ΓΔ: 2059.39 -0.75% Τζίρος: 209.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

Η παγκόσμια ζήτηση για άνθρακα έφθασε σε επίπεδο ρεκόρ το 2024

Όπως αναφέρει σε έκθεσή της ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, η ζήτηση εκτιμάται ότι θα σταθεροποιηθεί σταδιακά την επόμενη 3ετία, καθώς αυξάνεται η συνεισφορά των ΑΠΕ.

Η παγκόσμια ζήτηση για άνθρακα έφθασε σε επίπεδο ρεκόρ το 2024, όμως αναμένεται ότι θα σταθεροποιηθεί μέχρι το 2027 χάρη στην αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρικό, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ, IEA).

«Αφού έφθασε σε επίπεδο ρεκόρ το 2024», στα 8,77 δισεκατομμύρια τόνους, «η παγκόσμια ζήτηση για άνθρακα αναμένεται να σταθεροποιηθεί μέσα στα επόμενα χρόνια» λόγω της ισχυρής αύξησης της ανανεώσιμης ενέργειας, αναφέρει ο ΔΟΕ στην ετήσια έκθεσή του για τον άνθρακα στον κόσμο, που αφορά την περίοδο 2024-2027.

Το παγκόσμιο εμπόριο άνθρακα αναμένεται επίσης να φθάσει σε πρωτοφανές επίπεδο, με 1,55 δισεκατομμύριο τόνους, ενώ οι τιμές παραμένουν κατά 50% πάνω από το μέσο όρο της περιόδου 2017-2019.

Η Κίνα είναι ένας «παράγοντας κλειδί»: το ένα τρίτο του άνθρακα που καταναλώνεται στον κόσμο καίγεται σε κινεζικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Όμως η ζήτηση για άνθρακα συνεχίζει να αυξάνεται σε ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Ινδία, η Ινδονησία και το Βιετνάμ, και συνδυάζεται με την οικονομική και βιομηχανική ανάπτυξη, υπογραμμίζει ο ΔΟΕ.

«Η Ασία παραμένει στο κέντρο του διεθνούς εμπορίου άνθρακα», καθώς εκεί βρίσκονται όλες οι μεγάλες χώρες που τον εισάγουν (Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Κορέα και Βιετνάμ), ενώ ανάμεσα στους μεγαλύτερους εξαγωγείς βρίσκονται η Ινδονησία και η Αυστραλία. Αντιθέτως, στις περισσότερες προηγμένες οικονομίες, η ζήτηση άνθρακα έχει ήδη κορυφωθεί και αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται μέχρι το 2027, αναφέρει ο ΔΟΕ.

«Η ταχεία ανάπτυξη των τεχνολογιών καθαρής ενέργειας μεταμορφώνει τον παγκόσμιο τομέα του ηλεκτρισμού, ο οποίος αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα της παγκόσμιας κατανάλωσης άνθρακα», εξηγεί ο Κεϊσούκε Σανταμόρι, διευθυντής ασφάλειας και αγορών ενέργειας στον ΔΟΕ.

«Εντούτοις οι μετεωρολογικοί παράγοντες -ιδιαίτερα στην Κίνα, το μεγαλύτερο παγκοσμίως καταναλωτή άνθρακα- θα έχουν μείζονα αντίκτυπο στις βραχυπρόθεσμες τάσεις της ζήτησης άνθρακα», προειδοποιεί.

Το αποτέλεσμα αυτής της αβεβαιότητας είναι ότι η ζήτηση για άνθρακα στην Κίνα μέχρι το 2027 μπορεί να κυμανθεί κατά 140 εκατομμύρια τόνους προς τα πάνω ή κάτω σε σχέση με τις προβλέψεις, πάντα αναλόγως των θερμοκρασιών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ELPE_Siamisis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

HelleniQ Energy: Δυναμικά στο δ' τριμήνο, σχέδια επέκτασης σε πέντε χώρες

Η HELLENiQ ENERGY κατέγραψε ισχυρή κερδοφορία και ιστορικά ρεκόρ σε διύλιση και εμπορία στο τρίτο τρίμηνο. Προχωρά δυναμικά σε πράσινες επενδύσεις άνω των 500 εκατ. και επέκταση στον κλάδο ΑΠΕ σε πέντε χώρες.
Καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Κομισιόν: Προτεραιότητα το έργο διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε τη σημασία της ταχείας υλοποίησης του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου (GSI), το οποίο στηρίζει ως έργο κοινού ενδιαφέροντος για τη μείωση ενεργειακού κόστους και τον τερματισμό της απομόνωσης της Κύπρου.
Θερμοσίφωνας με θερμόμετρο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 100.000 νοικοκυριά στο πρόγραμμα αλλαγής θέρμανσης

Δόθηκε στη δημοσιότητα ο οριστικός πίνακας δικαιούχων του προγράμματος «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα» με πάνω από 100.000 πολίτες, μεταξύ των οποίων 5.000 ευάλωτοι, προωθώντας την ενεργειακή αναβάθμιση και μείωση κόστους.
ELPE_Siamisis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Α. Σιάμισιης: Επαναλειτουργεί μετά από 13 χρόνια ο αγωγός Θεσσαλονίκης – Σκοπίων

Ο CEO της HELLENiQ ENERGY, Ανδρέας Σιάμισιης, ανέφερε ότι πιθανότατα εντός του χρόνου θα ξεκινήσει να περνάει πετρέλαιο από τον αγωγό Θεσσαλονίκης-Σκοπίων μειώνοντας το κόστος και ενισχύοντας τον ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια.