ΓΔ: 2694.96 -1.16% Τζίρος: 326.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Τεχεράνη πανοραμική εικόνα

Το Ιράν προσφέρει οικονομική βοήθεια στον Λίβανο

Χείρα βοηθείας προσφέρει η Τεχεράνη στον Λίβανο με σκοπό να ξεφύγει η χώρα από την έντονη οικονομική κρίση στην οποία έχει περιέλθει όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ιρανικού κοινοβουλίου Αλί Λαριτζάνι.

Το Ιράν είναι έτοιμο να συνδράμει τον Λίβανο, ο οποίος έχει βυθισθεί σε έντονη οικονομική κρίση, ανακοίνωσε κατά την επίσκεψή του στη Βηρυττό ο πρόεδρος του Ιρανικού Κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί, όπως μεταδίδει το επίσημο λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμου Ιρανού πολιτικού στον Λίβανο από την ανάληψη της νέας κυβέρνησης της Βηρυττού τον Ιανουάριο. Το νέο κυβερνητικό σχήμα προέκυψε έπειτα από επίπονες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων, μεταξύ αυτών και της σιιτικής Χεζμπολάχ, που στηρίζεται από την Τεχεράνη.

«Ευχόμαστε στη νέα κυβέρνηση κάθε επιτυχία για την εμπέδωση της σταθερότητας και της ασφάλειας στη χώρα», εξέφρασε ο Λαριτζανί, του οποίου οι δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Λιβανέζο πρόεδρο Μισέλ Αούν αναμεταδόθηκαν από το πρακτορείο ΑΝΙ .

«Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε βοήθεια για να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση του Λιβάνου», τόνισε ο Λαριτζανί, σύμφωνα με το ΑΝΙ και τον λογαριασμό Twitter της λιβανέζικης προεδρίας. Ο Λαριτζανί συναντήθηκε επίσης με τον Λιβανέζο ομόλογό του Ναμπίχ Μπέρι και τον πρωθυπουργό Χασάν Ντιάμπ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τεχεράνη προσφέρεται να βοηθήσει οικονομικά τον Λίβανο, ο οποίος έχει συσσωρεύσει ένα χρέος 92 δισ. δολαρίων, που ξεπερνά το 150% του ΑΕΠ της χώρας κι αποτελεί το κύριο αίτιο για την έξαρση, από τον περασμένο Οκτώβριο, των λαϊκών αντιδράσεων και διαδηλώσεων ενάντια στην καθεστηκυία τάξη της χώρας, η οποία στηλιτεύεται ως διεφθαρμένη και ανίκανη.

Μολαταύτα, η διηρεμένη πολιτική τάξη του Λιβάνου στέκεται εφεκτική απέναντι στην ιρανική πρόταση για βοήθεια κυρίως λόγω του πολιτικού ανταγωνισμού ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία και τις χώρες του Κόλπου, που κατά κανόνα αποτελούν τους κύριους επενδυτές στον Λίβανο.

«Τα μετρητά του Ιράν μπορούν μεν να επιλύσουν την κρίση σε ένα κόμμα, όχι όμως και την κρίση μίας χώρας», υποστήριξε την περασμένη Παρασκευή ο πρώην πρωθυπουργός Σαάντ Χαρίρι. Ενώπιον του οικονομικού αδιεξόδου, ο Λίβανος έχει προσφύγει για βοήθεια στο ΔΝΤ—ενόψει δε και της ωρίμανσης 1,2 δισεκ. δολαρίων σε Ευρωομόλογα, τα οποία θα πρέπει να αποπληρώσει τον Μάρτιο η Βηρυττός.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινή εντολή εκκένωσης σε κοινότητα του νοτίου Λιβάνου λόγω βομβαρδισμών

Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους κατοίκους του Ντέιρ Εζ Ζαχράνι στο νότιο Λίβανο να απομακρυνθούν λόγω επικείμενης επίθεσης κατά στόχου της Χεζμπολά, μετά από επίθεση με drone. Ακολούθησε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο χωριό.
Σημαία Χεζμπολάχ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Χεζμπολά: Απορρίπτει συμφωνία με Ισραήλ, δηλώνει ότι δεν παραδίδεται

Ο γγ της Χεζμπολά, Ναΐμ Κάσεμ, απέρριψε εκ νέου τη συμφωνία-πλαίσιο Λιβάνου-Ισραήλ που στηρίζουν οι ΗΠΑ, δηλώνοντας πως η παράταξη δεν θα παραδοθεί ούτε θα αφοπλιστεί, παρά τα πλήγματα μετά τους πολέμους με το Ισραήλ.
Βομβαρδισμός στο νότιο Λίβανο
ΔΙΕΘΝΗ

Έντεκα νεκροί, μεταξύ τους παιδιά, από ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο

Δεκαένα νεκροί, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, είναι ο απολογισμός ισραηλινών βομβαρδισμών σε δύο χωριά στον νότιο Λίβανο, στη βαρύτερη επίθεση μετά τον Ιούνιο. Τα πλήγματα έγιναν ως αντίποινα κατά της Χεζμπολά.
Σημαία Χεζμπολάχ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Περίπου 40 μαχητές της Χεζμπολά κηδεύτηκαν στον νότιο Λίβανο

Η Χεζμπολά του Λιβάνου διοργάνωσε κηδείες για περίπου 40 μαχητές της που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με το Ισραήλ, ενώ η κατάπαυση πυρός παραμένει εύθραυστη μετά από εχθροπραξίες που ξέσπασαν τον Μάρτιο για αντίποινα κατά του Ιράν.
Βομβαρδισμός στο νότιο Λίβανο
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός στρατός: Εξοντώσαμε οπλισμένο τρομοκράτη στον νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι στο νότιο Λίβανο, σε εχθροπραξίες με τη Χεζμπολά, σκότωσε ένοπλο άνδρα που κινείτο εντός της ζώνης ασφαλείας στο Ματζντάλ Ζουν, χωρίς να διευκρινίσει αν ανήκε στη Χεζμπολά.
Αλί Χαμενεΐ Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Χεζμπολάχ και Χαμάς στην κηδεία Χαμενεΐ στην Τεχεράνη

Αντιπροσωπείες της Χεζμπολάχ και της Χαμάς συναντήθηκαν σήμερα στην Τεχεράνη με τον Ιρανό ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί, στο πλαίσιο της κηδείας του ανώτατου ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.