ΓΔ: 1181.25 -0.88% Τζίρος: 36.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:19:32 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Το Ιράν κρατάει ακόμα δεμένο το βρετανικό δεξαμενόπλοιο

Οι ιρανικές αρχές δεν έχουν ακόμη αφήσει ελεύθερο το υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιο Stena Impero, το οποίο συνέλαβαν τον Ιούλιο παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις στην αρχή της εβδομάδας.

Οι ιρανικές αρχές δεν έχουν ακόμη αφήσει ελεύθερο το υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιο Stena Impero, το οποίο συνέλαβαν τον Ιούλιο, μολονότι υπάρχει απόφαση να του επιτραπεί να εγκαταλείψει το λιμάνι, ανακοίνωσε σήμερα η σουηδική πλοιοκτήτρια εταιρεία.

«Σε αυτό το σημείο απλώς περιμένουμε οι φρουροί που βρίσκονται σε αυτό να φύγουν και το πλοίο να πάρει άδεια να αποπλεύσει», σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Stena Bulk σε μήνυμά του που στάλθηκε μέσω κινητού.

Οι ιρανικές δυνάμεις συνέλαβαν το δεξαμενόπλοιο στις 19 Ιουλίου κατηγορώντας το για θαλάσσιες παραβιάσεις δύο εβδομάδες μετά την σύλληψη ενός ιρανικού δεξαμενόπλοιου ανοιχτά του Γιβραλτάρ. Το ιρανικό πλοίο αφέθηκε ελεύθερο τον Αύγουστο. Οι δύο αυτές συλλήψεις έγιναν έπειτα από επιθέσεις που σημειώθηκαν σε εμπορικά πλοία στον Κόλπο, για τις οποίες η Ουάσινγκτον κατηγόρησε την Τεχεράνη. Το Ιράν αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη.

Ο επικεφαλής του οργανισμού λιμένων και ναυσιπλοΐας του Ιράν Μοχαμάντ Ραστάντ δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Stena Impero είναι ελεύθερο να αποπλεύσει από το λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς μετά την άρση των νομικών εμποδίων που υπήρχαν. «Δεν ξέρουμε σε ποιο κομμάτι, από την απόφαση να φύγει το πλοίο μέχρι την απελευθέρωσή του στην πράξη από τις λιμενικές αρχές, έχει κολλήσει η διαδικασία», σημείωσε ο Χάνελ.

Η εντολή κράτησης του πλοίου ήρθη σήμερα, αλλά συνεχίζεται μια έρευνα για το δεξαμενόπλοιο, δήλωσε λίγο αργότερα σχετικά με το θέμα αυτό εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η άρση της εντολής κράτησης του Stena Impero οριστικοποιήθηκε σήμερα, αλλά παραμένει ανοιχτή η έρευνα για ορισμένες από τις παραβιάσεις του και για περιβαλλοντική βλάβη», σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμπάς Μουσαβί σε μήνυμά του στο Twitter. «Ο ιδιοκτήτης και ο καπετάνιος του πλοίου έχουν δεσμευτεί γραπτώς για την αποδοχή της απόφασης του δικαστηρίου γι'αυτό», πρόσθεσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Σουηδία: Το Ιράν ενδέχεται να απελευθερώσει το τάνκερ βρετανικής σημαίας

Ο Έρικ Χάνελ, ο διευθύνων σύμβουλος της Stena Bulk, έκανε δηλώσεις στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Σουηδίας SVT: «Λάβαμε πληροφορίες το πρωί ότι φαίνεται πως θα απελευθερώσουν το πλοίο Stena Impero εντός των επόμενων ωρών.
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ δηλώνουν άγνοια για τη σύλληψη πετρελαιοφόρων τους από το Ιράν

Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε την Παρασκευή ότι συνελήφθησαν δυο ξένα πετρελαιοφόρα δεξαμενόπλοια που κατά την Τεχεράνη επιδίδονταν σε λαθρεμπόριο καυσίμων στον Κόλπο, προσθέτοντας ότι τα πληρώματά τους έχουν τεθεί υπό κράτηση.