ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Πού «ποντάρει» τώρα το χρηματιστήριο: Η DBRS και η ατζέντα Μητσοτάκη

Στο «φουλ» επανέρχονται από αυτή την εβδομάδα οι… μηχανές της αγοράς, εν αναμονή της ετυμηγορίας από την DBRS για την επενδυτική βαθμίδα και των εξαγγελιών του πρωθυπουργού για τις επόμενες μεταρρυθμίσεις.

Εβδομάδα πυκνών εξελίξεων και πλούσιας ατζέντας είναι η πρώτη του Σεπτεμβρίου, με την αγορά να αναμένει τους επόμενους καταλύτες ώστε να διαμορφώσει εικόνα, να ζυγίσει αποτιμήσεις και να μετρήσει δυνάμεις. Η εβδομάδα έχει πυκνή ατζέντα, με ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από εταιρείες του Large Cap (ΟΠΑΠ, Fourlis, Quest Συμμετοχών και Aegean Airlines), έχει την «ετυμηγορία» του οίκου DBRS την Παρασκευή, ενώ το Σάββατο αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για εξελίξεις που επαναφέρουν στο προσκήνιο την οικονομική ατζέντα για την αγορά, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι πέντε συνεδριάσεις που θα προηγηθούν της έκθεσης του καναδικού οίκου, καθώς ενδέχεται να δείξουν αν η αγορά «βλέπει» τώρα αναβάθμιση.

Από εκεί και πέρα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, καθώς όλη η αγορά και η κοινωνία αναμένει να δει το στίγμα που θα έχουν οι (νέες) προτεραιότητες της κυβέρνησης, μετά από ένα εξαιρετικά κακό πρώτο δίμηνο διακυβέρνησης, που αλλοίωσε σημαντικά το κλίμα ευδαιμονίας που υπήρχε μετά τις εκλογές του Ιουνίου.

Οι δυσμενείς εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, όπως οι πυρκαγιές, τα κρούσματα οπαδικής βίας με τη δολοφονική εισβολή χούλιγκαν από το εξωτερικό και όλα τα άλλα περιστατικά έχουν αναδείξει τεράστιες αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού, φέρνοντας στο προσκήνιο μια εικόνα που σε καμιά περίπτωση δεν συνάδει με το κλίμα που υπήρχε αμέσως μετά τις διπλές εκλογές του καλοκαιριού.

Νομοτελειακά οι εξαγγελίες της κυβέρνησης και τα όποια νέα μέτρα δεν θα εμπεριέχουν αποκλειστικά οικονομικό ενδιαφέρον, καθώς η πραγματικότητα και τα γεγονότα οδηγούν σε πλήρη αναπροσαρμογή πολιτικών αλλά και… επικοινωνιακών προτεραιοτήτων και ο πρωθυπουργός ήδη προανήγγειλε, με ανάρτηση στο Facebook, την προώθηση μεγάλων μεταρρυθμίσεων. Πάντως, αν και ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει δημοσκοπήσεις, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι το πλήγμα στην κυβέρνηση για τις τεράστιες επιχειρησιακές αρρυθμίες στη διαχείριση των πυρκαγιών, θα είναι σημαντικό.

Έτσι, η αγορά και η κοινωνία αναμένει καίριες απαντήσεις, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι όποιες νέες μεταρρυθμίσεις που θα ανακοινωθούν στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, την τοπική αυτοδιοίκηση, τη δικαιοσύνη, την παιδεία, την υγεία κ.λπ. Σύμφωνα με όλα τα συμφραζόμενα και τις πληροφορίες, η εμφάνιση του πρωθυπουργού θα έχει στοιχεία αυτοκριτικής, δεν θα είναι στην αιχμή η παροχολογία, αλλά θα γίνει προσπάθεια μιας πιο… οικουμενικής μεταρρυθμιστικής ατζέντας, στη βάση των δομικών αλλαγών που πρέπει να γίνουν στο κράτος.

Μένει λοιπόν να δούμε πως θα υποδεχτεί η αγορά τις όποιες εξαγγελίες, συνδυαστικά με τις υπόλοιπες εξελίξεις που θα «τρέχουν» μέσα στην εβδομάδα.

Τι λένε οι αναλυτές

Πλέον η αγορά μπήκε στο τελευταίο τετράμηνο του έτους και μένει να δούμε αν και κατά πόσο θα βρει τους καταλύτες για να συντηρήσει τα υπάρχοντα επίπεδα ή αν θα κινηθεί ξανά προς νέα υψηλά, μιας και το επόμενο διάστημα θα κυριαρχήσει η οικονομική ειδησεογραφία. Η αγορά έχει κάνει τη διόρθωσή της, αποφορτίζοντας τους ταλαντωτές σε δείκτες και μετοχές και πλέον είναι «καθαρή» τεχνικά, έστω και αν η εικόνα παραμένει εύθραυστη, καθώς την Παρασκευή χάθηκε οριακά η περιοχή των 1.300 μονάδων.

