ΓΔ: 1406.91 -2.19% Τζίρος: 127.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shuuterstock

Ο Μακρόν απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο να παραιτηθεί από την προεδρία

Το ραδιόφωνο Europe 1 ανέφερε νωρίτερα ότι ο Μακρόν συζητούσε το ενδεχόμενο παραίτησης σε περίπτωση που έπαιρνε φτωχά αποτελέσματα στις επερχόμενες πρόωρες εκλογές.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που προκήρυξε μετά την ήττα της παράταξής του στις ευρωεκλογές, σε συνέντευξή του στο Figaro Magazine.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ερωτήθηκε τι θα κάνει αν ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN), σε περίπτωση εκλογικής νίκης, ζητήσει την παραίτησή του.

«Δεν είναι ο RN αυτός που ορίζει το Σύνταγμα, ούτε το πνεύμα του. Οι θεσμοί είναι ξεκάθαροι, η θέση του προέδρου επίσης, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα. Για μένα αποτελεί απαραβίαστο», απάντησε.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, το ραδιόφωνο Europe 1 ανέφερε νωρίτερα ότι ο Μακρόν συζητούσε το ενδεχόμενο παραίτησης σε περίπτωση που έπαιρνε φτωχά αποτελέσματα στις επερχόμενες πρόωρες εκλογές.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αύριο Τετάρτη για να παρουσιάσει την προεκλογική εκστρατεία, πρόσθεσε το πρόσωπο.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουελ Μακρον μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών ανακοίνωσε την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία. Ο πρώτος γύρος θα γίνει στο τέλος Ιουνίου και ο δεύτερος αρχές Ιουλίου. Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η άνοδος των ακροδεξιών λαϊκιστών συνιστά κίνδυνο τόσο για τη Γαλλία όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία τόνισε πως για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα σκόπιμο είναι να λάβει τον λόγο ο γαλλικός λαός.

Η προεκλογική εκστρατεία ξεκίνησε στη Γαλλία αμέσως μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, μια κίνηση πόκερ που βυθίζει τη χώρα σε βαθιά πολιτική ασάφεια.

Τρεις εβδομάδες αστραπή αρχίζουν πριν από τον πρώτο γύρο στις 30 Ιουνίου και έπειτα το δεύτερο στις 7 Ιουλίου, ακριβώς πριν από τους Ολυμπιακους Αγώνες του Παρισιού (26 Ιουλίου - 11 Αυγούστου).

Μπροστά στην «άνοδο των εθνικιστών», ο αρχηγός του κράτους εξήγησε ότι θέλει «να ξαναδώσει» στους Γάλλους τη δυνατότητα «να επιλέξουν δια της ψήφου το κοινοβουλευτικό μέλλον μας» ανακοινώνοντας τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης, της κάτω βουλής του κοινοβουλίου.

Είναι ένας «κεραυνός», όσο και «κίνηση πόκερ», τη στιγμή που «υπάρχει πολύ ισχυρή βούληση εκ μέρους των Γάλλων να τιμωρήσουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας», υπογραμμίζει η δημοσκόπος Σελίν Μπρακ, γενική διευθύντρια του ινστιτούτου Odoxa.

Διότι η τιμωρητική ψήφος έφθασε σε ποσοστά ρεκόρ. Με επικεφαλής τον Ζορντάν Μπαρντελά, το ψηφοδέλτιο του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN) θριάμβευσε με 32% των ψήφων, μακράν μπροστά από την υποψήφια του Μακρόν Βαλερί Αγιέ (14,5%) και το ψηφοδέλτιο του σοσιαλιστή Ραφέλ Γκλυκσμάν (14%).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Ο πρόεδρος Μακρόν κάλεσε σε συσπείρωση κατά των άκρων

Ο Γάλλος πρόεδρος στράφηκε κατά του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν, αλλά και της Ανυπότακτης Γαλλίας του Ζαν-Λυκ Μελανσόν, λέγοντας πως με τη στάση τους δημιούργησαν ένα «επικίνδυνο για την Γαλλία μπλοκάρισμα».
ΔΙΕΘΝΗ

Συγκέντρωση στο Παρίσι κατά της ακροδεξιάς την επόμενη των ευρωεκλογών

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αιφνιδίασε χθες το βράδυ διαλύοντας τη γαλλική βουλή και προκηρύσσοντας πρόωρες βουλευτικές εκλογές μετά τον θρίαμβο στις ευρωεκλογές του Εθνικού Συναγερμού.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μακρόν μέσω YouTube καλεί τους νέους να λάβουν μέρος στις ευρωεκλογές

Ανέφερε επίσης ότι είναι «παράδοξο» να βλέπει κανείς «ότι οι νέοι ασχολούνται όλο και περισσότερο με ζητήματα όπως το κλίμα, η Ευρώπη, ο πόλεμος, η κατάσταση στην Μέση Ανατολή, η Ουκρανία κ.ά. αλλά δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική.
ΔΙΕΘΝΗ

Οι νέοι 18-24 ετών εγκαταλείπουν τον Μακρόν ενόψει των ευρωεκλογών

Στις σχετικές συνοδευτικές εκθέσεις επισημαίνεται η στροφή των νέων προς την ακροδεξιά λίστα, αλλά και προς τα ψηφοδέλτια των σοσιαλιστών και των οικολόγων ενώ σημειώνεται ότι η ρήξη είναι ξεκάθαρη από το 2022.