ΓΔ: 1452.74 0.29% Τζίρος: 62.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:14:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Τι σημαίνει για το χρηματιστήριο η ευχάριστη έκπληξη από τη Moody's

Η διπλή αναβάθμιση δεν ήταν το κύριο σενάριο και αναμένεται να δώσει ώθηση στην ανοδική αντίδραση που άρχισε το τελευταίο διήμερο και μηδένισε τις απώλειες της εβδομάδας. Τι περιμένουν οι επενδυτές από τη ΔΕΘ.

Νέα δεδομένα και οιωνούς συνέχισης της αντίδρασης με ακόμη μεγαλύτερη ένταση την ερχόμενη εβδομάδα φέρνει στο χρηματιστήριο η διπλή αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Moody’s χθες το βράδυ, που ανέβασε κατά δύο βαθμίδες τη βαθμολογία για το ελληνικό αξιόχρεο, ακριβώς ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που δεν ήταν στο… πρόγραμμα, άρα δεν θεωρείται προεξοφλημένη, καθώς σε μια συγκυρία εξαιρετικά δύσκολη για την ελληνική οικονομία και την κυβέρνηση το αναμενόμενο ήταν μια βελτίωση της βαθμολογίας κατά μία βαθμίδα.

Εστιάζοντας στη μεγάλη εικόνα της χώρας και ξέχωρα από τις εξαιρετικά δυσμενείς πρόσφατες εξελίξεις με τις φυσικές καταστροφές που έχουν δημιουργήσει νέα οικονομικά και δημοσιονομικά βάρη, ο οίκος αξιολόγησης με το μεγαλύτερο ειδικό βάρος, αναβάθμισε την Ελλάδα από το Ba3 στο Ba1, σημειώνοντας πως «η ελληνική οικονομία, τα δημόσια οικονομικά, οι θεσμοί και το τραπεζικό σύστημα βιώνουν βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές».

Στην ανακοίνωσή του, ο αμερικανικός οίκος υπογραμμίζει τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας, τονίζοντας ότι «η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης παρέχει υψηλό βαθμό πολιτικής σταθερότητας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, προωθώντας τη συνεχιζόμενη εφαρμογή προηγούμενων μεταρρυθμίσεων και τον σχεδιασμό νέων διαρθρωτικών αλλαγών, γεγονός που στηρίζει την προσδοκία για περαιτέρω οικονομική και δημοσιονομική ενίσχυση».

Σύμφωνα με τον οίκο, η Ελλάδα παρουσιάζει ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική στο πλαίσιο μιας διαρκούς αλλαγής του οικονομικού της μοντέλου. Προβλέπει μέση ετήσια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ 2,2% για την περίοδο 2023 – 2027. Πρόκειται για πολύ σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με τη μέση αύξηση κατά 0,8% ετησίως την πενταετία πριν από την πανδημία. Οι επενδύσεις και η κατανάλωση θα είναι οι κύριοι μοχλοί ανάπτυξης, με τη συμβολή των καθαρών εξαγωγών να αυξάνεται με αργούς ρυθμούς.

Επίσης αναμένει από την κυβέρνηση να διατηρήσει μια πολιτική στάση που χτίζει ένα ιστορικό συνεχιζόμενης εφαρμογής οικονομικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Αυτό βασίζεται στην άποψη του οίκου αξιολόγησης ότι η δέσμευση της κυβέρνησης για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικά συνετές πολιτικές είναι αξιόπιστη και ισχυρή. Επιπλέον, υπάρχει ευρεία συναίνεση στην κοινωνία για αυτές τις πολιτικές.

Οι θεσμικές αλλαγές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, της ψηφιοποίησης της δημόσιας διοίκησης και του νέου πλαισίου αφερεγγυότητας, έχουν θετικό αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, τη φορολογική συμμόρφωση και το ευρύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Προοπτικές νέας ανόδου στο χρηματιστήριο

Με ενδιαφέρον αναμένονται λοιπόν οι συνεδριάσεις της προσεχούς εβδομάδας στο Χρηματιστήριο με βάσιμες προοπτικές συνέχισης της αντίδρασης που ξεκίνησε από την περασμένη Πέμπτη και συνεχίστηκε πιο δυναμικά χθες Παρασκευή, όπου μετά τη λήξη παραγώγων αλλά και τις αντοχές που έδειξε η κρίσιμη τεχνική ζώνη των 1.220 μονάδων, υπήρξε κλείσιμο πάνω από τις 1.250 μονάδες.

