ΓΔ: 0.00% Τζίρος: 234.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:33:36
Φωτο: Shutterstock

Η Walmart αποχωρεί μετά από 8 χρόνια από τη JD.com για 3,6 δισ. δολάρια

Ο αμερικανικός κολοσσός λιανικού εμπορίου εκτιμάται πως πούλησε το μερίδιό του με discount 11% καθώς δεν υλοποιηθήκαν οι φιλοδοξίες που υπήρχαν. «Βουτιά» για τις μετοχές της JD.com στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Τέλος στη συνεργασία με την κινεζική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου JD.com, μετά από 8 χρόνια έβαλε η Walmart, με ένα αντίτιμο περί των 3,6 δισ. δολαρίων που συγκέντρωσε από την πώληση του μεριδίου της, το οποίο και πούλησε με γενναίο discount καθώς η σχέση αυτή απέδιδε όλο και λιγότερα σε μια εποχή που εντείνεται η πίεση στις κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, η Walmart πούλησε 144,5 εκατομμύρια μετοχές έναντι 24,95 δολαρίων η καθεμία, που αντιστοιχεί σε discount 11% σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης στις ΗΠΑ, και κοντά στο κατώτερο άκρο ενός ενδεικτικού εύρους τιμών από 24,85 έως 25,85 δολάρια. Στο άκουσμα της είδησης, οι μετοχές της JD.com που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησαν κατά 11%, προκαλώντας ένα γενικευμένο sell off σε τεχνολογικό κλάδο και ηλεκτρονικό εμπόριο.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η αποσύνδεση Walmart-JD ακολουθεί το μοτίβο των ηλεκτρονικών και φυσικών επιχειρήσεων λιανικής πώλησης που διαλύουν τις συνεργασίες τους, καθώς οι φιλοδοξίες για μια απρόσκοπτη συγχώνευση της φυσικής και της κυβερνοεμπειρίας των καταναλωτών δεν κατάφεραν να υλοποιηθούν. Νωρίτερα φέτος, το Bloomberg ανέφερε ότι η Alibaba εξετάζει το ενδεχόμενο να πουλήσει τον βραχίονα των πολυκαταστημάτων InTime.

Η Cailian ανέφερε την Τετάρτη ότι η Walmart δήλωσε ότι η απόφαση να μειώσει τη συμμετοχή της θα της επιτρέψει να επικεντρωθεί στις δικές της επιχειρήσεις στην Κίνα και να διαθέσει κεφάλαια σε άλλες προτεραιότητες.

Το franchise Sam's Club της Walmart αποτέλεσε λαμπρό παράδειγμα για την εταιρεία, καθιστώντας την τη μόνη αλυσίδα υπεραγορών που σημείωσε αύξηση πωλήσεων πέρυσι μεταξύ των 5 κορυφαίων παικτών, σύμφωνα με την China Chain Store & Franchise Association. Στην Κίνα, η μονάδα προσφέρει premium αγαθά με ένα μοντέλο μέλους που τώρα αντιγράφουν οι ανταγωνιστές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λευκός Οίκος ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κατηγορίες σε Alibaba, Baidu και BYD για συνεργασία με κινεζικό στρατό

Το αμερικανικό Πεντάγωνο προσέθεσε τις κινεζικές εταιρείες Alibaba, Baidu και BYD στη λίστα συνεργατών του κινεζικού στρατού. Οι εταιρείες αρνήθηκαν τις κατηγορίες, ενώ η ένταξή τους ενδέχεται να περιορίσει οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Ο Λευκός Οίκος
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος κατηγορεί την Alibaba για στήριξη του κινεζικού στρατού

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Alibaba ότι στηρίζει τεχνολογικά τον κινεζικό στρατό σε επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων, σύμφωνα με υπόμνημα εθνικής ασφάλειας που αποκαλύπτουν οι Financial Times. Δεν υπήρξε άμεσα σχολιασμός από Alibaba ή Κίνα.
Δασμοί ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: 40 χώρες λειτουργούν ως κόμβοι επανεξαγωγής κινεζικών προϊόντων

Περίπου 40 χώρες, όπως το Βιετνάμ και το Μεξικό, λειτουργούν ως ενδιάμεσοι για εκ νέου αποστολή κυρίως κινεζικών προϊόντων στις ΗΠΑ, παρακάμπτοντας δασμούς, σύμφωνα με έκθεση του Λευκού Οίκου που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
Πυρηνικά όπλα Κίνα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΗΠΑ και σύμμαχοι καταδικάζουν τις αιφνίδιες βαλλιστικές δοκιμές Κίνας

ΗΠΑ και περίπου 40 σύμμαχες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, καταδίκασαν τις απροειδοποίητες δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, φωτογραφίζοντας την Κίνα για περιστατικό στις αρχές Ιουλίου, χωρίς να την κατονομάζουν.
Ford Ranger σε βουνό
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ford: Κινέζικα αυτοκίνητα ίσως εισέλθουν στις ΗΠΑ την επόμενη δεκαετία

Ο CEO της Ford, Τζιμ Φάρλεϊ, προειδοποιεί πως η είσοδος κινεζικών αυτοκινητοβιομηχανιών στην αγορά ΗΠΑ είναι πιθανή τα επόμενα 5-10 χρόνια και ότι η Ford ετοιμάζει νέα ηλεκτρικά οχήματα για να ανταγωνιστεί την Κίνα.
Σημαία Κίνας οικονομία
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: 1,3% άνοδος στις λιανικές πωλήσεις το α' εξάμηνο του 2026

Οι λιανικές πωλήσεις στην Κίνα έφτασαν τα 27,87 τρισ. γιουάν το πρώτο εξάμηνο του 2026, αυξάνοντας 1,3% ετησίως, ενώ το πρόγραμμα ανταλλαγής αγαθών ωφέλησε 150 εκατ. καταναλωτές, εστιάζοντας πλέον σε πράσινα προϊόντα.