ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Τοποθετήσεις σε ελληνικές τράπεζες «ψηφίζει» εκ νέου η Morgan Stanley

Κορυφαίες επιλογές παραμένουν η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς, με τον αμερικανικό όμιλο να εκτιμά ενίσχυση των χορηγήσεων αλλά και περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού.

Παραμένει μεταξύ των διεθνών ομίλων που στοιχηματίζουν υπέρ των ελληνικών τραπεζών η Morgan Stanley, η οποία σε νέα έκθεσή της για την περιοχή EEMEA (Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) τις συγκαταλέγει μεταξύ των βασικών της επιλογών. 

Ο αμερικανικός όμιλος συνεχίζει να προτιμά τις μετοχές των Τρ. Πειραιώς και Εθνικής Τράπεζας με σύσταση «overweight» και τιμές – στόχους στα 4,40 ευρώ και 8,33 ευρώ αντίστοιχα. Για την Alpha Bank η σύσταση είναι «equalweight» όπως και για τη Eurobank με τις τιμές στόχους να διαμορφώνονται στα 2,11 ευρώ και 2,10 ευρώ

Για μία ακόμη φορά η Morgan Stanley τονίζει ότι μία από τις βασικές αιτίες για την προτίμηση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα έγκειται στο γεγονός ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να υπεραποδίδει έναντι της ευρωζώνης, τοποθετώντας την εκτίμηση για την ανάπτυξη στο 2,5% το 2023 και στο 2,2% το 2024. 

Την ίδια ώρα οι ελληνικές τράπεζες εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από την ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης αλλά από τις συνεχείς επενδύσεις στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Εκτιμάται ότι θα υπάρξει αύξηση 6% στον μέσο ετήσιο ρυθμό των χρηματοδοτήσεων. 

Στα θετικά προστίθεται η ενίσχυση των περιθωρίων από τα τα υψηλότερα επιτόκια, με τα beta καταθέσεων να παραμένουν χαμηλά, ενώ παράλληλα η ποιότητα του ενεργητικού παραμένει ανθεκτική και οι μειούμενοι δείκτες NPEs υποστηρίζουν τις προοπτικές για χαμηλότερο κόστος κινδύνου στο μέλλον. Παράλληλα, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν το καλύτερο «risk - reward» μεταξύ των τραπεζών που καλύπτει.

Αναφέρει ακόμη ότι οι ελληνικές τράπεζες τη φετινή χρονιά έχουν σημειώσει την υψηλότερη αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή (EPS) από το consensus των αναλυτών και αναβαθμίσεις κατά +51% κατά μέσο όρο για φέτος, ακολουθούμενες από τις τράπεζες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με 28% και 20%. Οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν την καλύτερη διασπορά απόδοσης κινδύνου και πλέον διαθέτουν μονοψήφιο δείκτη NPE με επίπεδα κάλυψης υψηλότερα από ότι στο παρελθόν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, η Eurobank είναι διαπραγματεύσιμη στις 0,7 φορές σε όρους P/BV, χαμηλότερα από την κορυφή των 0,8 φορών νωρίτερα φέτος, ενώ για τη μετοχή της Πειραιώς ο δείκτης P/BV είναι στις 0,6 φορές. Η Alpha Bank είναι διαπραγματεύσιμη στις 0,5 φορές με βάση τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις και η ΕΤΕ διαπραγματεύεται στις 0,7 φορές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

BofA: Αναβαθμίζει τις τιμές - στόχους για Εθνική Τράπεζα και Eurobank

Παράλληλα ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός όμιλος προχωρά σε υποβάθμιση των τιμών - στόχων για Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank, ενώ εκτιμά ότι τα NPEs αποτελούν τον βασικό πονοκέφαλο του τραπεζικού συστήματος.
trapezes-banks
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα 4 δισ. ευρώ θα προσεγγίσουν τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών το 2023

Στην ισχυρή κερδοφορία των τραπεζών συντέλεσε και η άνοδος των επιτοκίων της ΕΚΤ που έφτασαν στο 4% και αποτέλεσαν το υψηλότερο επίπεδο από την εισαγωγή του ευρώ, ενώ πριν 14 μήνες ήταν στο -0,5%.
ΑΓΟΡΕΣ

Αναβαθμίσεις των τραπεζικών μετοχών φέρνουν τα αποτελέσματα α' εξαμήνου

Ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών οι επιδόσεις των συστημικών τραπεζών στο πρώτο εξάμηνο με τα έσοδα τόκων να κάνουν τη μεγάλη διαφορά. Ακόμα υψηλότερα οι τιμές στόχος για τις μετοχές.