ΓΔ: 2352.54 -0.13% Τζίρος: 266.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Αλεξάνταρ Βούτσιτς πορτρέτο
Φώτο: Shutterstock

Boύτσιτς: Το Κοσσυφοπέδιο χτίζει ισχυρές παράνομες ένοπλες δυνάμεις

«Μέχρι το 2027, σχεδιάζουν να έχουν 5.500 επαγγελματίες στρατιώτες στη λεγόμενη Δύναμη Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου και 20.000 στο σύνταγμα», δήλωσε, κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Υπηρεσίας Στρατιωτικής Ασφάλειας (VBA).

Ότι το Κοσσυφοπέδιο σχηματίζει εξαιρετικά ισχυρές δυνάμεις και ότι καθοδηγείται από τις ΗΠΑ, σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τονίζοντας ότι η Σερβία πρέπει να ενισχύσει δραστικά τον στρατό της. «Μέχρι το 2027, σχεδιάζουν να έχουν 5.500 επαγγελματίες στρατιώτες στη λεγόμενη Δύναμη Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου και 20.000 στο σύνταγμα», δήλωσε, κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Υπηρεσίας Στρατιωτικής Ασφάλειας (VBA).

Είπε ότι δεν επιτρέπεται από το διεθνές δίκαιο και την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, αλλά δεν ενδιαφέρονται για αυτό «επειδή μπορούν». Δήλωσε επίσης ότι το Κοσσυφοπέδιο λαμβάνει τη μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Τουρκία, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και από τη γειτονική Κροατία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση δεν είναι εύκολη επειδή η Σερβία περιβάλλεται από το ΝΑΤΟ, οι δυνάμεις του οποίου αναπτύσσονται επίσης στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η οποία δεν είναι μέλος τους. «Πρέπει να έχουμε έναν ισχυρό στρατό γιατί χωρίς αυτόν δεν μπορούμε να υπάρξουμε ως κράτος», τόνισε ο Βούτσιτς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκλογές στο Κόσοβο
ΔΙΕΘΝΗ

Κόσοβο: Αβέβαιο το πολιτικό μέλλον παρά τη νίκη Κούρτι, ζητά συμβιβασμούς η ΕΕ

Το κίνημα «Αυτοδιάθεση» κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές στο Κόσοβο με 42,9%, χωρίς όμως αυτοδυναμία. Οι συνομιλίες για κυβέρνηση και Πρόεδρο συνεχίζονται, ενώ η ΕΕ ζητά συμβιβασμούς για πολιτική σταθερότητα και πρόοδο.
Εκλογές στο Κόσοβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ομαλή η διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στο Κόσοβο

Στις κάλπες το Κόσοβο αναζητά διέξοδο από την πολύμηνη πολιτική κρίση. Η συμμετοχή μέχρι τη 1 μ.μ. έφτασε το 15,1%. Φαβορί παραμένει το κόμμα του Κούρτι, αν και η σταθερότητα δεν είναι εξασφαλισμένη λόγω των διαφωνιών στη Βουλή.
Εκλογές στο Κόσοβο
ΔΙΕΘΝΗ

Κόσοβο: Την Κυριακή κρίσιμες εκλογές για έξοδο από την πολιτική κρίση

Αύριο, 7 Ιουνίου, διεξάγονται βουλευτικές εκλογές στο Κόσοβο, τρίτες σε 16 μήνες. Περίπου 2 εκατ. πολίτες καλούνται να εκλέξουν 120 βουλευτές, με φαβορί το κόμμα Αυτοδιάθεση του Κούρτι. Συμμετέχουν επίσης LDK, PDK και AAK.
Αντόνιο Κόστα πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Κόστα ζητά σταθερότητα στο Κόσοβο και διάλογο Πρίστινας - Βελιγραδίου

Ο Αντόνιο Κόστα επισκέφθηκε την Πρίστινα, όπου συζήτησε με την υπηρεσιακή πρόεδρο και τον πρωθυπουργό για την ευρωπαϊκή πορεία του Κοσόβου και κάλεσε σε ενότητα και σταθερούς θεσμούς ενόψει των επικείμενων εκλογών.
Εκλογές στο Κόσοβο
ΔΙΕΘΝΗ

Διάλυση της Βουλής του Κοσόβου – Εκλογές εντός 45 ημερών

Το κοινοβούλιο του Κοσόβου διαλύθηκε, καθώς δεν εξελέγη πρόεδρος εντός προθεσμίας λόγω αποχής της αντιπολίτευσης. Το Κόσοβο οδηγείται σε εκλογές, που θα διεξαχθούν εντός 45 ημερών από τη διάλυση της Βουλής.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Σερβία-Κόσοβο: Βαριές ποινές σε τρεις Σέρβους για το ένοπλο της Μπάνισκα

Το πρωτοδικείο Πρίστινας καταδίκασε σε ισόβια δύο Σέρβους για τη φονική ένοπλη επίθεση στη Μπάνισκα Κοσόβου το 2023, ενώ ο τρίτος έλαβε 30ετή ποινή. Οι υπόλοιποι ένοπλοι, ανάμεσά τους ο ηγέτης τους, διέφυγαν στη Σερβία.