ΓΔ: 1280.11 0.39% Τζίρος: 65.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Αυξάνονται τα ποσοστά ελαστικής εργασίας στη Γερμανία

Αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο ο αριθμός των γερμανικών βιομηχανιών που απασχολούσαν εργαζόμενούς του με μειωμένο ωράριο όπως ανακοίνωσε το οικονομικό ινστιτούτο Ifo.

Αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο ο αριθμός των γερμανικών βιομηχανιών που απασχολούσαν εργαζόμενούς του με μειωμένο ωράριο τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε το οικονομικό ινστιτούτο Ifo σήμερα, σηματοδοτώντας ότι η ύφεση του μεταποιητικού τομέα έχει αυξανόμενο κόστος για την αγορά εργασίας.

Περίπου το 5,5% των μεταποιητικών εταιρειών που ρωτήθηκαν από το Ifo δήλωσαν ότι έκαναν χρήση τον Σεπτέμβριο της δυνατότητας για μειωμένο ωράριο εργασίας (kurzarbeit), ως τρόπο για να αποφύγουν μαζικές απολύσεις, έναντι 3,8% που είχαν χρησιμοποιήσει τη δυνατότητα αυτή τον Ιούνιο. Το ποσοστό αυτό είχε καταγραφεί τελευταία φορά το 2012-13 μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, όταν 100.000 εργαζόμενοι στη μεταποίηση απασχολούνταν με μειωμένο ωράριο, ανέφερε το Ifo. Περίπου το 12,4% των βιομηχανιών ανέφεραν ότι αναμένουν να κάνουν χρήση της απασχόλησης με μειωμένο ωράριο το επόμενο τρίμηνο έναντι 8,5% τον Ιούνιο.

Το πλαίσιο της kurzarbeit επιτρέπει στις βιομηχανίες να διατηρούν τους εργαζόμενους, με παράλληλη μείωση των ωρών εργασίας τους, όταν ο βαθμός χρήσης της παραγωγικής δυναμικότητάς τους είναι χαμηλός, ενώ η κυβέρνηση αποζημιώνει τους εργαζόμενους για μέρος των απωλειών στους μισθούς τους. Η ανεργία στη Γερμανία αυξήθηκε τον Αύγουστο, ενισχύοντας τους φόβους ότι και ο τομέας των υπηρεσιών, που αντιστάθμιζε την αδυναμία του μεταποιητικού τομέα, θα οδηγηθεί σε μία παρατεταμένη συρρίκνωση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Μέρκελ θέλει ακόμα περισσότερες κινεζικές επενδύσεις στη Γερμανία

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι η χώρα της θέλει περισσότερες κινεζικές επενδύσεις και διαβεβαίωσε ότι καλωσορίζει όλες τις κινεζικές επιχειρήσεις που προχωρούν σε τέτοιες τοποθετήσεις.
ΔΙΕΘΝΗ

Hugo Boss: Τρεις μέρες την εβδομάδα στο γραφείο οι εργαζόμενοι και μετά την πανδημία

Ο Hugo Boss ανακοίνωσε πως έλαβε την απόφαση αυτή έπειτα από εσωτερική έρευνα που έδειξε ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοί του αισθάνονταν λιγότερο στρες όταν εργάζονταν από το σπίτι τους στη διάρκεια της πανδημίας.