Συνάμα, βελτιωμένο είναι και το διεθνές κλίμα, ειδικά στην Ευρώπη μετά την προεξόφληση ότι δεν θα υπάρξει άλλη αύξηση επιτοκίων, όμως οι δείκτες της Wall Street χθες πιέστηκαν σημαντικά ενόψει της συνεδρίασης της Fed την επόμενη εβδομάδα -ο S&P 500 υποχώρησε κατά 1,22%.

Η αγορά κατέγραψε άνοδο 2,72% το τελευταίο διήμερο μηδενίζοντας τις απώλειες της εβδομάδας, ενώ ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πάνω από τις 1.250 μονάδες, αλλά δεν μπόρεσε να διασπάσει τις 1.262 μονάδες που πλέον είναι η πρώτη βραχυχρόνια αντίσταση.

O FTSE 25 το τελευταίο διήμερο ενισχύεται κατά 3,27%, ο Mid Cap υστέρησε με άνοδο 2,05%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 4,78%. Έτσι, σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. υποχώρησε ανεπαίσθητα σε ποσοστό 0,07%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,30%, ο Mid Cap υποχώρησε 0,24%, ενώ ο τραπεζικός έχασε 0,97%.

Επίσης, περιορίστηκαν οι απώλειες του Σεπτεμβρίου με το Γ.Δ. πλέον να υποχωρεί 4,11%, τον FTSE 25 να βρίσκεται στο -3,76%, τον Mid Cap στο -5,07%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης, παρά την άνοδο του διημέρου, εξακολουθεί να χάνει 7,52%. Από την αρχή του χρόνου, πλέον ο Γ.Δ. κερδίζει 35,36%, ο FTSE 25 είναι στο +36,62%, ο Mid Cap στο +45,67% και ο τραπεζικός στο +53,50%.

Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Την ίδια ώρα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή «απάντηση» του πρωθυπουργού από το βήμα της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου με μια εβδομάδα καθυστέρηση αλλά και με εντελώς διαφορετική ατζέντα και άλλες προτεραιότητες από αυτές που είχαν σχεδιαστεί όλες τις προηγούμενες εβδομάδες θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της οικονομικής αλλά και μεταρρυθμιστικής πολιτικής.

Η ομιλία σήμερα και η αυριανή συνέντευξη Τύπου θα αποτελέσουν βασικά σημεία αναφοράς για τους επενδυτές το επόμενο διάστημα, με κεντρικά ζητούμενα την παρουσίαση ενός πειστικού σχεδίου για τη διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι εξαγγελίες για τις μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν το κράτος και θα κάνουν τη διαφορά για τις οποίες ψηφίστηκε η τωρινή κυβέρνηση. Βεβαίως, για τον επιχειρηματικό κόσμο, ιδιαίτερη σημασία θα έχει και η απόφαση που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός σχετικά μην επιβολή ή μη ενός περιβαλλοντικού τέλους.

Το κύριο ερώτημα της αγοράς είναι αν η Ελλάδα, υπό το βάρος των τελευταίων δυσμενών εξελίξεων, θα παραμείνει το 2024 σταθερά προσανατολισμένη στον στόχο για πλεόνασμα άνω του 2% του ΑΕΠ. Όπως τονίζουν αναλυτές, το 2024 είναι η πρώτη χρονιά μετά την πανδημία όπου δεν θα ισχύσει η χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων στην Ευρώπη και η Ελλάδα δεν έχει το παραμικρό περιθώριο να αποκλίνει από τον στόχο για το 2%, ο οποίος θεωρείται ακρογωνιαίος λίθος της βιωσιμότητας του χρέους. Σε περίπτωση αποκλίσεων, οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί, οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης θα βρεθούν απέναντι στην κυβέρνηση. Σχετικές διαβεβαιώσεις για πορεία χωρίς παρεκκλίσεις έδωσε χθες, μετά το Eurogroup, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Ισχυρό rebalancing την Παρασκευή

Η συνεδρίαση της Παρασκευής χαρακτηρίστηκε από το ισχυρό rebalancing λόγω των αλλαγών που έλαβαν χώρα στο δείκτη FTSE Russell, καθώς στον Mid Cap εισήλθαν οι Cenergy Holdings και ΟΛΠ, στον Small Cap η Epsilon Net, ενώ στον Micro Cap μπήκαν οι Dimand, Lavipharm και Πετρόπουλος και αφαιρέθηκαν οι Intrakat και Κρι Κρι.

