Η Κίνα δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτη στον τομέα του χάλυβα της Βρετανίας, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Επιχειρήσεων Τζόναθαν Ρέινολντς, αφού η κυβέρνηση ψήφισε νομοθεσία έκτακτης ανάγκης για να πάρει τον έλεγχο της British Steel από τον Κινέζο ιδιοκτήτη της, Jingye Group.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανέκτησε τον έλεγχο του τελευταίου μεγάλου εργοστασίου χάλυβα της χώρας από έναν κινεζικό όμιλο μέσω μέτρων που εγκρίθηκαν από το κοινοβούλιο σε έκτακτη συνεδρίαση.
Ο Πρωθυπουργός Κίρ Στάρμερ συγκάλεσε έκτακτη κοινοβουλευτική συνεδρίαση χθες - μόλις την έκτη τέτοια συνεδρίαση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο - για να προωθήσει ένα νομοσχέδιο που έχει ως κύριο σκοπό να εμποδίσει την Jingye να κλείσει τις δύο τεράστιες υψικάμινους στο εργοστάσιό της στο Σκάνθροουπ, στη βόρεια Αγγλία, αναφέρει το Associated Press.
Το νομοσχέδιο, το οποίο συζητήθηκε για αρκετές ώρες και είναι πλέον νόμος αφού εγκρίθηκε από τον βασιλιά Κάρολο Γ', δίνει στον Ρέινολντς την εξουσία να καθοδηγήσει το διοικητικό συμβούλιο και το προσωπικό της εταιρείας να διασφαλίσει ότι οι 3.000 εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μισθούς και να παραγγείλει τις πρώτες ύλες που απαιτούνται για να λειτουργήσουν οι υψικάμινοι.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή αφού ο κινεζικός όμιλος αρνήθηκε να δεχθεί κρατική βοήθεια ύψους σχεδόν 500 εκατομμυρίων λιρών (654 εκατ. ευρώ), που θα αποτρέψουν ανεπανόρθωτες ζημιές στις εγκαταστάσεις.
Η Jingye ισχυρίζεται ότι το εργοστάσιο του Σκάνθροουπ χάνει 700.000 μονάδες. λίρες (910.000 $) την ημέρα λόγω των δύσκολων συνθηκών της αγοράς και του αυξημένου περιβαλλοντικού κόστους. Η πρόσφατη απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς 25% στον εισαγόμενο χάλυβα έπληξε επίσης σκληρά την εταιρεία.
Αφού η Βουλή των Κοινοτήτων ψήφισε το νομοσχέδιο, ο Πρωθυπουργός έφτασε για να συναντήσει τους εργαζομένους στο εργοστάσιο, όπου παράγεται χάλυβας εδώ και 150 χρόνια.
Ο Στάρμερ δέχεται πιέσεις να ενεργήσει μετά την πρόσφατη απόφαση της Jingwei να ακυρώσει τις παραγγελίες για σφαιρίδια σιδήρου που χρησιμοποιούνται σε υψικάμινους. Χωρίς αυτά και χωρίς άλλες πρώτες ύλες, οι κλιβάνοι πιθανότατα θα κλείσουν για πάντα, ενδεχομένως μέσα σε λίγες μέρες, καθώς μόλις κρυώσουν, είναι εξαιρετικά δύσκολο και ακριβό να επανεκκινήσουν.
Αυτό θα σήμαινε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο στα τέλη του 19ου αιώνα ήταν η παγκόσμια δύναμη της χαλυβουργίας, θα γινόταν η μόνη χώρα της G7 χωρίς την ικανότητα να παράγει δικό της χάλυβα «από την αρχή» και όχι από ανακυκλωμένα υλικά, χρησιμοποιώντας πιο φιλικές προς το περιβάλλον ηλεκτρικούς καμίνους αντί υψικάμινους.
Αυτό θα είχε σοβαρές συνέπειες για βιομηχανίες όπως οι κατασκευές, η άμυνα και οι σιδηροδρομικές μεταφορές και θα καθιστούσε τη χώρα εξαρτημένη από ξένες πηγές του λεγόμενου. πρωτογενής χάλυβας. Παραμένει ασαφές ποιος ρόλος θα έχει η Jingwei, η οποία κατέχει τη British Steel από το 2020, στην καθημερινή διαχείριση του εργοστασίου.