ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 120.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:12:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Ο νέος κύκλος της ανάπτυξης και ο ρόλος των διεθνών συνεργασιών

Τα βασικά συμπεράσματα από την επιτυχημένη διοργάνωση της 6ης Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης. Η αναβάθμιση του ρόλου της Βόρειας Ελλάδας. Γράφει ο Αθανάσιος Σαββάκης*.

Με ιδιαίτερη επιτυχία διεξήχθη η 6η Σύνοδος Κορυφής της Θεσσαλονίκης, η οποία εφέτος είχε ως στόχο την αναβάθμιση του ρόλου της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης ως Κέντρου Διεθνών συνεργασιών.

Στο πλαίσιο αυτό αναδείχθηκε μέσα από το διάλογο περισσότερων των 90 ομιλητών, μεταξύ των οποίων ήταν και 12 Έλληνες υπουργοί, η ανάγκη χάραξης νέας στρατηγικής για μια ισχυρή Βόρεια Ελλάδα, για ισχυρή Θεσσαλονίκη, με αναβαθμισμένο ρόλο ως κέντρο διεθνών συνεργασιών. Και φέτος επιδιώχθηκε η ανάπτυξη κάθε μορφής δικτυώσεων και παραγωγής νέων ιδεών για τις αναπτυξιακές πολιτικές που θα μπορούσαν την επόμενη μέρα μετά την πανδημία να εισφέρουν θετικά στη προαγωγή των οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου «Thessaloniki Summit» καταγράφηκε η ισχυρή βούληση των αμερικανικών εταιρειών για έντονη επενδυτική παρουσία στη Θεσσαλονίκη, στέλνοντας έτσι μήνυμα και προς άλλους διεθνείς επενδυτές για την ελκυστικότητα της Θεσσαλονίκης ως προορισμού ξένων επενδύσεων προς πάσα κατεύθυνση. Παράλληλα, αναδείχθηκε και το ενδιαφέρον σημαντικών χωρών – παγκόσμιων δυνάμεων στο επιχειρείν και συγκεκριμένα της Ρωσίας και του Ισραήλ, οι οποίες θεωρούν τη Θεσσαλονίκη έναν από τους υποψήφιους προορισμούς επενδύσεων από τις χώρες τους ειδικά την επόμενη μέρα μετά την πανδημία.

Από το διάλογο που αναπτύχθηκε διαφάνηκε ξεκάθαρα ότι οι μακροχρόνιες παθογένειες που κατά το παρελθόν ταλάνιζαν την ελληνική οικονομία έχουν μειωθεί αισθητά και πλέον η ανάπτυξη είναι μια ορατή πραγματικότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση ευνοϊκές προϋποθέσεις αποτελούν η πολιτική σταθερότητα, αλλά και οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες δημιουργίας συνθηκών ασφαλείας μέσα από ισχυρές διεθνείς στρατηγικές συνεργασίες που εκκινούν από τα θέματα της εθνικής άμυνας και εκτείνονται σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Οι συνθήκες αυτές δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας μας το οποίο στοχεύει μέσα από την ανάπτυξη της ποιότητας και της παραγωγικότητας την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων.

Ένα ακόμη σημαντικό γεγονός το οποίο καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του 6ου Thessaloniki Summit ήταν η ανθεκτικότητα των μικρομεσαίων μεταποιητικών οικογενειακών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα αναδείχθηκε η ευελιξία στη λήψη αποφάσεων που έχουν οι οικογενειακές επιχειρήσεις και η προσήλωσή τους στο όραμα του ιδρυτή, ως δύο βασικά συστατικά του ανταγωνιστικού τους πλεονεκτήματος. 

Πολύ σπουδαία θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου ήταν: 

  • Η μετεξέλιξη της Θεσσαλονίκης σε “smart city” μέσω χρηματοδοτήσεων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ύψους 10 εκατ. ευρώ
  • Η ανάγκη άμεσης εκκίνησης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία για την εξασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή.
  • Η ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου και Αιγύπτου, και τα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα στην ευρύτερη περιοχή.
  • Η ανάγκη κάλυψης του κενού σε προσόντα και δεξιότητες των εργαζομένων και ειδικά στη βιομηχανία, που χαρακτηρίστηκε ως σημείο κλειδί για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας.
  • Ο εκσυγχρονισμός της φορολογικής διοίκησης και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών συναλλαγής με πολίτες και επιχειρήσεις, που θα έχουν διπλό αποτέλεσμα: αφενός τη μείωση της γραφειοκρατίας και αφετέρου τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
  • Η σημασία του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής στην ανάπτυξη της χώρας μας τα επόμενα χρόνια και το νέο πλαίσιο κινήτρων καθώς και η στρατηγική κατεύθυνση που έχει δημιουργηθεί η οποία θα μορφοποιήσει μια πραγματικά ανταγωνιστική αγροτική οικονομία για την επόμενη δεκαετία.
  • Το πρόβλημα της αύξησης του κόστους ενέργειας για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, του οποίου η επίλυση κατά κοινή ομολογία διέρχεται από την περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας.
  • Η ενίσχυση του τοπικού και υπερτοπικού οικοσυστήματος καινοτομίας μέσα από την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου δημιουργίας και λειτουργίας τεχνοβλαστών, των ερευνητικών κέντρων και των πανεπιστημίων της χώρας για την αποτελεσματικότερη διασύνδεση της ερευνητικής κοινότητας με τον παραγωγικό ιστό της χώρας.
  • Η ανάδειξη του αναπτυξιακού, κοινωνικού και πολιτιστικού ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης, που μέσω των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση αναμένεται να έχει σημαντική συνεισφορά στην ανάπτυξη της χώρας.
  • Η ευρεία συζήτηση που αφορά στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για τη διαχείριση των μεγάλων φυσικών καταστροφών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και για την αποτελεσματικότερη πολιτική προστασία.

Όλα αυτά τα ζητήματα δημιουργούν μια σημαντική παρακαταθήκη δημόσιου διαλόγου τους επόμενους δώδεκα μήνες, έως την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης η οποία προγραμματίζεται για τον Νοέμβριο του 2022.

* Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Εθνικός στόχος η περιφερειακή ανάπτυξη - Κομβικός ο ρόλος της βιομηχανίας

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης, με άρθρο του στο BusinessDaily.gr εξειδικεύει μια σειρά προτάσεων για την ενίσχυσης της ανάπτυξη της περιφερειακής βιομηχανίας.
Chistos Staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Ολοκληρώνεται ο σταθμός φόρτισης 110 ηλεκτρικών λεωφορείων

«Επισκεφτήκαμε για μια ακόμη φορά τους χώρους του σταθμού φόρτισης των ηλεκτρικών λεωφορείων. Πρόκειται για ένα δύσκολο εμβληματικό έργο, ένα έργο παρακαταθήκη για την πόλη της Θεσσαλονίκης» επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας.