ΓΔ: 827.06 0.25% Τζίρος: 49.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Στη Νέα Υόρκη μετατρέπουν φοιτητικές εστίες σε προσωρινό νοσοκομείο

Το «Μεγάλο Μήλο» βρίσκεται σε καραντίνα με όλα τα καταστήματα να παραμένουν κλειστά όπως και στην Καλιφόρνια με στόχο να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού.

Το Σώμα Μηχανικού του αμερικανικού στρατού εξετάζει το ενδεχόμενο να μετατρέψει σε νοσοκομειακούς θαλάμους περισσότερα από 10.000 δωμάτια στη Νέα Υόρκη, για να βοηθήσει την Πολιτεία να ανταποκριθεί στην πίεση που υφίστανται οι νοσοκομειακές εγκαταστάσεις της λόγω της ταχύτατα εξαπλούμενης επιδημίας Covid-19.

Ο διοικητής του Σώματος, αντιστράτηγος Τοντ Σιμονάιτ, είπε σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο ότι εξετάζεται η πιθανότητα να μετατραπούν δωμάτια ξενοδοχείων, φοιτητικές εστίες, αλλά ακόμη και μεγάλες αίθουσες σε μονάδες εντατικής θεραπείας. «Μιλάμε για περίπου 10.000», είπε, προσθέτοντας ότι την οριστική απόφαση θα λάβει η ομοσπονδιακή υπηρεσία διαχείρισης κρίσεων (FEMA).

Στη Νέα Υόρκη που βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ο κυβερνήτης της πολιτείας Άντριου Κουόμο ανακοίνωσε σήμερα ότι όλες οι μη αναγκαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να κλείσουν και οι εργαζόμενοι που δεν είναι απολύτως απαραίτητοι θα μείνουν στα σπίτια τους. Με εκτελεστικό διάταγμα, απαγορεύονται επίσης όλες οι συναθροίσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία του νέου κορονοϊού.

«Είναι οι πιο δραστικές ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε. Μείνετε μέσα, βγείτε έξω για να ασκηθείτε μόνοι σας», είπε ο κυβερνήτης. Τα μέτρα αυτά είναι παρόμοια με εκείνα που έλαβε χθες ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, όπου όλη η Πολιτεία έχει τεθεί σε καραντίνα.

Ο Κουόμο είπε ότι σε όσους δεν τηρήσουν την εντολή θα επιβάλλονται πρόστιμα ενώ οι επιχειρήσεις που δεν συμμορφωθούν θα κλείσουν υποχρεωτικά. Στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα 7.102 κρούσματα της νόσου Covid-19. Από αυτούς τους ασθενείς, το 18% νοσηλεύεται.

Ο κυβερνήτης έκανε έκκληση για την κατασκευή αναπνευστικών συσκευών και προστατευτικών μασκών για μια ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων. «Οι αναπνευστικές συσκευές για αυτόν τον πόλεμο είναι ότι ήταν οι πύραυλοι στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», σχολίασε, προσθέτοντας ότι η Πολιτεία θα δώσει πριμ στις εταιρείες που θα μπορούσαν να παράσχουν περισσότερο προστατευτικό εξοπλισμό, γάντια και μάσκες. Κάλεσε όσες εταιρείες από αυτές έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην παραγωγή τέτοιων ειδών «να είναι δημιουργικές».

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (FAA) έχει κλείσει προσωρινά τον πύργο ελέγχου στο αεροδρόμιο Τζ. Φ. Κένεντι της Νέας Υόρκης επειδή ένας τεχνικός βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Οι ελεγκτές θα εργάζονται προσωρινά από άλλη τοποθεσία.

Στην Καλιφόρνια, ο κυβερνήτης Γκάβιν Νιούσομ ανακοίνωσε ότι θέτει ολόκληρη την πολιτεία και τα 40 εκατομμύρια των κατοίκων της σε καραντίνα για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού. «Η αλληλεξάρτηση» των Καλιφορνέζων «κάνει αναγκαίο να διατάξουμε τον κόσμο να παραμείνει στα σπίτια του σε ολόκληρη την πολιτεία. Αυτή η οδηγία τίθεται σε ισχύ απόψε», τόνισε ο Νιούσομ.

Σύμφωνα με το διάταγμα, οι πολίτες καλούνται να μείνουν στα σπίτια τους και να βγαίνουν μόνο για απαραίτητες δουλειές όπως το να πάνε σε κατάστημα τροφίμων, φαρμακεία ή τράπεζες που είναι τα μόνα που μένουν ανοικτά. Οι πολίτες θα μπορούν να πηγαίνουν επίσης σε εστιατόρια για να παραλάβουν φαγητό και μπορούν να κάνουν βόλτες στον δρόμο αρκεί να εφαρμόζουν υπεύθυνη κοινωνική ευθύνη και διατηρούν τις αποστάσεις.

Ο Νιούσομ δήλωσε πως «πρόκειται να κρατήσουν τα καταστήματα τροφίμων ανοιχτά» και πρόσθεσε πως «θα διασφαλίσουμε πως οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε βασικά υγειονομικά υλικά».

Οι Αρχές της πολιτείας υπολογίζουν πως περισσότεροι από τους μισούς πολίτες, δηλαδή 25,5 εκατ. άνθρωποι μπορεί να προσβληθούν από το νέο κορονοϊό στις επόμενες 8 εβδομάδες σύμφωνα με επιστολή που έστειλε ο κυβέρνητης στον πρόεδρο Τράμπ.

«Τις τελευταίες 24 ώρες είχαμε 126 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού σημειώνοντας 21% αύξηση. Σε μερικά μέρη της πολιτείας ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάζεται κάθε τέσσερις μέρες» αναφέρει ο Νιούσομ στο γράμμα που έστειλε την Τετάρτη καλώντας για έκτακτη βοήθεια από τον Λευκό Οίκο.

Η Καλιφόρνια, η πιο πολυπληθής πολιτεία των ΗΠΑ είναι μεταξύ αυτών που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία, με 598 επιβεβαιωμένα κρούσματα ως χθες Τετάρτη, αύξηση 21% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχουν πεθάνει.

Ο Νιούσομ επεσήμανε ότι εξέδωσε διάταγμα για την παροχή 100 εκ. δολαρίων στις πόλεις και τις κομητείες της Καλιφόρνιας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της επιδημίας στους άστεγους και έχει προμηθευτεί 1.300 τροχόσπιτα για να χρησιμοποιηθούν ως προσωρινά καταλύματα. Με άλλο διάταγμα αποδέσμευσε 50 εκ. δολάρια ώστε να μετατραπούν ξενοδοχεία σε καταφύγια για τους άστεγους που ενδέχεται να προσβληθούν από τον ιό SARS-CoV-2.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ενθαρρυντικές δοκιμές νέου φαρμάκου για την Covid -19 στις ΗΠΑ

Το φάρμακο μείωσε σημαντικά το ιικό φορτίο σε ασθενείς έπειτα από πέντε ημέρες θεραπευτικής αγωγής, ανακοίνωσε η εταιρία το Σάββατο κατά τη διάρκεια συνάντησης με ειδικούς στις μολυσματικές ασθένειες.
ΔΙΕΘΝΗ

Κορονοϊός: Νέα πιο μεταδοτική μετάλλαξη εμφανίστηκε στην Καλιφόρνια

Νέες μελέτες τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεκαθαρίσουν το τοπίο κατά πόσο η παραλλαγή της Καλιφόρνια αποτελεί όντως πηγή ανησυχίας ή όχι, που θα έλθει να προστεθεί σε άλλες παραλλαγές.