ΓΔ: 1399.44 -0.89% Τζίρος: 46.97 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:24:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ο Γκέερτ Βίλντερς δεσμεύεται ότι θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση

Αν και το Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) του Βίλντερς τερμάτισε πολύ μπροστά από τους αντιπάλους του στην ψηφοφορία της 22ας Νοεμβρίου, προβλέπεται να πάρει μόνο το 25% των εδρών στο ολλανδικό κοινοβούλιο.

Ο Ολλανδός αντι-ισλαμιστής πολιτικός Γκέερτ Βίλντερς δεσμεύτηκε το Σάββατο να γίνει πρωθυπουργός της Ολλανδίας τελικά, μετά από εκλογές στις οποίες το κόμμα του κέρδισε τις περισσότερες έδρες. Σε μια μακροσκελή ανάρτηση στο X, πρώην Twitter, που εξέφρασε την απογοήτευσή του για άλλα κόμματα για την προφανή απροθυμία τους να συνεργαστούν με το Κόμμα της Ελευθερίας (PVV), ο Βίλντερς δήλωσε ότι θα «συνεχίσει να μετριάζει» τις θέσεις του εάν χρειαστεί για να κερδίσει την εξουσία.

«Σήμερα, αύριο ή μεθαύριο, το PVV θα είναι μέρος της κυβέρνησης και θα είμαι πρωθυπουργός αυτής της όμορφης χώρας», έγραψε ο Βίλντερς. Αν και το Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) του Βίλντερς τερμάτισε πολύ μπροστά από τους αντιπάλους του στην ψηφοφορία της 22ας Νοεμβρίου, προβλέπεται να πάρει μόνο το 25% των εδρών στο ολλανδικό κοινοβούλιο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συνεργαστεί με τουλάχιστον δύο πιο μετριοπαθή κόμματα για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Την Παρασκευή, το συντηρητικό κόμμα VVD του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, το οποίο συμμερίζεται πολλές από τις απόψεις του Βίλντερς για τη μετανάστευση, δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει σε υπουργικό συμβούλιο μαζί του. Ωστόσο, η νέα ηγέτης του VVD, Ντίλαν Γιεσίλγκοζ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προσφέρει εξωτερική υποστήριξη στην κυβέρνηση Βίλντερς.

Ο Πίτερ Όμτζιγκτ, ο οποίος ηγείται του κεντρώου μεταρρυθμιστικού κόμματος NSC και θεωρείται επίσης πιθανός εταίρος σε μια κυβέρνηση του Βίλντερς, δήλωσε ότι η συνεργασία θα είναι δύσκολη λόγω των ακραίων θέσεων που έχει εκφράσει ο Βίλντερς, οι οποίες φαίνεται να παραβιάζουν τις ολλανδικές συνταγματικές προστασίες για την ελευθερία της θρησκείας. Οι συνομιλίες για τον ολλανδικό συνασπισμό συνήθως διαρκούν μήνες και οι θέσεις σχετικά με την προθυμία των κομμάτων να συνεργαστούν μεταξύ τους μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Εάν ο Βίλντερς δεν είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση, πιο κεντρώοι συνδυασμοί που αποκλείουν το PVV είναι θεωρητικά δυνατοί, ενώ νέες εκλογές θα ήταν η έσχατη λύση.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκίνησαν οι επαφές στην Ολλανδία για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας του Βίλντερς μετά την απροσδόκητη εκλογική νίκη θα πρέπει να κατεβάσει τους τόνους καθώς θα χρειαστεί να πείσει τουλάχιστον δύο με τρία κόμματα να συνασπιστούν μαζί του.
ΔΙΕΘΝΗ

Αντιδράσεις στην Ολλανδία μετά τη νίκη της ακροδεξιάς στις εκλογές

Μετά τη νίκη της ακροδεξιάς στις βουλευτικές εκλογές, το εύρος της οποίας προκάλεσε έκπληξη και πέραν των συνόρων, χιλιάδες είναι οι διαδηλωτές που εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την εκλογή του ακροδεξιού PVV.
ΔΙΕΘΝΗ

Ολλανδία: Άνοιξαν οι κάλπες για τις αμφίρροπες βουλευτικές εκλογές

Οι δημοσκοπήσεις ήταν ιδιαίτερα ασταθείς. Για εβδομάδες έδειχναν μια κούρσα στήθος με στήθος ανάμεσα σε τρεις υποψηφίους, πριν δείξουν, μερικές ημέρες πριν από την ψηφοφορία, μια απροσδόκητη άνοδο της άκρας δεξιάς.
ΔΙΕΘΝΗ

Αποσύρεται από την ενεργο πολιτική ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μ. Ρούτε

Ο Ρούτε αποτελεί τον μακροβιότερο αρχηγός κυβέρνηση στην ιστορία της Ολλανδίας έχοντας αναλάβει την πρωθυπουργία τον Οκτώβριο του 2010. Θα παραμείνει επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης μέχρι τις εκλογές.