τι αλλάζει με την αύξηση επιτοκίων

Ενώ το 2021 σηματοδότησε το αποκορύφωμα του «ράλι των πάντων», καθώς οι τιμές των περισσότερων περιουσιακών στοιχείων αυξήθηκαν, το 2022 θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας «πτώσης των πάντων».