ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kosovo
Πηγή: Shutterstock

Η κυβέρνηση του Κοσόβου επιστρέφει έκταση 240 στρεμμάτων σε σερβικό μοναστήρι

Η έκταση αυτή περιήλθε στην ιδιοκτησία της μονής το 1997 ως δωρεά του σερβικού κράτους, ωστόσο η Πρίστινα αμφισβητούσε μέχρι σήμερα την εγκυρότητά της υποστηρίζοντας ότι «η σύναψη της πράξης έγινε από το καθεστώς Μιλόσεβιτς».

Η κυβέρνηση του Κοσόβου αποφάσισε να επιστρέψει 240 στρέμματα γης στο ορθόδοξο σερβικό μοναστήρι Βισόκι Ντέτσανι. Η έκταση αυτή περιήλθε στην ιδιοκτησία της μονής το 1997 ως δωρεά του σερβικού κράτους, ωστόσο η Πρίστινα αμφισβητούσε μέχρι σήμερα την εγκυρότητά της υποστηρίζοντας ότι «η σύναψη της πράξης έγινε από το καθεστώς Μιλόσεβιτς». Το Συνταγματικό Δικαστήριο του Κοσόβου το Μάιο του 2016 έκρινε νόμιμη την μεταβίβαση της συγκριμένης έκτασης.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κοσόβου με ρηματική διακοίνωση ενημέρωσε το Συμβούλιο της Ευρώπης ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου από το 2016 και έδωσε εντολή στην υπηρεσία κτηματολογίου να καταχωρίσει την έκταση των 240 στρεμμάτων ως ιδιοκτησία της σερβικής ορθόδοξης μονής.

Η διευθέτηση του ζητήματος αυτού αποτελούσε όρο για να αποδεχθεί το Συμβούλιο της Ευρώπης το αίτημα του Κοσόβου να καταστεί μέλος του οργανισμού. Το συγκεκριμένο αίτημα αναμένεται να εξεταστεί τον ερχόμενο Μάιο.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αλμπιν Κούρτι δεν έκρυψε σε συνέντευξη Τύπου ότι με βαριά καρδιά έλαβε την απόφαση για επιστροφή στη μονή της συγκεκριμένης έκτασης. Ο Κούρτι, αν και χαρακτήρισε «περίεργη και άδικη» την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, επισήμανε ότι ήταν ανάγκη να κλείσει το ζήτημα για να μπορέσει το Κόσοβο να ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης. Θετικές ήταν οι αντιδράσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ για την απόφαση της κυβέρνησης του Κοσόβου να επιστρέψει την συγκεκριμένη έκταση στην σερβική μονή.


 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

H ΕΕ ανησυχεί για το κλείσιμο γραφείων σερβικής τράπεζας στο Κόσοβο

«Η ΕΕ προτρέπει το Κόσοβο και τη Σερβία να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συμφωνήσουν με την τελευταία συμβιβαστική πρόταση που κατατέθηκε από τον Διαμεσολαβητή της ΕΕ» τονίζει η ΕΕ σε δήλωσή της.
Kosovo
ΔΙΕΘΝΗ

Από την 1η Φεβρουαρίου απαγορεύεται η χρήση του δηναρίου στο Κόσοβο

Το δηνάριο εκτός από τις εμπορικές συναλλαγές αποτελεί και το νόμισμα για την πληρωμή από τον σερβικό προϋπολογισμό μισθών, συντάξεων, κοινωνικής βοήθειας και άλλων παροχών προς τους Σέρβους του Κοσόβου.
Serbia, Servia, Vucic
ΔΙΕΘΝΗ

Boύτσιτς: Το Κοσσυφοπέδιο χτίζει ισχυρές παράνομες ένοπλες δυνάμεις

«Μέχρι το 2027, σχεδιάζουν να έχουν 5.500 επαγγελματίες στρατιώτες στη λεγόμενη Δύναμη Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου και 20.000 στο σύνταγμα», δήλωσε, κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Υπηρεσίας Στρατιωτικής Ασφάλειας (VBA).
European Union-Eyropaiki Enosi-EE
ΔΙΕΘΝΗ

Οι σχέσεις Βελιγραδίου - Πρίστινας βασικό μέρος της ευρωπαϊκής πορείας τους

«Ενώ επιτεύχθηκε συμφωνία στο πλαίσιο του διαλόγου υπό την αιγίδα της ΕΕ, τόσο το Κόσοβο όσο και η Σερβία δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει την εφαρμογή των αντίστοιχων υποχρεώσεών τους, οι οποίες είναι δεσμευτικές», αναφέρει η Επιτροπή.