Φώτο: Shutterstock

Ο κοροναϊός πλήττει την αγορά αμερικανικών προϊόντων από την Κίνα

Η μαζική αγορά αμερικανικών προϊόντων από την Κίνα που είχε συμφωνηθεί στην «Πρώτη Φάση» της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δυο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη θα καθυστερήσει εξαιτίας της επιδημίας του κινεζικού κοροναϊού.

Η αγορά αμερικανικών προϊόντων αξίας 200 δισ. δολαρίων από την Κίνα που είχε συμφωνηθεί στο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου την 15η Ιανουαρίου θα καθυστερήσει εξαιτίας της επιδημίας του νέου κοροναϊού, προειδοποίησε ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κούντλοου.

«Είναι αληθές ότι η εμπορική συμφωνία της Φάσης 1 και η (αναμενόμενη) έκρηξη εξαγωγών θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο (για να υλοποιηθούν) λόγω του κινεζικού ιού, αυτό ισχύει», παραδέχτηκε ο Κούντλοου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox Business.

Η Κίνα έχει δεσμευτεί να αγοράσει εντός των δύο προσεχών ετών επιπλέον αμερικανικά προϊόντα, κυρίως αγροτικά και βιομηχανικά, αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Ουάσινγκτον ωστόσο εκτιμά ότι ο νέος κοροναϊός θα έχει «ελάχιστες επιπτώσεις» στην αμερικανική οικονομία. «Όλος ο κόσμος δεν βρίσκεται στην επαρχία της Ουχάν», υπογράμμισε ο Κούντλοου.

Δέκα κινεζικές επαρχίες –οι περισσότερες βιομηχανικές, όπως το Γκουανγκντόνγκ– έχουν συστήσει στα εργοστάσια και τις «μη αναγκαίες» επιχειρήσεις να μην λειτουργήσουν μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου. Τουλάχιστον 427 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την ασθένεια, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

RCEP: Η μεγαλύτερη ένωση ελεύθερου εμπορίου στην Ασία

Η υπογραφή της Περιφερειακής Ολοκληρωμένης Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης, σε σύνοδο στο Ανόι, χαρακτηρίζεται πλήγμα στην ένωση χωρών που προώθησε ο Μ. Ομπάμα και από την οποία αποχώρησε ο διάδοχος του Ν. Τραμπ το 2017.