ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Ο Μπορέλ καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει πρωτοβουλία για το Μεσανατολικό

Την περασμένη εβδομάδα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ επέκρινε το πολυαναμενόμενο αμερικανικό σχέδιο για την επίλυση της σύγκρουσης Ισραήλ και Παλαιστίνης, επιχειρηματολογώντας ότι αντίκειται στις διεθνώς συμφωνημένες παραμέτρους της λύσης.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τζουζέπ Μπορέλ παρότρυνε τους υπουργούς Εξωτερικών των 27 να διατυπώσουν τις δικές τους προτάσεις για να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων, λίγες ημέρες αφότου απέρριψε την πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Την περασμένη εβδομάδα ο Μπορέλ επέκρινε το πολυαναμενόμενο αμερικανικό σχέδιο για την επίλυση της σύγκρουσης που διαρκεί δεκαετίες και βρίσκεται στην καρδιά πολλών εντάσεων σε όλη τη Μέση Ανατολή, επιχειρηματολογώντας ότι αντίκειται στις διεθνώς συμφωνημένες παραμέτρους της λύσης.

«Θα ήθελα να συζητήσω με τους ΥΠΕΞ [των κρατών μελών] της ΕΕ τις ιδέες που μπορεί να έχουν και σχετικά με οποιαδήποτε πρωτοβουλία μπορούμε να αναλάβουμε για να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων μπροστά», είπε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Αναγνώρισε πάντως ότι η ΕΕ απέχει πολύ από το να είναι ενωμένη ως προς το Μεσανατολικό. Ο Μπορέλ εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο το σχέδιο του Τραμπ να οδηγήσει στην προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη και άλλων τμημάτων της Δυτικής Όχθης στο Ισραήλ. Σε αυτή την περίπτωση, σημείωσε, η ΕΕ θα οφείλει να αντιδράσει, διότι θα πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

«Αν γίνει, θα πρέπει να εξετάσουμε την αντίδρασή μας· δεν μπορούμε απλά να πούμε πως εκφράζουμε την ανησυχία μας και μετά να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια», τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και προειδοποίησε το Ισραήλ εναντίον «μονομερών κινήσεων».

Δεν αρκεί το ότι συμφωνεί μία χώρα μόνη σε μια τέτοια απόφαση, «όσο ισχυρή κι αν μπορεί να είναι», επέμεινε ο Μπορέλ. «Η προσάρτηση της Κριμαίας δεν είναι κάτι που θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε δικαιολογημένο επειδή η Ρωσία πίστευε πως είχε δίκιο όταν προχώρησε αυτή», επιχειρηματολόγησε.

Ο Μπορέλ θα είναι παρών στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, μια εκδήλωση στην οποία συμμετέχουν κορυφαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ηλεκτρικό αυτοκίνητο φόρτιση
ΔΙΕΘΝΗ

Έρευνα: Μεγάλο ενδιαφέρον ΕΕ πολιτών για ηλεκτρικά οχήματα

Αυξάνεται το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων για τα ηλεκτρικά οχήματα, με 4 στους 5 να διατηρούν θετική ή ουδέτερη στάση, αν και ανησυχούν για κόστος και κάλυψη αναγκών. Προτιμούν φόρτιση κοντά στο σπίτι, ενώ το κόστος παραμένει εμπόδιο.
Ομιλητής στη Φλώρινα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βουτσινάς: Η γραφειοκρατία βασικό εμπόδιο για το 54% των ελληνικών επιχειρήσεων

Το 54% των ελληνικών επιχειρήσεων θεωρεί τη γραφειοκρατία εμπόδιο, σε σύγκριση με 28% στην ΕΕ, ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Γ. Βουτσινάς, τονίζοντας την ανάγκη σαφούς και ενιαίου πλαισίου για τα πνευματικά δικαιώματα στη δημόσια χρήση μουσικής.
Αντόνιο Κόστα πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κόστα: Παράνομες και απαράδεκτες οι ιρανικές επιθέσεις σε υποδομές

Ο Αντόνιο Κόστα καταδικάζει τις επιθέσεις του Ιράν σε πολιτικές και ενεργειακές υποδομές, ζητώντας άμεσο τερματισμό των επιθέσεων και αποκατάσταση της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Χορμούζ, τονίζοντας τη σημασία της διπλωματίας.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Προτείνει ασυμβίβαστο υπουργού - βουλευτή με θεσμικές αλλαγές

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή, στο πλαίσιο νέων θεσμικών παρεμβάσεων με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και της εμπιστοσύνης.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Φίτσο: Η ΕΕ να άρει τις κυρώσεις σε ρωσικό πετρέλαιο και αέριο

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, ζήτησε την άρση των κυρώσεων στις ρωσικές ενεργειακές εισαγωγές και εκ νέου διάλογο με τη Ρωσία, ώστε να σταθεροποιηθεί ο εφοδιασμός πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ΕΕ.