Παράλληλα, μένει να δούμε αν και κατά πόσο, μια ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο DBRS έχει ήδη προεξοφληθεί από την αγορά με το +40% που έχει κάνει από την αρχή του έτους.

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, Μάνος Χατζηδάκης, «η δυναμική μιας τέτοιας εξέλιξης (σ.σ.: δηλαδή αναβάθμισης) δεν θα αφήσει αδιάφορη την αγορά, τα θεμελιώδη θα αναθεωρηθούν ανοδικά από την μείωση του ασφάλιστρου κινδύνου όπως και το κόστος δανεισμού θα τύχει κάποιας εξομάλυνσης με άμεσο αντίκτυπο στις τραπεζικές μετοχές». Βεβαίως, όπως ο ίδιος σημειώνει, «αν οι προσδοκίες δεν επιβεβαιωθούν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η αγορά θα βρει χαμηλότερα σημεία ισορροπίας».

Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, ο αναλυτής της Beta τονίζει πως «ό,τι κερδήθηκε με κόπο χάθηκε σχετικά εύκολα στο τέλος της εβδομάδας. Στην προσπάθεια υπέρβασης των 1.310 μονάδων οι αγοραστές έδειξαν σθένος κρατώντας το Γενικό Δείκτη για τρεις συνεδριάσεις πάνω από το όριο της αντιστροφής της τάσης ενεργοποιώντας σήμα αγοράς από τον MACD. Με δεδομένη την διόρθωση που είχε προηγηθεί, το διάγραμμα έδινε προβάδισμα στο σενάριο επαναπροσέγγισης των φετινών υψηλών.

Εκ νέου ο Γενικός Δείκτης έχει επιστρέψει στην ζώνη των «ίσων αποστάσεων» διατηρεί ακόμα το σήμα αγοράς από τον MACD το οποίο όμως θα ακυρωθεί σε μια υποχώρηση κάτω από τις 1.290 μονάδες. Η τεχνική εικόνα παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη λόγω των στενών ορίων που καθορίζουν την ανοδική ή καθοδική διαφυγή του Γενικού Δείκτη από την συσσώρευση που λαμβάνει χώρα από τις αρχές Αυγούστου. Με ένα ελαφρύ προβάδισμα οι αγοραστές παραμένουν σε θέση οδηγού την ερχόμενη εβδομάδα αναζητώντας την ανοδική διαφυγή της συσσώρευσης με κύριο σημείο αντίστασης τις 1.310 μονάδες».

Από την πλευρά του,  ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, Ηλίας Ζαχαράκης  επισημαίνει πως είμαστε σε μία φάση που η αγορά τηρεί στάση αναμονής, με τους αγοραστές να έχουν μικρό προβάδισμα και πλέον να περιμένουν σε πρώτη φάση την αξιολόγηση της DBRS. Ο ίδιος θυμίζει πως το Χ.Α. βρίσκεται στις παρυφές του υψηλού του 2014, με τελείως όμως διαφορετικά δεδομένα. «Πλέον η αγορά χτίζει ένα μακροχρόνιο bull market με την ανάπτυξη να υποστηρίζει την αύξηση των αποτιμήσεων», σημειώνει και συνεχίζει:

«Ο τραπεζικός κλάδος έχει “αλλάξει πίστα” μετά από πολλά χρόνια αναμένοντας πλέον το κράτος να δώσει σημαντικά πακέτα σε θεσμικούς, μειώνοντας το ποσοστό που αγόρασε για την διάσωση του. Η Ελλάδα είναι απλά μία κουκίδα στον επενδυτικό χάρτη και είναι δεδομένο ότι μπορεί να προσελκύσει σημαντικά κεφάλαια με μακροπρόθεσμο χαρακτήρα μετά την επενδυτική βαθμίδα».

Αναφερόμενος στα τεχνικά δεδομένα, ο κ. Ζαχαράκης τονίζει πως «η αγορά βρίσκεται σε μία φάση αναμονής περιμένοντας το νέο εκείνο που μπορεί να κάνει την διαφορά. Το νέο σημαντικό δεδομένο είναι ότι σε εβδομαδιαία γραφήματα τα stop πλέον έχουν ανέβει στα πρόσφατα χαμηλά του Αυγούστου, που στην περίπτωση του Γ.Δ. είναι οι 1.262 μονάδες.