Βεβαίως, υπήρξε γενικότερο… παλαντζάρισμα και εναλλαγές θέσεων ευρύτερα, κάτι που έφερε πολύ μεγάλους όγκους και τζίρους σε μετοχές όπως ΟΤΕ (έκανε 32,23 εκατ. ευρώ τζίρο), Πειραιώς, Mytilineos (17,35 εκατ. τζίρος), Eurobank, Εθνική, Alpha Bank, Jumbo, ΟΠΑΠ και Cenergy Holdings (διακίνησε 10 εκατ. τζίρο). Οι εννέα αυτές μετοχές διακίνησαν τζίρο πάνω από 10 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως έως τις 17:00 μ.μ. η αξία συναλλαγών της αγοράς ήταν στα 94 εκατ. ευρώ, ενώ στις δημοπρασίες πέρασαν πάνω από 100 εκατ. ευρώ, με το συνολικό τζίρο να φτάνει στο τέλος στα 195,65 εκατ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε όλη την ημέρα σε θετικό έδαφος, κλείνοντας στις 1.258,58 μονάδες με άνοδο 2,01%, ενώ έφτασε έως το +2,21%. Ο FTSE 25 επανήλθε εμφατικά πάνω από τις 3.000 μονάδες κλείνοντας στις 3.062,45 μονάδες με άνοδο 2,43%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 2.055,97 μονάδες με άνοδο 1,83%, ενώ έφτασε έως το +2,15%. Ο τραπεζικός δείκτης έφτασε να κερδίζει έως 4,50% έχοντας υψηλό στις 994,76 μονάδες, ενώ έκλεισε στις 983,76 μονάδες με άνοδο 3,29%.

Η αγορά έδειξε ένστικτο αυτοσυντήρησης, κρατώντας τα κρίσιμα επίπεδα, ενώ η πίεση από τις εννέα πτωτικές στις έντεκα τελευταίες συνεδριάσεις έως την Τετάρτη, είχαν φέρει σε ελκυστικά επίπεδα αρκετές μετοχές του Large αλλά και του Mid Cap, οπότε υπήρχαν επενδυτικές ευκαιρίες. Αρκετές μετοχές από τις 29 Αυγούστου έως και την περασμένη Τετάρτη έφτασαν να χάνουν από 10 έως 15%, πέφτοντας σε χαμηλά δύο, τριών ακόμη και τεσσάρων μηνών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Moody's και ΔΕΘ διώχνουν τα σύννεφα από τον ορίζοντα του χρηματιστηρίου

Τις προϋποθέσεις για να συνεχιστεί η ανοδική αντίδραση Πέμπτης και Παρασκευής δημιουργούν η διπλή αναβάθμιση - έκπληξη από τη Moody's και οι ισχυρές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Αγωνία για τον «χρησμό» της Moody’s μετά την ανάκαμψη στο χρηματιστήριο

Η Moody's είναι ο πρώτος οίκος που θα «μιλήσει» απόψε, στον απόηχο των καταστροφών και της ανησυχίας για τα δημοσιονομικά. Ελπιδοφόρα η χθεσινή ανοδική κίνηση, επιλεκτική αναζήτηση ευκαιριών από αγοραστές.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Moody's και JPMorgan «διόρθωσαν» το ΧΑ, τι εκτιμούν τώρα οι χρηματιστές

Αφορμή για σημαντικές πωλήσεις στο χώρο των μη τραπεζικών μετοχών του Large Cap στάθηκαν οι εκθέσεις των οίκων Moody’s και JP Morgan, με αρκετούς τίτλους να πιέζονται σημαντικά. Τι λένε Ν. Χρυσοχοΐδης και Ηλ. Ζαχαράκης.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Τα δύο μεγάλα deals των 2 δισ. που θα «μετρήσουν» τις δυνάμεις του ΧΑ

Κρίσιμα στοιχήματα προσέλκυσης ξένων επενδυτικών κεφαλαίων και διεύρυνσης της επενδυτικής βάσης, η εισαγωγή του Αεροδρομίου Αθηνών και το placement του 27% των μετοχών της Τρ. Πειραιώς μέσα στο πρώτο τρίμηνο.
Euro, stocks, markets, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Οι ισχυρές δεσμεύσεις Μητσοτάκη και η στρατηγική εισόδου των ξένων στο ΧΑ

Ο πρωθυπουργός επιδίωξε να διασκεδάσει οποιαδήποτε αμφιβολία για την προώθηση των δύσκολων μεταρρυθμίσεων με την ομιλία του στο Λονδίνο. Τα ξένα κεφάλαια εισέρχονται με προσοχή στην αγορά για να μην προκαλέσουν... εκτόξευση.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Το crash test των μετοχών της Εθνικής και η «έξοδος» του ΧΑ στο Λονδίνο

Σήμερα διαπραγματεύονται οι μετοχές του placement, που έχουν ήδη συγκεντρώσει μια υπεραξία 200 εκατ. ευρώ. Ο πρωθυπουργός και στελέχη 36 εισηγμένων κάνουν την επόμενη κίνηση διεθνοποίησης στο road show της M. Stanley.