Φώτο: ΑΠΕ

Πάουελ: Η Fed δεν θα ξεμείνει από πυρομαχικά, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί

Η Fed θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε τρόπο την αμερικανική οικονομία, ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της, προσθέτοντας ότι ο «ιός θα είναι αυτός που θα αποφασίσει πότε θα αποκατασταθεί η οικονομική δραστηριότητα».

Σταθερός στην υπόσχεσή του ότι η Fed θα κάνει ό,τι χρειαστεί και... ακόμη περισσότερα για να στηρίξει την αμερικανική οικονομία, παραμένει ο πρόεδρός της, Τζερόμ Πάουελ. 

Σε συνέντευξή του στο NBC, ο Πάουελ υποσχέθηκε ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα εργαλεία που διαθέτει για την καταπολέμηση της οικονομικής επιβράδυνσης που προκλήθηκε από την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού. Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι πρόσφατες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Fed θα βοηθήσουν στην παροχή κεφαλαίων σε επιχειρήσεις που την χρειάζονται και θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμες όταν ο ιός τεθεί υπό έλεγχο. «Για τον συγκεκριμένο τύπου δανεισμού δεν πρόκειται να εξαντληθούν τα πυρομαχικά μας. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Εξακολουθούμε να διαθέτουμε περιθώρια κινήσεων και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την οικονομία». 

Πάντως φρόντισε να διαφοροποιηθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι είναι ακόμη νωρίς να προβλέψει κάποιος πότε η οικονομική δραστηριότητα θα αποκασταθεί. «Δεν είμαστε ειδικοί στις επιδημίες, δεν είμαστε επιστήμονες.  Δεν μπορούμε να πάρουμε αυτή την απόφαση. Θα έλεγα ότι θα πρέπει να αφήσουμε αυτήν την απόφαση στους ειδικούς. Ο Δρ. Φούτσι (σ.σ.: ειδικός του Λευκού Οίκου και επικεφαλής της task force για το ζήτημα του κορονοϊού) είπε ότι ο ιός είναι αυτός που θα ορίσει το χρονοδιάγραμμα. Νομίζω ότι αυτό είναι το σωστό», τόνισε. 

Υπενθυμίζεται ότι σε διάστημα μερικών εβδομάδων η Fed σχεδόν μηδένισε τα αμερικανικά επιτόκια, ενώ εφαρμόζει σειρά γενναιόδωρων προγραμμάτων στήριξης επιχειρήσεων, οικονομίας και αγορών. «Προσπαθούμε να προωθήσουμε πιστώσεις και σε μέρη της οικονομίας που αυτό δεν συμβαίνει. Μπορούμε να παρέμβουμε σε αυτό. Πρέπει να ανταποκριθούμε στις πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζούμε», προσέθεσε. 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Αιφνιδίασε η Fed: Στο μηδέν το επιτόκιο και αγορά ομολόγων 700 δισ. δολ.

Εκτάκτως ανακοινώθηκε νέα μείωση επιτοκίου κατά 1% και πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 700 δισ. δολ.. από την αμερικανική κεντρική τράπεζα για την προστασία της οικονομίας των ΗΠΑ από την επιδημία.
ΔΙΕΘΝΗ

«Σωσίβιο» αξίας 1,5 τρισ. δολαρίων ρίχνει η Fed στη Wall Street

Νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με αγορές κρατικών ομολόγων μακροχρόνιας διάρκειας ενεργοποιεί η Fed για να σταματήσει τον πανικό στο χρηματιστήριο. Παραμένουν όμως μεγάλες οι απώλειες των κεντρικών δεικτών.
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Φορολογικές ελαφρύνσεις και χρηματοδότηση για τον αντίκτυπο του κοροναϊού

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε πως ελπίζει εντός 48ωρου να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Λευκού Οίκου και Κογκρέσου για ένα σχέδιο κινήτρων ώστε να υποστηριχτεί η οικονομία από τον αντίκτυπο του κοροναϊού.