ΓΔ: 2309.1 1.50% Τζίρος: 365.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Χακάν Φιντάν πορτρέτο
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν κατά την άφιξή του σε διπλωματική συνάντηση.

Φιντάν: Yπάρχουν ζητήματα με την Ελλάδα, έχουμε όμως κοινό σχέδιο

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει «ένα κοινό σχέδιο Τουρκίας και Ελλάδας», αλλά υπάρχουν ακόμα «θέματα στο τραπέζι, όπως το πρόβλημα του Αιγαίου, η υφαλοκρηπίδα και η αποστρατικοποίηση των νησιών».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, έδωσε συνέντευξη την Παρασκευή το βράδυ στο κανάλι Α Χαμπέρ και αναφέρθηκε ξανά σε «ζητήματα» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά τονίζοντας πως υπάρχει «κοινό σχέδιο».

Αρχικά, δήλωσε: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Τουρκία τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2025. Έχει ξεκινήσει μια θετική διαδικασία για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών».

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει «ένα κοινό σχέδιο Τουρκίας και Ελλάδας», αλλά υπάρχουν ακόμα «θέματα στο τραπέζι, όπως το πρόβλημα του Αιγαίου, η υφαλοκρηπίδα και η αποστρατικοποίηση των νησιών».

«Επικεντρωνόμαστε στη λύση χωρίς αύξηση της έντασης. Yπάρχουν πολύπλοκα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κληρονομήθηκαν από τις προηγούμενες γενιές. Yπάρχει πίεση από την εσωτερική πολιτική και στις δύο χώρες και αναζητούν τρόπους για να φτάσουν σε μια λύση, στην οποία και οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να συμφωνήσουν χωρίς να θιγούν τα συμφέροντα της Τουρκίας», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην Κύπρο, είπε πως θα υπάρξουν συνομιλίες 4 και 5 κατευθύνσεων, που θα φιλοξενηθούν από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στις οποίες θα συμμετάσχει κι η Τουρκία.

«Ούτε απορρίπτουμε το χέρι που μας απλώνεται ούτε κωφεύουμε στις προσφορές που γίνονται, αλλά η θέση μας είναι ξεκάθαρη, οι πραγματικότητες στο νησί είναι ξεκάθαρες. H μόνη επιλογή για την επίλυση του Κυπριακού για την Τουρκία είναι η λύση των δύο κρατών», τόνισε και πρόσθεσε:

«Η πραγματικότητα στο νησί είναι ότι οι δύο κοινότητες ζουν χωριστά η μία από την άλλη και οι δύο κοινότητες έχουν χαράξει το δικό τους δρόμο, ζουν τη δική τους ζωή, κόβουν το δικό τους ομφαλό και συνεχίζουν το δρόμο τους. Η επιδίωξη να τους φέρουμε και πάλι μαζί με βίαιο τρόπο, κάτω από μια φόρμουλα και να τους βάλουμε σε διαμοιρασμό της εξουσίας δεν είναι μια επιδίωξη που θα φέρει αποτελέσματα».

Για την αμερικανική ενίσχυση στην Κύπρο, δήλωσε: «Γνωρίζουν ότι είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο. Η Κύπρος είναι κοντά μας, οι δυνατότητες κινητοποίησής μας είναι επίσης πολύ υψηλές. Παρακολουθούμε στενά τις κινήσεις αλλαγής ισορροπιών που σχετίζονται με την ασφάλεια. Δεν υπάρχει ανάγκη για νέα στρατιωτική κινητικότητα στο νησί της Κύπρου μετά το ’74».

Σχετικά με τις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ υπογράμμισε πάντως: «Δεν νομίζω ότι θα έχουμε πρόβλημα».

«Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει μια πολύ ισχυρή προσωπική σχέση με τον Τραμπ. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα, δηλαδή δεν θα έχουμε πρόβλημα να κατανοήσουμε την κυβέρνηση και να δούμε τα αντανακλαστικά της», πρόσθεσε.

Και κατέληξε: «Εδώ, αυτό που μπορώ να δω καταρχάς είναι ότι υπάρχει μια έντονη φιλοϊσραηλινή κατάσταση. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δηλαδή στην αμερικανική εσωτερική πολιτική, ειδικά στο Κογκρέσο, η υποστήριξη προς το Ισραήλ έχει γίνει αναγκαιότητα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Η Συνθήκη της Λωζάννης ορίζει τη μειονότητα στη Θράκη ως θρησκευτική

Το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι η Συνθήκη της Λωζάννης ορίζει τη μειονότητα στη Θράκη ως θρησκευτική και πως η Ελλάδα σέβεται πλήρως τα δικαιώματά της, καλώντας την Τουρκία να αποφεύγει δηλώσεις που βλάπτουν το κλίμα καλής γειτονίας.
Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ σε Φιντάν: Δεν δεχόμαστε υποδείξεις, την ειρήνη εξυπηρετούν οι συνεργασίες μας

Το ΥΠΕΞ απάντησε αυστηρά στις δηλώσεις Φιντάν, τονίζοντας ότι η Ελλάδα διαμορφώνει ανεξάρτητα εξωτερική πολιτική χωρίς υποδείξεις. Τόνισε πως η τριμερής συνεργασία με Ισραήλ και Κύπρο είναι ειρηνική και δεν στρέφεται κατά τρίτων.
Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Η μουσουλμανική μειονότητα είναι θρησκευτική, όπως ορίζει η Λωζάνη

Το Υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι η Μουσουλμανική Μειονότητα Θράκης είναι θρησκευτική, όπως ορίζει η Συνθήκη της Λωζάννης, ενώ οι Μουφτήδες δεν εκλέγονται αλλά επιλέγονται με σύγχρονη διαδικασία που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία.
σημαία Τουρκίας θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τουρκία καταδικάζει έντονα τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο Λίβανο

Η Τουρκία καταδίκασε έντονα τις ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να τερματίσει την κατοχή και να προστατεύσει αμάχους, μετά τους βομβαρδισμούς που άφησαν 182 νεκρούς και 890 τραυματίες.
Αμπάς Αραγτσί, Ιρανός διπλωμάτης
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ο ΥΠΕΞ Αραγτσί διαψεύδει πυραυλική επίθεση κατά Τουρκίας

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί διέψευσε ως αβάσιμες τις φήμες για εκτόξευση πυραύλων στην Τουρκία και πρότεινε κοινή έρευνα. Σε επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, δήλωσε έτοιμος για τεχνική συνεργασία.
Δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

ΥΠΕΞ Τουρκίας: Σοβαροί κίνδυνοι στη Μαύρη Θάλασσα μετά την επίθεση

Το τουρκικό ΥΠΕΞ ανησυχεί για την επίθεση σε τουρκικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο στη Μαύρη Θάλασσα, τονίζοντας τους κινδύνους για τη ναυσιπλοΐα και προαναγγέλλει ενδεχόμενα μέτρα βάσει διεθνούς δικαίου.