Οι 1.326 μονάδες είναι το Make or break για τη συνέχεια, μιας και κατοχύρωση του μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για τις 1.400 μονάδες. Σε περίπτωση που την Παρασκευή έχουμε επενδυτική βαθμίδα από την DBRS, τότε θα δούμε μία άλλη αγορά που σίγουρα θα ανακατέψει την τράπουλα και θα αυξήσει το volatility. Αν όχι, ίσως η αγορά δοκιμάσει και πάλι μία κίνηση κοντά στα πρόσφατα χαμηλά ή πολύ βιαστικά στις 1.220 μονάδες. Θυμίζουμε ότι στις 15/09 περιμένουμε την Moody’s που δύσκολα θα μας δώσει επενδυτική βαθμίδα με επόμενο σταθμό των Οκτώβριο. Σε κάθε περίπτωση η αγορά δύσκολα δεν θα κλείσει στα υψηλά της τέλος του χρόνου σε στατιστική πάντα βάση.

Εν κατακλείδι η αγορά είναι λογικό να τηρεί στάση αναμονής το τελευταίο δίμηνο αφομοιώνοντας εύκολα τα σημαντικά κέρδη και έχοντας μπροστά της αρκετά νέα που θα μπορούσαν να προσδώσουν συνέχιση της τάσης. Θα ξαναπούμε ότι η επενδυτική βαθμίδα δεν χρειάζεται βιασύνη, μιας και η αγορά συνηθίζει να έχει να περιμένει ένα σημαντικό νέο και να συντηρεί την τάση της. Είναι ανώφελο να βλέπουμε την αγορά βραχυπρόθεσμα, μιας και είναι σίγουρο ότι οι αποδόσεις μας θα είναι πολύ χαμηλότερες μπροστά σε ένα μεγάλο bull market που εξελίσσεται μετά από πολλά χρόνια».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Σε ομηρία από τους οίκους το ΧΑ, αγωνία για την επενδυτική βαθμίδα

Τη «σφραγίδα» της επενδυτικής βαθμίδας περιμένουν τα ισχυρά χαρτοφυλάκια. Ποια τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις. Οι αρρυθμίες της κυβέρνησης επαναφέρουν με νέα μορφή στο προσκήνιο το πολιτικό ρίσκο.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Το ξαφνικό «άδειασμα» στο Χρηματιστήριο και τα σενάρια για την αναβάθμιση

Γενικευμένες ρευστοποιήσεις έφεραν τη μεγαλύτερη πτώση του διμήνου για τον Δείκτη και 5,5 μηνών για τις τράπεζες. Η εύλογη διόρθωση μετά το ράλι και η αγωνία για την DBRS. Τι λένε στο BD οι χρηματιστές Β. Χαρατσής και Ηλ. Ζαχαράκης.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Moody's και ΔΕΘ διώχνουν τα σύννεφα από τον ορίζοντα του χρηματιστηρίου

Τις προϋποθέσεις για να συνεχιστεί η ανοδική αντίδραση Πέμπτης και Παρασκευής δημιουργούν η διπλή αναβάθμιση - έκπληξη από τη Moody's και οι ισχυρές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Agores, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Τι σημαίνει για το χρηματιστήριο η ευχάριστη έκπληξη από τη Moody's

Η διπλή αναβάθμιση δεν ήταν το κύριο σενάριο και αναμένεται να δώσει ώθηση στην ανοδική αντίδραση που άρχισε το τελευταίο διήμερο και μηδένισε τις απώλειες της εβδομάδας. Τι περιμένουν οι επενδυτές από τη ΔΕΘ.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Αγωνία για τον «χρησμό» της Moody’s μετά την ανάκαμψη στο χρηματιστήριο

Η Moody's είναι ο πρώτος οίκος που θα «μιλήσει» απόψε, στον απόηχο των καταστροφών και της ανησυχίας για τα δημοσιονομικά. Ελπιδοφόρα η χθεσινή ανοδική κίνηση, επιλεκτική αναζήτηση ευκαιριών από αγοραστές.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Η επόμενη ημέρα των καταστροφών, οι φήμες και οι ρευστοποιήσεις στο ΧΑ

Η φημολογία για αλλαγή δημοσιονομικών στόχων και επιβολή έκτακτου φόρου στις τράπεζες διαψεύδεται κατηγορηματικά από την κυβέρνηση. Όμως, έδωσε την αφορμή για επιθετικές πωλήσεις στο ΧΑ και «έκαψε» την αναβάθμιση από την DBRS.