ΓΔ: 2074.96 1.04% Τζίρος: 256.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: Shutterstock

Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2

Σύμφωνα με μελέτη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ, η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας και όχι σοκολάτας γάλακτος, ενδέχεται να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2.

Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, αλλά όχι σοκολάτας γάλακτος, μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H.Chan του Χάρβαρντ, που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο περιοδικό «The BMJ».

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τρεις μακροχρόνιες αμερικανικές μελέτες παρατήρησης σε γυναίκες νοσηλεύτριες και άνδρες επαγγελματίες υγείας. Συνολικά τα δεδομένα αφορούσαν σε 192.000 συμμετέχοντες που δεν είχαν ιστορικό διαβήτη, καρδιακής νόσου ή καρκίνου κατά την έναρξη των μελετών και οι οποίοι ανέφεραν τις διατροφικές τους συνήθειες, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης σοκολάτας, το σωματικό τους βάρος και την κατάσταση του διαβήτη, κατά τη διάρκεια 30 και πλέον ετών.

Όπως διαπιστώθηκε, οι συμμετέχοντες στη μελέτη που κατανάλωναν τουλάχιστον πέντε μερίδες οποιουδήποτε τύπου σοκολάτας την εβδομάδα (η μερίδα ισούται με περίπου 28 γραμμάρια) παρουσίασαν 10% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν σπάνια ή ποτέ σοκολάτα.

Η μαύρη σοκολάτα είχε ακόμα μεγαλύτερο αντίκτυπο. Όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον πέντε μερίδες αυτής της σοκολάτας την εβδομάδα παρουσίασαν 21% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης μείωση του κινδύνου κατά 3% για κάθε μερίδα μαύρης σοκολάτας που καταναλώνεται την εβδομάδα.

Αντίθετα, η κατανάλωση σοκολάτας γάλακτος δεν συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, αλλά συσχετίστηκε με την μακροχρόνια αύξηση του σωματικού βάρους, έναν πιθανό παράγοντα που συμβάλλει στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.

Ο αναπληρωτής καθηγητής στα Τμήματα Διατροφής και Επιδημιολογίας του Χάρβαρντ, Κι Σαν, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, εξηγεί ότι «παρόλο που η μαύρη σοκολάτα και η σοκολάτα γάλακτος έχουν παρόμοια επίπεδα θερμίδων και κορεσμένων λιπαρών, φαίνεται ότι οι πλούσιες πολυφαινόλες της μαύρης σοκολάτας μπορεί να αντισταθμίσουν τις επιδράσεις των κορεσμένων λιπαρών και της ζάχαρης στην αύξηση του σωματικού βάρους και τον διαβήτη. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα διαφορά που αξίζει να διερευνηθεί περισσότερο».

Οι ερευνητές διευκρινίζουν πάντως ότι η μέση κατανάλωση σοκολάτας από τους συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν σχετικά χαμηλή, οπότε τα ευρήματα μπορεί να μην επεκτείνονται σε άτομα με πολύ υψηλά επίπεδα κατανάλωσης.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιατρός στο νοσοκομείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υγιεινές συνήθειες από νωρίς «θωρακίζουν» την καρδιά για δεκαετίες

Η υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής από τη νεαρή ηλικία μειώνει εντυπωσιακά τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων αργότερα, δείχνει νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.
Τροφιμα-Σούπερ Μαρκετ
ΔΙΕΘΝΗ

Εθισμένοι στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα οι μεσήλικες Αμερικάνοι

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν δείχνει υψηλά ποσοστά εθισμού σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα στους μεσήλικες, με τις γυναίκες να πλήττονται περισσότερο και αυξημένο κίνδυνο απομόνωσης.
Γιατρός με tablet
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο παγκόσμιο δίκτυο EDOS το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών για κλινικές μελέτες

Το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών γίνεται το πρώτο στην Ελλάδα που εντάσσεται στο δίκτυο EDOS, ανοίγοντας τον δρόμο για περισσότερες κλινικές μελέτες και πρόσβαση των ασθενών σε νέες, καινοτόμες θεραπείες χωρίς κόστος.
Ιατρός στο νοσοκομείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τρία δισ. άνθρωποι υπέστησαν διαταραχές κεφαλαλγίας μέσα στο 2023

Μελέτη στο Lancet Neurology δείχνει ότι σχεδόν τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι υπέφεραν από διαταραχές κεφαλαλγίας το 2023, με τις γυναίκες να πλήττονται δυσανάλογα και την ημικρανία να ευθύνεται για το 90% των YLD.
Γιατρός με στηθοσκόπιο
ΔΙΕΘΝΗ

Διπλασιασμός της παιδικής υπέρτασης: Πάνω από 114 εκατ. νέοι επηρεάζονται

Μελέτη στο The Lancet δείχνει ότι η παιδική υπέρταση διπλασιάστηκε από το 2000, με την παχυσαρκία ως κύριο παράγοντα. Πάνω από 114 εκατ. παιδιά και έφηβοι επηρεάζονται, ενώ πολλοί μένουν αδιάγνωστοι.
Φιάλη κρασιού σε κελάρι
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Καινοτόμα υφάσματα από υπολείμματα ζύμωσης με ανθεκτικές και οικολογικές ίνες

Ερευνητές του Penn State αξιοποίησαν υπολείμματα μαγιάς από ζύμωση μπύρας και κρασιού για την παραγωγή υφασμάτων, δημιουργώντας ίνες υψηλής αντοχής με χαμηλό κόστος και ελάχιστες εκπομπές.