Φώτο: Shutterstock

Το «αγοράζω Αμερικανικά» μπορεί να προκαλέσει ελλείψεις στις ΗΠΑ

Το αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και άλλες επιχειρηματικές οργανώσεις προειδοποιούν την αμερικανική κυβέρνηση πως η απόφαση Τραμπ για την διεύρυνση της οδηγίας «Buy America» θα εντείνει τις ελλείψεις τροφοδοσίας που πλήττουν τις ΗΠΑ.

Τα σχέδια του Λευκού Οίκου να διευρυνθεί η ιδέα του «Buy America» (Αγοράστε Αμερικανικά) στους κλάδους υγειονομικού εξοπλισμού και φαρμάκων μπορεί να επιδεινώσουν τις ελλείψεις σε φαρμακευτικά σκευάσματα για τα οποία υπάρχει επείγουσα ανάγκη και να καθυστερήσουν την ανακάλυψη ενός εμβολίου για τον νέο κορονοϊό, όπως προειδοποίησαν σήμερα πάνω από 80 επιχειρηματικές οργανώσεις.

Το αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και δεκάδες άλλες επιχειρηματικές και εμπορικές οργανώσεις κάλεσαν τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, τον οικονομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου Λάρι Κάντλοου και άλλους υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους για την οδηγία αυτή, υποστηρίζοντας ότι θα πλήξει τις αμερικανικές εμπορικές σχέσεις για τα επόμενα χρόνια.

«Η αποτροπή των ομοσπονδιακών υπηρεσιών από την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού και φαρμακευτικών συστατικών από το εξωτερικό… απλά θα εντείνει τις ελλείψεις τροφοδοσίας που πλήττουν τις ΗΠΑ», ανέφερε επιστολή από τις οργανώσεις αυτές, η οποία απευθύνεται επίσης στον υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος και τον Αμερικανό εκπρόσωπο για το εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λάιτχάιζερ.

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για το εμπόριο Πίτερ Ναβάρο, ο οποίος ανέκαθεν είχε επιθετική στάση στο θέμα του εμπορίου και είναι αυτός που ετοιμάζει την οδηγία, δήλωσε αργά χθες στο Fox News ότι αναμένει σύντομα εξελίξεις για το θέμα αυτό. «Ο πρόεδρος θα το κανονίσει σύντομα αυτό», δήλωσε ο Ναβάρο στο Fox News χωρίς να δίνει συγκεκριμένη ημερομηνία.

Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν ανησυχίες στην Κίνα και αλλού, ανακινώντας την ένταση με το Πεκίνο την ώρα που οι παγκόσμιοι ηγέτες ζητούν συντονισμένη δράση στην επιδημία. Ο Τραμπ θα συνομιλήσει με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και άλλους ηγέτες από τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου (G20) σε μια έκτακτη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα προκειμένου να εκπονηθεί ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην υγεία και την οικονομία.

Ο Ναβάρο δήλωσε ότι το εκτελεστικό διάταγμα θα δώσει μακροπρόθεσμα κίνητρα στις αμερικανικές επιχειρήσεις προκειμένου να παράγουν εξοπλισμό στις ΗΠΑ μέσω των προβλέψεων της οδηγίας «Buy America».

Στην επιστολή τους, οι οργανώσεις, που περιλαμβάνουν την ένωση αμερικανικών εταιριών έρευνας και παρασκευής φαρμάκων Pharmaceutical Research and Manufacturers of America, ανέφεραν ότι η αμερικανική βιομηχανία θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που έχει προσβάλει πάνω από 53.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ και έχει στοιχίσει τη ζωή σε 730.

Ανέφεραν, ωστόσο, ότι η οδηγία μπορεί να επιτείνει την ελλείψεις φαρμάκων και ιατρικών προϊόντων και θα υπονομεύσει τις προοπτικές για οικονομική ανάκαμψη καθώς οι αμερικανικές επιχειρήσεις χρειάζονται πρόσβαση στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες για να παράγουν τα απαραίτητα προϊόντα.

«Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αποκλειστούν από τον υπόλοιπο κόσμο», ανέφεραν οι οργανώσεις. «Το να γυρνάμε την πλάτη μας σε εμπορικούς εταίρους κατά τη διάρκεια μιας κρίσης μπορεί να πλήξει τις σχέσεις μας για πολύ καιρό μετά το τέλος της πανδημίας», έγραψαν στην επιστολή τους. Οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ μπορεί επίσης να προχωρήσουν σε αντίποινα και να περιορίσουν τις αμερικανικές εισαγωγές εάν η Ουάσινγκτον επιβάλει όρους ‘τοπικού περιεχομένου’, ανέφεραν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πιέσεις στον ΟΗΕ να άρουν οι ΗΠΑ τις κυρώσεις σε 8 χώρες

Με επιστολή τους οκτώ χώρες, μεταξύ αυτών η Κίνα και η Ρωσία, που έχουν δεχθεί οικονομικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ζητούν με επιστολή τους προς τον ΓΓ του ΟΗΕ να ασκηθούν πιέσεις στην Ουάσιγκτον και να απορριφθεί η πολιτικοποίηση της πανδημίας του κορονοϊού.
ΔΙΕΘΝΗ

Πιο απαισιόδοξες οι αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα

Σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού εμπορικού επιμελητηρίου στην Κίνα, το 57% των μελών του αναμένει μείωση του κύκλου εργασιών του φέτος εάν η κατάσταση δεν εξομαλυνθεί ως τα τέλη Απριλίου.
G20
ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεδιάσκεψη σήμερα των G20 για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης παγκόσμιας ύφεσης

Οι αρμόδιοι οικονομικής πολιτικής των χωρών της G20 ετοιμάζονται για μια σύνοδο που περιπλέκεται από τον πόλεμο τιμών στο πετρέλαιο μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας, και τον φραστικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας.