ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η Σκωτία θέλει να προσελκύσει περισσότερους Ευρωπαίους για εργασία

Η Σκωτία προτείνει ένα δικό της σύστημα βίζας για να προσελκύσει περισσότερους Ευρωπαίους που την φέρνει σε ακόμα μια σύγκρουση με την βρετανική κυβέρνηση.

Στις επόμενες δεκαετίες ο πληθυσμός της Σκωτίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 33% περίπου στις αγροτικές περιοχές με το ποσοστό γεννήσεων να είναι χαμηλό ενώ η γήρανση του πληθυσμού είναι ταχύτατη, με τις δημογραφικές εξελίξεις να προκαλούν οικονομικές επιπτώσεις.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον εκφράζοντας τις ανησυχίες της για το τέλος της ελεύθερης προσέλευσης εργαζομένων που σχεδιάζει η βρετανική κυβέρνηση λόγω Brexit, με την επικεφαλής του SNP να προτείνει να αποκτήσει η Σκωτία ένα δικό της σύστημα για να χορηγεί βίζα σε όσους ενδιαφέρονται να ζήσουν και να εργαστούν στη χώρα. Καθώς η Σκωτία διαχειρίζεται τα δικά της φορολογικά έσοδα, η Νίκολα Στέρτζον ανέφερε πως «Με βάση τον αριθμό φορολογικού μητρώου της Σκωτίας, η βίζα θα ισχύει μόνο για τη Σκωτία. Χώρες όπως ο Καναδάς και η Αυστραλία έχουν ήδη καθιερώσει παρόμοιες ρυθμίσεις που διαφοροποιούνται ανάλογα με την περιφέρεια».

Η Σκωτία χρειάζεται προσωπικό για τον κλάδο του τουρισμού, με εννέα στους δέκα εργαζόμενους στην εστίαση και τα ξενοδοχεία να προέρχονται από το εξωτερικό, ενώ τα πανεπιστήμια προσπαθούν να προσελκύσουν νέου καταρτισμένους ακαδημαϊκούς με τον Πίτερ Μάθιεσον, πρύτανη του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου να δηλώνει «για εμάς η μετανάστευση είναι γιορτή, χρειαζόμαστε νέους και ταλαντούχους ανθρώπους. Η Σκωτία πρέπει να το πει καθαρά αυτό σε όλον τον κόσμο. Γι αυτό θέλουμε μία διαφορετική πολιτική, αλλά προς το παρόν είναι δύσκολο να την υλοποιήσουμε».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός θέλει να θεσπίσει ένα σύστημα μετανάστευσης με μοριοδότηση και διαχωρισμό των υποψηφίων σε τρεις κατηγορίες όπου θα προηγούνται οι εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης θα ακολουθούν εκείνοι με επαγγελματική κατάρτιση που θα έχουν εξασφαλίσει θέση εργασίας με σχετική βεβαίωση του εργοδότη και μετά θα υπάρξει ένας μικρός αριθμός ανειδίκευτων ανάλογα με τις ανάγκες, όπως οι εποχικοί εργάτες στις αγροτικές καλλιέργειες.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα, η βίζα θα χορηγείται μόνο για τη Σκωτία και δεν θα προβλέπει ελάχιστο εισόδημα, ούτε βεβαίωση του εργοδότη και σε μερικές περιπτώσεις δεν θα χρειάζεται ούτε συγκεκριμένη επαγγελματική κατάρτιση του ενδιαφερόμενου. Η άμεση απάντηση του Λονδίνου ήταν αρνητική με τον υπουργό Συνταγματικών Υποθέσεων Μάικλ Ράσελ να σημειώνει πως η Σκωτία έχει διαφορετικές ανάγκες. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «Ολόκληροι κλάδοι της οικονομίας μας εξαρτώνται από τους Ευρωπαίους εργαζόμενους: η γεωργία στην ανατολική Σκωτία, οι ιχθυοκαλλιέργειες και ο τουρισμός στις δυτικές περιφέρειες. Η ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων δεν περιλαμβάνει θέσεις υψηλής εξειδίκευσης, στις οποίες εστιάζει ο Μπόρις Τζόνσον».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