ΓΔ: 814.74 -0.04% Τζίρος: 26.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:12:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Italia-Milano
Shutterstock

Κλείνουν τα καταστήματα σε όλη την Ιταλία με απόφαση Κόντε

Με νέο τηλεοπτικό του μήνυμα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε ακόμα σκληρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση του κοροναϊού και προχωράει στο κλείσιμο όλων των καταστημάτων με μόνες εξαιρέσεις τα φαρμακεία και όσα πωλούν τρόφιμα.

Η Ιταλία υιοθετεί ακόμη σκληρότερα μέτρα για τον κοροναϊό, με τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε να ανακοινώνει πριν λίγο πως θα κλείσουν όλα τα καταστήματα εκτός όσων εμπορεύονται τρόφιμα και τα φαρμακεία, διαβεβαιώνοντας πως θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά οι δημόσιες μεταφορές και τα ταχυδρομεία. Κάλεσε να αυξηθεί η τηλε-εργασία και σημείωσε την ανάγκη να περιοριστούν οι μετακινήσεις των πολιτών.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό του μήνυμα ανέφερε συγκεκριμένα: «Προχωρούμε βαθμιαία και τώρα κάνουμε νέο βήμα. Η Ιταλία μένει μια ενιαία ζώνη, αλλά θα κλείσουν όλα τα καταστήματα, με μόνη εξαίρεση στα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία. Θα μπορούν, όμως, να γίνονται παραδόσεις κατ΄οίκον. Ζητάμε την αύξηση της τηλε-εργασίας, ενώ οι βιομηχανίες πρέπει να εφαρμόσουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι δημόσιες μεταφορές και άλλες βασικές υπηρεσίες, όπως τα ταχυδρομεία. Ο κανόνας παραμένει ο ίδιος: περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας όσο μπορούμε. Βέβαια, έχουμε επίγνωση ότι μόλις αρχίσαμε να αλλάζουμε τις συνήθειές μας και ότι για να δούμε αποτέλεσμα, θα χρειαστούν περίπου δυο εβδομάδες. Ακόμη και αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, δεν σημαίνει ότι πρέπει να λάβουμε και άλλα μέτρα. Σύντομα, δε, θα ορίσω ειδικό επίτροπο για την διαχείριση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στον τομέα της υγείας. Αν όλοι μας σεβαστούμε τους κανόνες αυτούς, θα βγούμε πιο γρήγορα από την κατάσταση συναγερμού. Η συλλογικότητα είναι και η δύναμη της χώρας μας».

Την ίδια στιγμή αυστηροποιούνται οι έλεγχοι της αστυνομίας για την κίνηση των πολιτών στις πόλεις στην προσπάθεια περιορισμού της επιδημίας. Ένας άνδρας εντοπίστηκε από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της νύχτας να περιφέρεται στο Τορίνο. Εμφανώς ταραγμένος, ο 33χρονος παραδέχτηκε ότι «βγήκε για να βρει κάποια ιερόδουλη», σύμφωνα με το πρακτορείο AGI.

Ένας άλλος, ένας 40χρονος άνεργος συνελήφθη να οδηγεί το αυτοκίνητό του στις 4 τα ξημερώματα. Στους καραμπινιέρους είπε ότι βγήκε για να αγοράσει τσιγάρα, όπως επειδή βρισκόταν μακριά από την κοινότητα όπου κατοικεί, η δικαιολογία δεν έπεισε. Και στους δύο έγινε προφορική επίπληξη.

Η ιταλική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει όλες τις μετακινήσεις που δεν συνδέονται αυστηρά με την εργασία ή για λόγους υγείας, σε μια προσπάθεια να σταματήσει την επιδημία. Οι πρώτες κυρώσεις στους παραβάτες επιβλήθηκαν την Τρίτη: ήταν όμως μόνο μια προφορική επίπληξη σε 48 ανθρώπους που παρέστησαν σε μια κηδεία, στη Σικελία, παραβιάζοντας τους νέους κανονισμούς που έθεσαν οι αρχές.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, νωρίτερα το μεσημέρι, μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα διαθέσει συνολικά 25 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από τον κοροναϊό. «Το ποσό αυτό δεν θα χρησιμοποιηθεί αμέσως, αλλά θα χρησιμεύσει για τη συνολική αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης», εξήγησε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Με τα κονδύλια αυτά θα βοηθηθούν οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και η δημόσια υγεία.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