ΓΔ: 2352.54 -0.13% Τζίρος: 266.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σημαία Κοσσυφοπεδίου
Η εθνική σημαία του Κοσσυφοπεδίου κυματίζει κάτω από φωτεινό ουρανό.

Την επέτειο της ανεξαρτησίας του γιόρτασε σήμερα το Κόσοβο

Σύμφωνα με την Πρίστινα μέχρι σήμερα αναγνώρισαν το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος 117 χώρες. Το Βελιγράδι ισχυρίζεται ότι οι χώρες που το αναγνώρισαν δεν ξεπερνούν τις εκατό.

Την 16η επέτειο της ανεξαρτησίας του γιορτάζει σήμερα το κράτους του Κοσόβου. Στην πανηγυρική συνεδρίαση της βουλής η πρόεδρος της Δημοκρατίας Βιόσα Οσμάνι δήλωσε ότι «στην πορεία από την καταπίεση των Αλβανών μέχρι την ελευθερία και την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας» ήταν καθοριστική η βοήθεια του διεθνούς παράγοντα. Η Οσμάνι εξήρε τον ρόλο των ΗΠΑ τονίζοντας ότι αποτελούν τον στυλοβάτη του Κοσόβου.

Ο πρωθυπουργός 'Αλμπιν Κούρτι υπογράμμισε ότι το Κόσοβο αποτελεί την πατρίδα όλων των πολιτών χωρίς διακρίσεις. «Με την υποστήριξη των διεθνών συμμάχων και εταίρων μας, χτίσαμε το κοινό μας σπίτι, τη Δημοκρατία του Κοσόβου, μια αληθινή κοινοβουλευτική Δημοκρατία, με δικαιοσύνη και ισότητα για τους πολίτες της, συμβάλλοντας στην ειρήνη και εγγυώμενη την ειρήνη. Μια χώρα που έχει δημοκρατικές αξίες, σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα και όλες τις μειονότητες, που έχει την κοινωνική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη στον πυρήνα κάθε πολιτικής», είπε ο Κούρτι.

Την επέτειο της ανεξαρτησίας του Κοσόβου συνεχάρησαν πολλοί ξένοι ηγέτες. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επισημαίνει ότι «η διαχρονική φιλία των δύο χωρών ενισχύεται με το κοινό όραμα που είναι η ειρήνη, η ασφάλεια και η ευημερία της περιοχής». Ο Μπάιντεν δεν περιορίζεται μόνο σε ευχές αλλά καλεί την ηγεσία του Κοσόβου να εκπληρώσει στο ακέραιο όλες τις υποχρεώσεις της και να συμβάλει στην διαδικασία για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Βελιγράδι.

Ανάλογο μήνυμα έστειλε και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος καλεί την Πρίστινα να προχωρήσει στην σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων (ZSO) και την επανάληψη των δημοτικών εκλογών στο βόρειο Κόσοβο με την συμμετοχή και του σερβικού πληθυσμού. Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμάερ επισημαίνει ότι «το κράτος δικαίου, η πάταξη της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος αποτελούν προϋποθέσεις για να υπάρξει πρόοδος στην ευρωπαϊκή πορεία του Κοσόβου». Το επίσημο Βελιγράδι χαρακτηρίζει παράνομη την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου.

«Αν κάποιος στο αυτοαποκαλούμενο Κόσοβο γιορτάζει σήμερα, θα πρέπει να αναρωτηθεί τι γιορτάζει, αφού σήμερα το 2008 γεννήθηκε ένα πολιτικό φάντασμα στην Πρίστινα. Το μόρφωμα του Κοσόβου δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα προσωρινό και παράνομο δημιούργημα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η σερβική κυβέρνηση. Το Κόσοβο ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του στις 17 Φεβρουαρίου του 2008. Σύμφωνα με την Πρίστινα μέχρι σήμερα αναγνώρισαν το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος 117 χώρες. Το Βελιγράδι ισχυρίζεται ότι οι χώρες που αναγνώρισαν το Κόσοβο δεν ξεπερνούν τις εκατό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκλογές στο Κόσοβο
ΔΙΕΘΝΗ

Κόσοβο: Αβέβαιο το πολιτικό μέλλον παρά τη νίκη Κούρτι, ζητά συμβιβασμούς η ΕΕ

Το κίνημα «Αυτοδιάθεση» κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές στο Κόσοβο με 42,9%, χωρίς όμως αυτοδυναμία. Οι συνομιλίες για κυβέρνηση και Πρόεδρο συνεχίζονται, ενώ η ΕΕ ζητά συμβιβασμούς για πολιτική σταθερότητα και πρόοδο.
Εκλογές στο Κόσοβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ομαλή η διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στο Κόσοβο

Στις κάλπες το Κόσοβο αναζητά διέξοδο από την πολύμηνη πολιτική κρίση. Η συμμετοχή μέχρι τη 1 μ.μ. έφτασε το 15,1%. Φαβορί παραμένει το κόμμα του Κούρτι, αν και η σταθερότητα δεν είναι εξασφαλισμένη λόγω των διαφωνιών στη Βουλή.
Εκλογές στο Κόσοβο
ΔΙΕΘΝΗ

Κόσοβο: Την Κυριακή κρίσιμες εκλογές για έξοδο από την πολιτική κρίση

Αύριο, 7 Ιουνίου, διεξάγονται βουλευτικές εκλογές στο Κόσοβο, τρίτες σε 16 μήνες. Περίπου 2 εκατ. πολίτες καλούνται να εκλέξουν 120 βουλευτές, με φαβορί το κόμμα Αυτοδιάθεση του Κούρτι. Συμμετέχουν επίσης LDK, PDK και AAK.
Αντόνιο Κόστα πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Κόστα ζητά σταθερότητα στο Κόσοβο και διάλογο Πρίστινας - Βελιγραδίου

Ο Αντόνιο Κόστα επισκέφθηκε την Πρίστινα, όπου συζήτησε με την υπηρεσιακή πρόεδρο και τον πρωθυπουργό για την ευρωπαϊκή πορεία του Κοσόβου και κάλεσε σε ενότητα και σταθερούς θεσμούς ενόψει των επικείμενων εκλογών.
Εκλογές στο Κόσοβο
ΔΙΕΘΝΗ

Διάλυση της Βουλής του Κοσόβου – Εκλογές εντός 45 ημερών

Το κοινοβούλιο του Κοσόβου διαλύθηκε, καθώς δεν εξελέγη πρόεδρος εντός προθεσμίας λόγω αποχής της αντιπολίτευσης. Το Κόσοβο οδηγείται σε εκλογές, που θα διεξαχθούν εντός 45 ημερών από τη διάλυση της Βουλής.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Σερβία-Κόσοβο: Βαριές ποινές σε τρεις Σέρβους για το ένοπλο της Μπάνισκα

Το πρωτοδικείο Πρίστινας καταδίκασε σε ισόβια δύο Σέρβους για τη φονική ένοπλη επίθεση στη Μπάνισκα Κοσόβου το 2023, ενώ ο τρίτος έλαβε 30ετή ποινή. Οι υπόλοιποι ένοπλοι, ανάμεσά τους ο ηγέτης τους, διέφυγαν στη Σερβία.