ΓΔ: 825.02 0.95% Τζίρος: 57.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Μεγάλη εξάρτηση H&M και Inditex (Zara) από την Κίνα

Η UBS προειδοποιεί ότι οι αυξημένες απαιτήσεις για συνεχή ροή και ανεφοδιασμό των καταστημάτων των δύο ομίλων ένδυσης τους καθιστά εξαιρετικά ευάλωτους στην εξάπλωση του ιού.

Καθώς η Κίνα εντείνει τις προσπάθειες για επιστροφή στην κανονικότητα, πρόσφατη έκθεση της UBS προς τους πελάτες της κάνει λόγο για την αυξημένη εξάρτηση των κορυφαίων ομίλων ένδυσης H&M και Inditex (Zara) από την κινεζική παραγωγή. Παρά το γεγονός ότι και οι δύο όμιλοι έχουν προσανατολιστεί στην κάλυψη των πιθανών κενών στην εφοδιαστική τους αλυσίδα μεταφέροντας μέρος της παραγωγής σε άλλες χώρες, η UBS προειδοποιεί ότι οι αυξημένες απαιτήσεις για συνεχή ροή και ανεφοδιασμό των καταστημάτων τους καθιστά τους δύο ομίλους εξαιρετικά ευάλωτους στην εξάπλωση του ιού.

Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι αρκετά εργοστάσια έχουν ξανανοίξει στην ασιατική χώρα, τα περισσότερα λειτουργούν με μειωμένη παραγωγική δυναμικότητα, ενώ εκτιμάται ότι λιγότερο από το ένα τρίτο των εργοστασίων κατασκευής ρούχων λειτουργούν πλήρως.

Για την Η&Μ, η Κίνα αντιπροσωπεύει το 50% των ειδών που εμπορεύεται, με την πλειονότητα αυτών να αφορούν σε πιο περίπλοκα πατρόν, καθώς ένα φθηνό t-shirt  μπορεί να κατασκευαστεί σε άλλες φθηνότερες χώρες. Η Inditex από την άλλη πλευρά παράγει στην Κίνα μόλις το 10% της συνολικής αξίας των ειδών που εμπορεύεται, στοιχείο που την καθιστά πιο ευέλικτη, ωστόσο, σύμφωνα με την UBS, η πολύ γρήγορη εναλλαγή συλλογών στα καταστήματά της σημαίνει ότι η εταιρεία βασίζεται στην πιο αποδοτική εφοδιαστική αλυσίδα, κι αυτό μπορεί να αποτελέσει προβληματικό σημείο. Επιπλέον, ο ισπανικός όμιλος πραγματοποιεί το 8,7% των συνολικών του πωλήσεων στην Κίνα, έναντι 6,1% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό για την σουηδική Η&Μ.

Προβλήματα στην τροφοδοσία τους αναμένεται να αντιμετωπίσουν επίσης εταιρείες αθλητικών ειδών, καθώς τα πιο απαιτητικά τεχνικά υφάσματα που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή των αθλητικών ρούχων κι υποδημάτων είναι στην πλειονότητα τους κινεζικής κατασκευής. Και μπορεί η παραγωγή αρκετών ρούχων αυτής της κατηγορίας να πραγματοποιείται στην Καμπότζη και την Μυανμάρ, ωστόσο κι αυτές οι χώρες έχουν προειδοποιήσει ότι θα αναγκαστούν να αναστείλουν την λειτουργία των εργοστασίων τους εάν δεν ανακάμψουν άμεσα οι παραλαβές των πρώτων υλών από την Κίνα. Ειδικά σε ότι αφορά την Καμπότζη, τουλάχιστον δέκα εργοστάσια κατασκευής ρούχων έχουν ήδη κατεβάσει ρολά κι ακόμη 200 βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο διακοπής των εργασιών τους, εξαιτίας ελλείψεων σε υφάσματα κινεζικής παραγωγής. Σημειώνεται ότι η ασιατική χώρα εισάγει το 60% των υφασμάτων από την Κίνα. 

Οι πιθανές ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα των εταιρειών ενδυμάτων δεν αναμένεται να διαφανούν πάντως πριν το φθινόπωρο, καθώς οι συλλογές για την άνοιξη και το καλοκαίρι έχουν στην πλειονότητα τους παραλειφθεί από τους μεγάλους retailers.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Εξανεμίζει τα κέρδη της βιομηχανίας μόδας η πανδημία, κάμψη 90% στη κερδοφορία

Σημαντική κάμψη πωλήσεων το 2020. Μόνη ηλιαχτίδα αισιοδοξίας συνιστούν οι ηλεκτρονικές πωλήσεις, οι οποίες κατέγραψαν μέσα σε μόλις οκτώ μήνες αύξηση ισοδύναμη με την αντίστοιχη άνοδο των προηγούμενων έξι ετών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκό «όχι» στη σύγχρονη δουλεία για την παραγωγή ενδυμάτων

Κοινοτική οδηγία θα υποχρεώνει όλες τις εταιρείες που εδρεύουν στην Ε.Ε. να ελέγχουν τις συνθήκες εργασίας σε προμηθευτές τους από τρίτες χώρες, μετά και το σκάνδαλο καταναγκαστικής εργασίας στην Κίνα.