ΓΔ: 1411.63 0.28% Τζίρος: 3.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:50:07 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Aκόμα περιμένει ουσιαστικές προτάσεις από την Βρετανία για το Brexit η ΕΕ

Ο διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε πως ακόμα περιμένει «νόμιμες και λειτουργικές» προτάσεις που θα μπορούσαν να δώσουν λύση στην αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ο διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι η Βρετανία δεν έχει ακόμα παρουσιάσει «νόμιμες και λειτουργικές» προτάσεις που θα μπορούσαν να επιλύσουν το αδιέξοδο του Brexit.

«Συνεχίζουμε να είμαστε διατεθειμένοι να εργαστούμε πάνω στην όποια νέα νόμιμη και λειτουργική πρόταση», δήλωσε ο Μπαρνιέ σε δημοσιογράφους προσερχόμενος σε συνομιλίες με Ευρωπαίους βουλευτές για τις τελευταίες εξελίξεις στο Brexit. «Ακόμα περιμένουμε γι’ αυτό».

Ο Μπαρνιέ αρνήθηκε να σχολιάσει την κλιμακούμενη πολιτική κρίση στη Βρετανία, όπου χθες υπήρξε εκ νέου σύγκληση του Κοινοβουλίου μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που έκρινε ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προχώρησε παράνομα σε αναστολή των εργασιών του. Ο Τζόνσον δεσμεύεται να οδηγήσει τη χώρα του εκτός της ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου --με ή χωρίς συμφωνία.

Η Βρετανία υπέβαλε το τέταρτο τεχνικού χαρακτήρα έγγραφό της στην ΕΕ αυτή την εβδομάδα προκειμένου να δώσει λεπτομέρειες αναφορικά με τη διευθέτηση των συνόρων μετά το Brexit, δήλωσαν διπλωματικές πηγές στο Reuters, καθώς το Λονδίνο προσπαθεί να αντικαταστήσει στη συμφωνία διαζυγίου το λεγόμενο backstop για τα ιρλανδικά σύνορα.

Ωστόσο, η ΕΕ υποστηρίζει ότι οι ιδέες του Λονδίνου μέχρι στιγμής –για τους ελέγχους σε τρόφιμα, ζώα και προϊόντα μεταποίησης, για τους τελωνειακούς και ρυθμιστικούς ελέγχους και για την εποπτεία της αγοράς --δεν επαρκούν και δεν είναι αποδεκτές ως εναλλακτικές.

Η λύση του backstop --όπως ονομάζεται το δίκτυ ασφαλείας για τα ιρλανδικά σύνορα-- αποτελεί ανάθεμα για πολλούς στη Βρετανία καθώς μπορεί να δεσμεύσει τη χώρα στους εμπορικούς κανόνες της ΕΕ για χρόνια προκειμένου να διατηρηθούν ανοικτά τα ιρλανδικά σύνορα και παράλληλα να διασφαλίζονται οι απαραίτητοι έλεγχοι μεταξύ του μπλοκ και της Βρετανίας μετά το διαζύγιο

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες υιοθέτησαν ως πολιτική τους την ακύρωση του Brexit

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες σκλήρυναν τη στάση τους εναντίον του Brexit, υιοθετώντας επισήμως ως πολιτική γραμμή την ακύρωσή του, στην περίπτωση που καταφέρουν να κερδίσουν την εξουσία στις βουλευτικές εκλογές.