ΓΔ: 1452.28 0.44% Τζίρος: 85.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Στις κάλπες πηγαίνουν σήμερα οι Σέρβοι για τις βουλευτικές εκλογές

Εκλογές διεξάγονται και για το τοπικό κοινοβούλιο στην επαρχία της Βοϊβοντίνας, όπως επίσης και για την αυτοδιοίκηση σε 65 δήμους μεταξύ των οποίων και το Βελιγράδι. Οι κάλπες άνοιξαν στις 7:00 η ώρα το πρωί και θα κλείσουν στις 8:00 η ώρα το βράδυ.

Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στην Σερβία, όπου 6,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να προσέλθουν σε 8.273 εκλογικά τμήματα για να εκλέξουν 250 βουλευτές, που απαρτίζουν το κοινοβούλιο της χώρας. Εκλογές διεξάγονται επίσης και για το τοπικό κοινοβούλιο στην επαρχία της Βοϊβοντίνας, όπως επίσης και για την αυτοδιοίκηση σε 65 δήμους μεταξύ των οποίων και το Βελιγράδι. Οι κάλπες άνοιξαν στις 7:00 η ώρα το πρωί και θα κλείσουν στις 8:00 η ώρα το βράδυ.

Την εκλογική διαδικασία παρακολουθούν 5110 παρατηρητές ΜΚΟ από την Σερβία και 477 ξένοι παρατηρητές από τον ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, την ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρεσβείες και ΜΚΟ από το εξωτερικό. Για το κοινοβούλιο της Σερβίας την ψήφο των πολιτών διεκδικούν 18 κόμματα και πολιτικοί συνδυασμοί.

Φαβορί για την νίκη θεωρείται το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) το οποίο βρίσκεται την εξουσία από το 2012. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς αν και δεν είναι - από τον Μάιο του 2023 - πρόεδρος του SNS, ούτε υποψήφιος, τέθηκε επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας. Στην λίστα των υποψηφίων το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα εμφανίζεται με το όνομα «Αλεξάνταρ Βούτσιτς - Η Σερβία δεν πρέπει να σταματήσει».

Την απόλυτη κυριαρχία του σερβικού Προοδευτικού Κόμματος και του Αλεξάνταρ Βούτσιτς μπορεί να απειλήσει το μπλοκ των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων που κατεβαίνουν στις εκλογές με τον συνδυασμό «Η Σερβία ενάντια στην βία». Τα κόμματα αυτά συσπειρώθηκαν μετά τις δύο μαζικές δολοφονίες που συνέβησαν στις αρχές Μαΐου σε δημοτικό σχολείο του Βελιγραδίου και σε δύο χωριά κοντά στην πρωτεύουσα.

Στην νέα βουλή θα βρεθεί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPS) του υπουργού Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς το οποίο συγκυβερνά με το κόμμα του Βούτσιτς από το 2012. Οι συνασπισμοί «Εθνική Συσπείρωση» και «Ελπίδα» που συνθέτουν εθνικιστικά φιλορωσικά κόμματα αναμένεται επίσης να εκπροσωπηθούν στο κοινοβούλιο της Σερβίας.

Στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση η αντιπολίτευση έχει μεγάλες πιθανότητες να κατακτήσει τον δήμο του Βελιγραδίου. Η ανάληψη της εξουσίας ωστόσο θα εξαρτηθεί από τις διεργασίες που θα ακολουθήσουν των εκλογών. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση επικράτησαν αλλά δεν μπόρεσαν να εκλέξουν δήμαρχο αφού κάποιοι δημοτικοί τους σύμβουλοι αποσκίρτησαν και υποστήριξαν τον υποψήφιο του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος. Για τις βουλευτικές εκλογές στην Σερβία έχουν δικαίωμα ψήφου και οι Σέρβοι του Κοσόβου οι οποίοι θα μπορέσουν να το ασκήσουν σε πόλεις της κεντρικής Σερβίας μιας και η κυβέρνηση του 'Αλμπιν Κούρτι δεν επέτρεψε να ανοίξουν κάλπες στο Κόσοβο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Δημοτικές εκλογές σήμερα στο Βελιγράδι και άλλες 67 πόλεις της Σερβίας

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι διαπιστώθηκαν παρατυπίες στο Βελιγράδι με την μετακίνηση ψηφοφόρων και την λειτουργία τηλεφωνικών κέντρων του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS). Τις εκλογές παρακολουθούν 150 παρατηρητές του ΟΑΣΕ.
ΔΙΕΘΝΗ

Ανεξάρτητη έρευνας για τις εκλογές στη Σερβία το 2023 ζητά η ΕΕ

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε σήμερα με 461 ψήφους υπέρ, 53 κατά και 43 αποχές, το ΕΚ επισημαίνει ότι, αν και διεξήχθησαν ομαλά, οι εκλογές της 17ης Δεκεμβρίου 2023 χαρακτηρίστηκαν από πολυάριθμες διαδικαστικές ελλείψεις.
ΔΙΕΘΝΗ

Νίκη Βούτσιτς στις εκλογές της Σερβίας με νοθεία καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Διεθνείς παρατηρητές ανέφεραν παρατυπίες κατά τη διάρκεια των εκλογών, συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς ψήφων και του «γεμίσματος» της κάλπης, ενώ ορισμένα δυτικά έθνη εξέφρασαν ανησυχία για την εκλογική διαδικασία.
ΔΙΕΘΝΗ

Τρείς πολιτικοί της σερβικής αντιπολίτευσης ανέστειλαν την απεργία πείνας τους

Οι Mαρίνικα Τεπιτς, Τζελενα Μιλόσεβιτς και Μπράνκο Μίλγιους ξεκίνησαν απεργία πείνας απαιτώντας την ακύρωση των εκλογών λόγω ισχυρισμών ότι το καθεστώς του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) πραγματοποίησε κλοπή ψήφων κατά τις εκλογές.
ΔΙΕΘΝΗ

Αλεξάνταρ Boύτσιτς: Η Σερβία θα έχει κυβέρνηση ως το τέλος Φεβρουαρίου

Δήλωσε μεταξύ άλλων ότι οι εκλογές που διεξήχθησαν στις 17 Δεκεμβρίου ήταν «οι πιο ειρηνικές στη σύγχρονη ιστορία της Σερβίας» και ότι δεν υπήρξαν φυσικά επεισόδια ούτε στην εκστρατεία ούτε την ημέρα της ψηφοφορίας.