Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει κάνει μια προσπάθεια να επανεκκινήσει τις οικονομικές συνομιλίες με την Κίνα μετά από ένα κενό έξι ετών. Η κυβέρνηση των Εργατικών ελπίζει να επιδιορθώσει τους τεταμένους δεσμούς, αλλά το ταξίδι έχει προσελκύσει επικρίσεις εν μέσω οικονομικής αναταραχής.
Η υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ρέιτσελ Ριβς επανέλαβε το Σάββατο τις συνομιλίες με το Πεκίνο, υποστηρίζοντας ότι οι «ρεαλιστικές και προβλέψιμες» σχέσεις με τη χώρα θα τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη και το εμπόριο. Οι ετήσιες διμερείς συνομιλίες μεταξύ της Κίνας και του Ηνωμένου Βασιλείου —της δεύτερης και της έκτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο αντίστοιχα— είχαν ανασταλεί από το 2019 λόγω της πανδημίας COVID-19 και της ευρύτερης επιδείνωσης των σχέσεων.
Ως Υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, η Ριβς είπε ότι βρισκόταν στην Κίνα για να αναζητήσει νέες αγορές σε μια περίοδο που η Βρετανία επιθυμεί απεγνωσμένα να βγει από την οικονομική ύφεση. Η επίσκεψη του Ριβς ακολουθεί έναν διάλογο που ξεκίνησε πέρυσι μεταξύ του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ και του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ — η πρώτη συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών από το 2018.
«Η ανάπτυξη είναι η νούμερο ένα αποστολή αυτής της κυβέρνησης, να βελτιώσει τη χώρα μας», είπε η Ριβς επισκεπτόμενος τον εκθεσιακό χώρο της βρετανικής εταιρείας κατασκευής ποδηλάτων Brompton στο Πεκίνο. «Γι' αυτό βρίσκομαι στην Κίνα, για να ξεκλειδώσω απτά οφέλη για τις βρετανικές επιχειρήσεις που εξάγουν και εμπορεύονται σε όλο τον κόσμο», είπε. Η Ριβς συναντήθηκε με Κινέζους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Χι Λίφενγκ και του Αντιπροέδρου Χαν Ζενγκ.
Μετά τη συνάντηση, ανακοίνωσε ότι επετεύχθησαν συμφωνίες ύψους 600 εκατομμυρίων λιρών (732 εκατομμύρια δολάρια, 714 εκατομμύρια ευρώ) για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ η «επαναδέσμευση» με την Κίνα «μας θέτει ήδη σε τροχιά για να επιτύχουμε Αξία 1 δισεκατομμυρίου λιρών για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου».
Η Ριβς έχει δεχθεί κριτική για το ταξίδι της στην Κίνα εν μέσω αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές στο εσωτερικό με αύξηση του κόστους δανεισμού της βρετανικής κυβέρνησης, εν μέρει λόγω της παγκόσμιας πώλησης ομολόγων. Αυτή η εξέλιξη έχει προκαλέσει συγκρίσεις με μια κρίση «μίνι-προϋπολογισμού» του 2022 που ανάγκασε την τότε πρωθυπουργό Λιζ Τρας να εγκαταλείψει την Ντάουνινγκ Στριτ μετά από μόλις 50 ημέρες στην εξουσία.
Ωστόσο, οι αλλαγές στην αγορά ομολόγων αυτή την εβδομάδα ήταν λιγότερο έντονες και εφαρμόστηκαν σε μια σειρά διεθνών νομισμάτων. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία για την πίεση των θεσμικών επενδυτών που ανάγκασαν την Τράπεζα της Αγγλίας να αγοράσει ομόλογα έκτακτης ανάγκης το 2022. Το ταξίδι πραγματοποιείται επίσης καθώς οι πολιτικοί ηγέτες του Ηνωμένου Βασιλείου και οι αρχηγοί πληροφοριών έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει για απειλές για την ασφάλεια που θέτει η Κίνα.
Οι κλήσεις έγιναν πιο δυνατές τον περασμένο μήνα, όταν αποκαλύφθηκε ότι ένας φερόμενος Κινέζος κατάσκοπος είχε καλλιεργήσει στενούς δεσμούς με τον πρίγκιπα Άντριου και διεξήγαγε «κρυφή και παραπλανητική δραστηριότητα» για το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας. Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι, κατά την επίσκεψή της, η Reeves θα παροτρύνει το Πεκίνο να σταματήσει την υλική και οικονομική του υποστήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και ότι θα θέσει το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα στην πρώην βρετανική αποικία του Χονγκ Κονγκ.