ΓΔ: 1406.91 -2.19% Τζίρος: 127.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σχεδόν 8 εκατ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω του πολέμου στο Σουδάν

Από τις συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της μη κυβερνητικής οργάνωσης Armed Conflict Location & Event Data (Acled).

Οι μάχες στο Σουδάν μεταξύ του στρατού και μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης έχουν αναγκάσει «σχεδόν 8 εκατομμύρια» ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ανακοίνωσε σήμερα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Φίλιπο Γκράντι, που βρίσκεται στην Αιθιοπία.

Ο πόλεμος ξέσπασε στις 15 Απριλίου 2023 μεταξύ του στρατού υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Μοχάμεντ Χάμνταν Νταγκλό, πρώην δεύτερου στην ιεραρχία της στρατιωτικής διοίκησης.

Από τις συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της μη κυβερνητικής οργάνωσης Armed Conflict Location & Event Data (Acled), που θεωρούνται όμως ότι δεν αντικατοπτρίζουν τους πραγματικούς αριθμούς.

«Οι βίαιες συγκρούσεις στο Σουδάν» έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό «σχεδόν 8 εκατομμυρίων ανθρώπων», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο Γκράντι, ζητώντας «έκτακτη στήριξη (...) για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες».

«Άκουσα σπαρακτικές ιστορίες απώλειας οικογένειας, φίλων, σπιτιών και μέσων διαβίωσης, όμως εν μέσω αυτή της απελπισίας είδα επίσης την αποφασιστικότητα των προσφύγων να προχωρήσουν, αν τους προσφέρουμε στήριξη και ευκαιρίες», τόνισε.

Στις 21 Δεκεμβρίου εκπρόσωπος του ΟΗΕ είχε εκτιμήσει ότι από τον πόλεμο είχαν εκτοπιστεί ως τότε 7,1 εκατομμύρια άνθρωποι, κάνοντας λόγο «για τη σημαντικότερη κρίση εκτοπισμού παγκοσμίως».

Μία από τις έξι γειτονικές χώρες του Σουδάν, η Αιθιοπία, έχει δεχθεί από τον Απρίλιο του 2023 περισσότερους από 100.000 ανθρώπους που έφυγαν για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Αυτοί προστίθενται στους περίπου 50.000 Σουδανούς πρόσφυγες που ζούσαν ήδη εκεί, τόνισε η UNHCR σε ανακοίνωσή της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν για λιμό στο Σουδάν λόγω των συγκρούσεων

«Ο χρόνος εξαντλείται για εκατομμύρια ανθρώπους στο Σουδάν που βρίσκονται ενώπιον ενός επαπειλούμενου κινδύνου λιμού, έχουν εκτοπισθεί από τη γη τους, ζουν υπό βομβαρδισμούς» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Sudan
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Η κατάσταση του λιμού στο Σουδάν είναι σχεδόν καταστροφική

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τους επόμενους μήνες, σχεδόν πέντε εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να βυθιστούν σε «καταστροφική επισιτιστική ανασφάλεια», στην υψηλότερη βαθμίδα της κλίμακας του δείκτη επισιτιστικής ασφάλειας, IPC.