ΓΔ: 1420.4 1.99% Τζίρος: 92.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Χάκερ του Πεκίνου «χτύπησαν» υπουργούς Μ. Βρετανίας και Τσεχίας

Νέες αποκαλύψεις για τη μεγάλη επίθεση από Κινέζους χάκερ που συνδέονται με την κυβέρνηση και εντοπίστηκαν από τις υπηρεσίες της Bρετανίας και των ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχικής Δημοκρατίας και ο υπουργός Ευρώπης της Βρετανίας ήταν μεταξύ των στόχων της εκστρατείας κυβερνοκατασκοπείας του Πεκίνου που αποκαλύφθηκε αυτή την εβδομάδα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλοι αποκάλυψαν μια διαδικτυακή εκστρατεία του 2021 από Κινέζους χάκερ που συνδέονται με το κράτος νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δημοσίευσε ένα κατηγορητήριο και το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε κυρώσεις στην ομάδα hacking, γνωστή ως APT31, λέγοντας ότι οι χάκερ είχαν δεσμούς με το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας.

Η ομάδα το 2021 έστειλε «περισσότερα από 1.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε περισσότερους από 400 μοναδικούς λογαριασμούς» μελών ενός συνασπισμού βουλευτών που επικρίνουν το Πεκίνο και ονομάζεται Διακοινοβουλευτική Συμμαχία για την Κίνα (IPAC) για να προσπαθήσει να συγκεντρώσει δεδομένα σχετικά με τις διαδικτυακές δραστηριότητες και τις ψηφιακές συσκευές των μελών, ανέφερε το αμερικανικό κατηγορητήριο.

Μεταξύ των στόχων των επιθέσεων: η Βρετανίδα υπουργός Ευρώπης Νουσράτ Γκχάνυ, μέλος της IPAC κατά τη στιγμή των επιθέσεων που διορίστηκε στο ρόλο της ως υπουργός την Τρίτη, και ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Γάν Λιπάβσκι, επίσης μέλος της ομάδας.

«Αυτό αποδεικνύει απλώς την εκτίμηση στη Στρατηγική Ασφαλείας μας, η οποία δηλώνει ότι η αυξανόμενη επιθετικότητα της Κίνας είναι μια συστημική πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε συντονισμό με τους διατλαντικούς συμμάχους μας», δήλωσε ο Λιπάβσκι στο POLITICO. Οι κυβερνοεπιθέσεις έλαβαν χώρα περίπου ένα χρόνο πριν ο Λιπάβσκι γίνει υπουργός.

Ο Λιπάβσκι, ενώ ήταν βουλευτής το 2021, είπε στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου τον Ιούλιο του 2021 ότι η Κίνα χάκαρε λογαριασμούς IPAC και κάλεσε την κυβέρνηση να δράσει γρήγορα. Το αμερικανικό κατηγορητήριο αναφέρει ότι η Κίνα στόχευσε 43 κοινοβουλευτικούς λογαριασμούς του Ηνωμένου Βασιλείου, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν μέλη της IPAC.

Κληθείς να απαντήσει, δεν απέρριψε ότι ήταν μεταξύ της ομάδας πολιτικών που στοχοποιήθηκαν από την εκστρατεία. Το Γραφείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης δεν έκανε κάποιο σχόλιο εγκαίρως για δημοσίευση.

Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ ανέφεραν στο κατηγορητήριό τους ότι η κινεζική ομάδα χάκερ είχε πραγματοποιήσει κυβερνοεπιθέσεις εναντίον Αμερικανών πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων τουλάχιστον από το 2015, μεταξύ άλλων εμφανιζόμενοι ως εξέχοντες Αμερικανοί δημοσιογράφοι για να εξαπατήσουν τα θύματα να κάνουν κλικ σε συνδέσμους που εξάγουν πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκονται και τις ψηφιακές συσκευές τους.

Οι χάκερ χρησιμοποίησαν πιο επιβλαβή εργαλεία λογισμικού σε άλλες εκστρατείες που στόχευαν στις ΗΠΑ. Το κατηγορητήριο δεν ανέφερε ότι αυτά τα εργαλεία χρησιμοποιήθηκαν εναντίον ευρωπαϊκών στόχων στην εκστρατεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του 2021 που απευθυνόταν σε μέλη της IPAC.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ακόμη προβεί σε καμία δημόσια δήλωση που να αναγνωρίζει τον αντίκτυπο στους Ευρωπαίους νομοθέτες, όπως περιγράφεται λεπτομερώς στο κατηγορητήριο των ΗΠΑ, αλλά εξέδωσε δήλωση εκφράζοντας αλληλεγγύη προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Ένας αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του για να μιλήσει ελεύθερα για τη συνεχιζόμενη εξέλιξη, δήλωσε στο POLITICO ότι εξακολουθούν να εξετάζουν τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

mask-tesla
ΔΙΕΘΝΗ

Ίλον Μασκ και Ρίσι Σούνακ συζήτησαν για την τεχνητή νοημοσύνη

Ο δισεκατομμυριούχος σημείωσε ότι θέλει να δει το Πεκίνο να ευθυγραμμίζεται με τη Βρετανία και τις ΗΠΑ στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, σε δηλώσεις που έκανε μαζί με τον Βρετανό πρωθυπουργό.
ΔΙΕΘΝΗ

Το Πεκίνο καλεί τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις αναίτιες επιθέσεις στο TikTok

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal και άλλες αμερικανικές εφημερίδες, ο Λευκός Οίκος έχει θέσει τελεσίγραφο στην εφαρμογή πως αν το TikTok παραμείνει στην ιδιοκτησία της κινεζικής ByteDance, θα απαγορευθεί στις ΗΠΑ.
ΔΙΕΘΝΗ

Οι μυστικές υπηρεσίες της Δύσης προειδοποιούν για την κινεζική απειλή

Οι επικεφαλής της βρετανικής MI5 και του αμερικανικού FBI αναφέρουν πως η κινεζική κυβέρνηση προσπαθεί να διαμορφώσει τον κόσμο επεμβαίνοντας, σημειώνοντας πως το Πεκίνο αναμίχθηκε άμεσα στις εκλογές για το Κογκρέσο.