ΓΔ: 2124.76 0.58% Τζίρος: 67.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:56:37
Φώτο: Shutterstock

Κίνα: Πλήρης απαγόρευση του εμπορίου και της κατανάλωσης άγριων ζώων

Στην απόφαση αυτή οδήγησαν οι υπόνοιες ότι η διάδοση του νέου κορωναϊού οφείλεται στην κατανάλωση άγριων ζώων, με τις υποψίες να στρέφονται στις νυχτερίδες και τους παγκολίνους.

Η Κίνα αποφάσισε σήμερα να απαγορεύσει τελείως και αμέσως το εμπόριο και την κατανάλωση άγριων ζώων, στην οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι οφείλεται η διάδοση του νέου κορωναϊού.

Η διαρκής επιτροπή του κινεζικού κοινοβουλίου, η οποία συνήλθε σήμερα, ενέκρινε πρόταση «για την πλήρη απαγόρευση» του εμπορίου άγριων ζώων, «την κατάργηση της κακής συνήθειας της υπερβολικής κατανάλωσης άγριων ζώων και την αποτελεσματική προστασία της υγείας και της ζωής του πληθυσμού», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση CCTV.

Σε μια προσπάθεια ελέγχου της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας, η οποία φαίνεται ότι ξεκίνησε από αγορά στην κεντρική Κίνα, όπου πωλούνταν άγρια ζώα για κατανάλωση από ανθρώπους, η Κίνα υιοθέτησε στα τέλη του Ιανουαρίου οδηγία με την οποία απαγορεύτηκε προσωρινά το εμπόριο άγριων ζώων «έως ότου τελειώσει η κατάσταση με την επιδημία σε εθνικό επίπεδο».

Το εμπόριο άγριων ζώων είχε απαγορευτεί και κατά τη διάρκεια της κρίσης με τον SARS (Σοβαρό και Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) το 2002-2003, έναν κορωναϊό για την μετάδοση του οποίου είχε επίσης κατηγορηθεί η κατανάλωση άγριων ζώων.

Ωστόσο το εμπόριο και η κατανάλωση άγριων ζώων ξανάρχισαν γρήγορα. Οργανώσεις που αγωνίζονται για την προστασία ζώων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση κατηγορούν την Κίνα ότι ανέχεται ένα κρυφό εμπόριο εξωτικών ζώων που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική ή την παραδοσιακή ιατρική.

Η σημερινή απόφαση ελήφθη από την διαρκή επιτροπή του κοινοβουλίου, η οποία συνέρχεται μεταξύ των συνόδων της ολομέλειας της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης. Η επιτροπή αυτή ανέβαλε εξάλλου σήμερα επ' αόριστον την ετήσια σύνοδο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης λόγω της επιδημίας.

Η επιτροπή αποφάσισε επίσης η απαγόρευση του εμπορίου και της κατανάλωσης άγριων ζώων να έχει άμεση ισχύ, εν αναμονή της ψήφισης της οριστικής νομοθεσίας, διευκρίνισε η CCTV.

Η επιδημία του κορωναϊού υπογραμμίζει «το σημαντικό πρόβλημα της υπερβολικής κατανάλωσης άγριων ζώων και τους μεγάλους κινδύνους που κρύβει αυτό για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια», πρόσθεσε το κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Κινέζοι ειδικοί θεωρούν ότι ο ιός εμφανίστηκε σε αγορά της Ουχάν όπου πωλούνταν άγρια ζώα που προορίζονταν για κατανάλωση από ανθρώπους.

Ωστόσο η ακριβής προέλευση του νέου κορωναϊού δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Επιστήμονες πιστεύουν ότι προήλθε από κάποιο θηλαστικό, υποψιαζόμενοι εκ περιτροπής τις νυχτερίδες, τους παγκολίνους ή άλλα ζώα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμπορευματοκιβώτια Κίνας ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Προσωρινοί δασμοί στα ευρωπαϊκά γαλακτοκομικά από το Πεκίνο

Η Κίνα θα επιβάλλει προσωρινούς δασμούς έως 42,7% σε ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα από την ΕΕ από 23 Δεκεμβρίου, λόγω επιδοτήσεων που θεωρεί ότι πλήττουν τη δική της βιομηχανία, κλιμακώνοντας τις εμπορικές εντάσεις.
Φωτοβολταϊκό πάνελ στέγη
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Αυστηρότεροι κανονισμοί στη βιομηχανία φωτοβολταϊκών από το 2026

Η κινεζική κυβέρνηση σχεδιάζει να αυστηροποιήσει από το 2026 τους κανονισμούς για την παραγωγή φωτοβολταϊκών, επιδιώκοντας την κατάργηση ξεπερασμένων τεχνολογιών, καλύτερη ισορροπία προσφοράς-ζήτησης και ενίσχυση της ποιότητας και της καινοτομίας στον κλάδο.
Επιχειρηματική έκθεση εσωτερικού χώρου
ΔΙΕΘΝΗ

Κινεζικές εταιρείες αυξάνουν τις εξαγωγές τους στη Μέση Ανατολή

Περίπου 2.000 κινεζικές επιχειρήσεις παρουσίασαν προϊόντα στη μεγαλύτερη China (UAE) Export Brand Joint Expo από το 2010, στις 17-19 Δεκεμβρίου στο Ντουμπάι, καλύπτοντας 80.000 τ.μ. και επτά θεματικές ζώνες για τη Μέση Ανατολή.
Κινέζικα νομίσματα yuan
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Άνοδος 1,7% στις πωλήσεις λαχείων το ενδεκάμηνο Ιαν.-Νοε.

Αύξηση 1,7% σημείωσαν οι πωλήσεις λαχείων στην Κίνα το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου, φτάνοντας τα 575,62 δισ. γιουάν. Τα λαχεία κοινωνικών παροχών αυξήθηκαν 1,3% και τα αθλητικά 1,9% σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών.
Εφαρμογή TikTok κινητό
ΔΙΕΘΝΗ

Το TikTok υπογράφει συμφωνία για παραμονή στις ΗΠΑ

Το TikTok υπέγραψε συμφωνία με την Oracle, τη Silver Lake και το MGX UAE για να ιδρύσει αμερικανική κοινή επιχείρηση, εκπληρώνοντας τις νομικές απαιτήσεις και αποφεύγοντας την απαγόρευση στις ΗΠΑ, όπως αποκάλυψε εσωτερικό υπόμνημα.
Σημαία Κίνας οικονομία
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Η ψηφιακή κατανάλωση έφτασε το 46,5% των δαπανών ως τον Ιούνιο

Στο Α' εξάμηνο του 2025, η ψηφιακή κατανάλωση στην Κίνα έφτασε τα 9,37 τρισ. γιουάν, αποτελώντας το 46,5% της συνολικής κατανάλωσης. Πάνω από 958 εκατ. καταναλωτές έγιναν ψηφιακοί, το 85,3% των χρηστών του διαδικτύου.