Φώτο: Shutterstock

Πακέτο μέτρων 2 δισ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας, ανακοίνωσε η Σλοβενία

Το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει κρατικές εγγυήσεις δανείων για τις επιχειρήσεις, συγχρηματοδότηση κοινωνικών εισφορών, προσωρινό επίδομα για τους αυτοαπασχολούμενους και πρόσθετα επιδόματα για τους συνταξιούχους.

Πακέτο μέτρων, ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, για τη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας, ενέκρινε η σλοβενική κυβέρνηση, για να ενισχύσει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού.

Το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κρατικές εγγυήσεις δανείων για τις επιχειρήσεις, συγχρηματοδότηση κοινωνικών εισφορών, προσωρινό επίδομα για τους αυτοαπασχολούμενους και πρόσθετα επιδόματα για τους συνταξιούχους.

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα υπογράμμισε ότι τα μέτρα έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας. Το βασικό μέτρο που θα βοηθήσει τις εταιρείες είναι η ευρεία επέκταση της υποστήριξης για τις επιχειρήσεις που πρέπει προσωρινά να θέσουν σε τεχνική ανεργία τους εργαζόμενους. Σε αυτό το πλαίσιο, το κράτος θα καλύψει πλήρως τις κοινωνικές εισφορές έως και δύο μήνες.

Επίσης, θα ανασταλούν οι πληρωμές φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων. Οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν τις χαμηλότερες συντάξεις θα λάβουν ειδικά επιδόματα. Τα μέτρα θα εφαρμοστούν μέχρι τις 31 Μαΐου 2020, αλλά ενδέχεται να παραταθούν, εάν κριθεί απαραίτητο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μάριαν Σάρετς

«Με αυτόν τον συνασπισμό, μ' αυτή την κατάσταση στο κοινοβούλιο, δεν μπορώ να ανταποκριθώ στις προσδοκίες του κόσμου, θα μπορώ να το κάνω έπειτα από εκλογές», δήλωσε ο Σάρετς κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του.