ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Biden-Xi-Jinping
Φωτο: ΑΠΕ

Στο Σαν Φρανσίσκο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ για τη συνάντησή τους

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κίνας αναμένεται να έχουν σήμερα μακρά συνάντηση, στο πλαίσιο της προσπάθειας των κυβερνήσεών τους να εξασφαλίσουν ότι ο ανταγωνισμός των δυο δυνάμεων θα παραμείνει υπό έλεγχο.

Ο Τζο Μπάιντεν έφθασε χθες Τρίτη στο Σαν Φρανσίσκο, στην Καλιφόρνια, την παραμονή της πολυαναμενόμενης συνάντησης του Αμερικανού προέδρου με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κίνας αναμένεται να έχουν σήμερα μακρά συνάντηση, την πρώτη διά ζώσης έπειτα από έναν χρόνο, στο πλαίσιο της προσπάθειας των κυβερνήσεών τους να εξασφαλίσουν ότι ο ανταγωνισμός των δυο δυνάμεων θα παραμείνει υπό έλεγχο.

Ο ογδοντάρης Δημοκρατικός πρόεδρος υποδέχεται εξάλλου σήμερα τους προσκεκλημένους του στο φόρουμ της APEC, της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού.

Σε αυτό το διπλωματικό σχήμα συμμετέχουν 21 χώρες, οι οποίες μαζί αντιπροσωπεύουν το 60% της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο κ. Μπάιντεν πάει στο διπλωματικό ραντεβού με «ευνοϊκό άνεμο», έκρινε χθες εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ο Τζον Κέρμπι.

Οι πρόεδροι Μπάιντεν και Σι «γνωρίζονται πολύ καλά και εδώ και πολύ καιρό», κάτι που τους δίνει τη δυνατότητα «να είναι ειλικρινείς και άμεσοι ο ένας με τον άλλο», συνέχισε και πρόσθεσε πως ο ένοικος του Λευκού Οίκου θέλει «να εγγυηθεί πως θα διαχειριστούμε τη διμερή σχέση μας με όσο το δυνατόν πιο υπεύθυνο τρόπο».

Το αεροσκάφος το οποίο μετέφερε τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ προσγειώθηκε χθες Τρίτη το βράδυ στο Σαν Φρανσίσκο, στην Καλιφόρνια, όπως διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου και μετέδωσαν κινεζικά κρατικά ΜΜΕ.

Αναμένεται να έχει εντός της ημέρας την πολυαναμενόμενη συνάντησή του πρόσωπο με πρόσωπο με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, καθώς Ουάσιγκτον και Πεκίνο προσπαθούν να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις ανάμεσά τους.

Η συνάντηση θα γίνει στο περιθώριο της συνόδου της APEC, έναν χρόνο μετά την προηγούμενη συνάντησή τους διά ζώσης στο Μπαλί (Ινδονησία), στο περιθώριο συνόδου της G20.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Οι αμερικανικές κυρώσεις δεν λύνουν τη σύγκρουση με Ιράν

Το Πεκίνο ξεκαθάρισε πως οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν λύνουν τα προβλήματα, καλώντας σε υπεύθυνες ενέργειες και πολιτική λύση για το Ιράν. Τόνισε επίσης ότι αντιτίθεται σε μονομερείς κυρώσεις χωρίς έγκριση ΟΗΕ.
Κιμ Γιονγκ Ουν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η θέση της Βόρειας Κορέας στο παγκόσμιο διπλωματικό σκηνικό

Αναλυτές εκτιμούν πως το πολιτικό κύρος του Κιμ Γιονγκ Ουν ενισχύεται διεθνώς λόγω Ρωσίας, Κίνας και οικονομικής ανάπτυξης, ενώ ο Τραμπ τόνισε τη θετική του στάση για τον περιορισμό της αμερικανικής συμμετοχής σε ασκήσεις με τη Νότια Κορέα.
Δασμοί ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: 40 χώρες λειτουργούν ως κόμβοι επανεξαγωγής κινεζικών προϊόντων

Περίπου 40 χώρες, όπως το Βιετνάμ και το Μεξικό, λειτουργούν ως ενδιάμεσοι για εκ νέου αποστολή κυρίως κινεζικών προϊόντων στις ΗΠΑ, παρακάμπτοντας δασμούς, σύμφωνα με έκθεση του Λευκού Οίκου που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
Πυρηνικά όπλα Κίνα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΗΠΑ και σύμμαχοι καταδικάζουν τις αιφνίδιες βαλλιστικές δοκιμές Κίνας

ΗΠΑ και περίπου 40 σύμμαχες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, καταδίκασαν τις απροειδοποίητες δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, φωτογραφίζοντας την Κίνα για περιστατικό στις αρχές Ιουλίου, χωρίς να την κατονομάζουν.
Ford Ranger σε βουνό
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ford: Κινέζικα αυτοκίνητα ίσως εισέλθουν στις ΗΠΑ την επόμενη δεκαετία

Ο CEO της Ford, Τζιμ Φάρλεϊ, προειδοποιεί πως η είσοδος κινεζικών αυτοκινητοβιομηχανιών στην αγορά ΗΠΑ είναι πιθανή τα επόμενα 5-10 χρόνια και ότι η Ford ετοιμάζει νέα ηλεκτρικά οχήματα για να ανταγωνιστεί την Κίνα.