ΓΔ: 1464.39 0.46% Τζίρος: 72.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η Τσεχία θα σταματήσει να χρησιμοποιεί ρωσικό πετρέλαιο από το 2025

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να περιορίσει την εξάρτηση της από το ρωσικό πετρέλαιο, από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από δύο και πλέον χρόνια.

Η Τσεχική Δημοκρατία θα σταματήσει να χρησιμοποιεί ρωσικό πετρέλαιο το αργότερο το πρώτο εξάμηνο του 2025 καθώς η κρατική εταιρεία MERO ολοκληρώνει την αναβάθμιση της χωρητικότητας του αγωγού Transalpine Pipeline (TAL), δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Πέτρ Φιάλα.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να περιορίσει την εξάρτηση της από το ρωσικό πετρέλαιο, από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από δύο και πλέον χρόνια.

Πέρυσι, η MERO και η διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού Transalpine Pipeline (TAL) -στην οποία η MERO έχει μερίδιο 5% - υπέγραψαν μια συμφωνία για να αυξήσουν την χωρητικότητα του TAL έως τα 4 εκατομμύρια τόνους, αντικαθιστώντας τις προμήθειες μέσω του αγωγού Druzhba από την Ρωσία που επί 60 χρόνια ήταν o στυλοβάτης.

Ο Φιάλα είπε στους δημοσιογράφους ότι οι εργασίες τεχνολογικής αναβάθμισης του TAL άρχισαν και θα ολοκληρωθούν εντός του έτους. Θα ακολουθήσει μια δοκιμαστική περίοδος.

«Αναμένουμε την πλήρη έναρξη το αργότερο το πρώτο εξάμηνο (του 2025)» είπε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που μεταδόθηκε από μια εγκατάσταση αποθήκευσης πετρελαίου έξω από την Πράγα.

Πέρυσι οι ανάγκες της Τσεχίας σε αργό πετρέλαιο έφθασαν τα 7,4 εκατομμύρια τόνους, με το 50% και πλέον να φθάνει μέσω του αγωγού Druzhba και το υπόλοιπο μέσω του TAL.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε τα φορτία ρωσικού πετρελαίου από τον Δεκέμβριο του 2022, αλλά εξαίρεσε τις προμήθειες μέσω του αγωγού Druzhba για να δώσει χρόνο για την μετάβαση αυτών των χωρών που εξαρτώνται από αυτόν.

Η σύνδεση TAL εκτείνεται από την Ιταλία στη Γερμανία και συνδέεται με τον αγωγό IKL από τη Γερμανία προς την Τσεχική Δημοκρατία.

Μετά την αναβάθμιση ο TAL, σχεδόν θα διπλασιάσει τη δυναμικότητα που προορίζεται για την Τσεχική Δημοκρατία σε 8 εκατομμύρια τόνους αργού ετησίως, αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες των δύο διυλιστηρίων της χώρας, τα οποία ανήκουν αμφότερα στην πολωνική Orlen.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Πυρκαγιά σε πετρελαϊκές αποθήκες στη Ροστόφ μετά από επίθεση UAV

Το ρωσικό υπουργείο Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης ανακοίνωσε ότι η πυρκαγιά έχει επεκταθεί σε 5.000 κυβικά μέτρα πετρελαίου και πως για την κατάσβεσή της έχουν κινητοποιηθεί δεκάδες πυροσβέστες.
ΔΙΕΘΝΗ

Τσεχία και Πολωνία εντείνουν τις προσπάθειες για νέα βοήθεια στο Κίεβο

Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως το ΝΑΤΟ πρέπει να στείλει ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία και τον Πούτιν πως δεν θα ολοκληρωθούν τα σχέδιά τους. Το 45ο πακέτο βοήθειας στέλνει η Πολωνία στην Ουκρανία.
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση drone της Ουκρανίας προκάλεσε πυρκαγιά σε διυλιστήριο της Ρωσίας

Η Ουκρανία έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις με UAVs με στόχο ρωσικές ενεργειακές υποδομές, ειδικά διυλιστήρια. Tο παραγωγικό δυναμικό ως προς τη διύλιση καυσίμων στη Ρωσία έχει μειωθεί κατά 15%.
russia-oil
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικά drones έβαλαν στο στόχαστρο ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου

Τουλάχιστον εννέα μεγάλα διυλιστήρια έχουν δεχθεί επιτυχώς επιθέσεις φέτος, θέτοντας σήμερα εκτός λειτουργίας το 11% της συνολικής δυναμικότητας της χώρας σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις.
russia-oil
ΔΙΕΘΝΗ

Βυθίστηκαν κατά 40% τα έσοδα της Ρωσίας από πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Βαρύ τίμημα πληρώνει η Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία, καθώς οι δυτικές κυρώσεις έχουν πλήξει σημαντικά τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας, ενώ παράλληλα το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας μεγαλώνει.
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο στα 60 δολάρια δεν είναι σοβαρή απόφαση

Ο Αντριι Γέρμακ, επικεφαλής του προεδρικού γραφείου, δήλωσε νωρίτερα ότι το ανώτατο όριο θα πρέπει να οριστεί στα 30 δολάρια "για να καταστραφεί η οικονομία του εχθρού πιο γρήγορα".