ΓΔ: 1474.53 -0.45% Τζίρος: 27.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:35:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πάουελ: H Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για περισσότερο χρόνο

«Δεν περιμέναμε ότι το μονοπάτι για τον πληθωρισμό δεν θα έχει σκαμπανεβάσματα. Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να αφήσουμε τη νομισματική πολιτική να επενεργήσει στην οικονομία» τόνισε.

Η αμερικανική οικονομία αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμό 2% ή υψηλότερα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, τονίζοντας ότι η αγορά εργασίας είναι πολύ ανθεκτική, τα νοικοκυριά σε καλή οικονομική κατάσταση και οι καταναλωτικές δαπάνες και οι επενδύσεις των επιχειρήσεων ισχυρές.

Ο Πάουελ σημείωσε ακόμα ότι η μετανάστευση μπορεί να δίνει ώθηση στην ανάπτυξη. 

O ίδιος ανέφερε ότι το πρώτο τρίμηνο δεν υπήρξε πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού. «Δεν περιμέναμε ότι το μονοπάτι για τον πληθωρισμό δεν θα έχει σκαμπανεβάσματα. Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να αφήσουμε τη νομισματική πολιτική να επενεργήσει στην οικονομία» τόνισε.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Πάουελ αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα κινείται χαμηλότερα σε μηνιαία βάση, αλλά τα στοιχεία για τις τιμές το πρώτο τρίμηνο μετρίασαν την εμπιστοσύνη του. Περιέγραψε την τρέχουσα πολιτική ως περιοριστική με βάση πολλά μέτρα, αλλά σημείωσε ότι ο χρόνος θα δείξει αν η πολιτική είναι επαρκώς περιοριστική για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% της Fed.

Επανέλαβε το μήνυμα ότι η Fed πρέπει να δείξει υπομονή και να κρατήσει τα επιτόκια ψηλά για περισσότερο. Όπως ανέφερε, τα επιτόκια ίσως παραμείνουν στα σημερινά τρέχοντα επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι δεν θεωρεί πιθανό η επόμενη κίνηση να είναι αύξηση. 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Τζ. Πάουελ: Είμαστε έτοιμοι για νέες αυξήσεις στα επιτόκια

Ο πρόεδρος της Fed προειδοποίησε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τη δουλειά της ως προς την καταπολέμηση του πληθωρισμού, αυξάνοντας την προοπτική πρόσθετων αυξήσεων των επιτοκίων.
Fed, HPA, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Κόλινς (Fed): Τα επιτόκια θα διατηρηθούν κι' άλλο σε υψηλό επίπεδο

Τα σχόλια της Κόλινς απηχούν εκείνα του προέδρου της Fed Τζέρομ Πάουελ, ο οποίος δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα έχει περισσότερη δουλειά να κάνει όσον αφορά την επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2%.