ΓΔ: 891.34 -0.27% Τζίρος: 32.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:31:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Έφερε κραχ η πανδημία στα είδη πολυτελείας

Η εταιρεία συμβούλων BCG αναθεώρησε δυσμενώς τις προβλέψεις για τη μείωση των πωλήσεων στα είδη πολυτελείας, εκτιμώντας ότι η μείωση φέτος μπορεί να φτάσει το 25%, δηλαδή να χαθούν έως και 87 δισ. δολ.

Απροσδιόριστες παραμένουν οι επιπτώσεις της εξάπλωσης της πανδημίας του covid-19 στην βιομηχανία της μόδας, του τουρισμού και του εμπορίου, με τους αναλυτές να αναθεωρούν διαρκώς προηγούμενες προβλέψεις τους προς τα κάτω.

Παρά το γεγονός ότι η κανονικότητα επιστρέφει σταδιακά στην Κίνα, το lockdown της Ιταλίας τουλάχιστον μέχρι τις 3 Απριλίου, έχει άμεσες συνέπειες στην εφοδιαστική αλυσίδα και την παραγωγή ρούχων κι αξεσουάρ, καθώς ειδικά ο ιταλικός βορράς αντιπροσωπεύει το 60% της ιταλικής βιομηχανίας ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας και σημαντικό τμήμα της παγκόσμιας παραγωγής πολυτελών ειδών. 

Καθώς το επίκεντρο της πανδημίας έχει μεταφερθεί από την Κίνα στην Ευρώπη, η εταιρεία συμβούλων BCG αναθεώρησε δυσμενώς τις προβλέψεις για την μείωση των πωλήσεων στα είδη πολυτελείας, από 10% έως 15%, σε 20% έως 25%, ή διαφορετικά σε απώλειες μεταξύ 70 και 87 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος από μία αγορά συνολικής αξίας 349 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Να σημειωθεί ότι από το Μπέργκαμο μέχρι το Πράτο, η περιοχή της Λομβαρδίας αποτελεί την καρδιά της βιομηχανίας μόδας, αποτελώντας την βάση των logistics πολλών οίκων μόδας αλλά και του κορυφαίου online retailer μόδας Yoox - Net-a-Porter. Ειδικότερα, το 88% των προμηθευτών του ομίλου Kering βρίσκεται στην Ιταλία, όπως και η πλειονότητα των προμηθευτών του οίκου Prada, ενώ τουλάχιστον 30 μονάδες παραγωγής διατηρεί στην ίδια περιοχή ο όμιλος LVMH στο portfolio του οποίου ανήκουν δεκάδες εταιρείες πολυτελών ειδών.  

Σε ότι αφορά τις πωλήσεις duty free, σύμφωνα με τα στοιχεία της Global Data, αναμένονται απώλειες έως και 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την παγκόσμια αγορά το 2020, ποσό που αντιστοιχεί σε μείωση κατά 12,4% συγκριτικά με το 2019. Οι φίρμες ειδών πολυτελείας και καλλυντικών αναμένεται να υποστούν τις μεγαλύτερες απώλειες, ειδικά στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, με δεδομένη την συνεισφορά των Κινέζων καταναλωτών στις πωλήσεις αυτών των ειδών. Οι ίδιοι αναλυτές σημειώνουν ότι κρίσιμο στοιχείο για την εξέλιξη αυτών των μεγεθών αποτελεί η πιθανή αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Εάν διεξαχθούν, όπως εκτιμάται έως σήμερα, θα αποτελέσουν μία σημαντική τονωτική ένεση για την αγορά των duty free, σύμφωνα πάντα με την ανάλυση της Global Data. 

Σημαντικότατες απώλειες αναμένονται και στον τομέα του τουρισμού, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού να προβλέπει πτώση των διεθνών αφίξεων τουριστών από 1% έως 3% φέτος, αναθεωρώντας προηγούμενη εκτίμηση για αύξηση κατά 3%-4% συγκριτικά με πέρσι. Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε απώλειες στον τουρισμό που αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 30 και 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως, με την επιφύλαξη εκ νέου αναθεώρησης αυτών των στοιχείων τους επόμενους μήνες αναλόγως της εξέλιξης της πανδημίας. 

Το αισιόδοξο στοιχείο στην παρούσα συγκυρία είναι η επιστροφή της Κίνας, καθώς εκτιμάται ότι σε ποσοστό 80% εργοστάσια, καταστήματα κι εμπορικά κέντρα βρίσκονται πλέον σε λειτουργία τουλάχιστον στις μεγάλες πόλεις της Σανγκάης, του Πεκίνου, της Γκουανζού και της Τσενγκντού. Σύμφωνα με ανάλυση της JP Morgan, η κινεζική οικονομία αναμένεται να «τρέξει» με ρυθμούς της τάξεως του 15% στο διάστημα Απριλίου - Ιουνίου, μετά από συρρίκνωση κατά 3,9% το πρώτο τρίμηνο του 2020, συγκριτικά με πέρσι, παρέχοντας μία αξιόλογη τονωτική ένεση στην παγκόσμια οικονομία. 

Ενισχύοντας τέλος ένα καλό σενάριο για την βιομηχανία της μόδας, αναλυτές της εταιρείας συμβούλων Bain & Company σημειώνουν ότι οι πωλήσεις ενδυμάτων συνήθως ακολουθούν ένα μοτίβο σε σχήμα V, ανακάμπτοντας δυναμικά μετά από μία κρίση, καθώς οι καταναλωτές κάνουν περισσότερες αγορές συγκριτικά με πριν. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, οι εταιρείες πολυτελών ειδών προϊδεάζουν για ένα αρνητικό πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, προσδοκώντας σε καλύτερες ημέρες από το καλοκαίρι. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Εξανεμίζει τα κέρδη της βιομηχανίας μόδας η πανδημία, κάμψη 90% στη κερδοφορία

Σημαντική κάμψη πωλήσεων το 2020. Μόνη ηλιαχτίδα αισιοδοξίας συνιστούν οι ηλεκτρονικές πωλήσεις, οι οποίες κατέγραψαν μέσα σε μόλις οκτώ μήνες αύξηση ισοδύναμη με την αντίστοιχη άνοδο των προηγούμενων έξι ετών.
ΔΙΕΘΝΗ

La Repubblica: Το λιμάνι του Τάραντα περνά σε κινεζικά χέρια

Όπως γράφει η a Repubblica, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ανατεθεί η διαχείριση ενός εκ των μεγαλύτερων τμημάτων του λιμανιού του Τάραντα (έκτασης 220.000 τ.μ.) σε όμιλο που ελέγχεται, με ποσοστό μετοχών 85%, από την κινεζική Weichai Group.