ΓΔ: 2421.69 1.06% Τζίρος: 313.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Μνημείο Αζαντί Ιράν

Το Πεκίνο επισκέπτεται ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών με φόντο τα πυρηνικά

Ο Αμπάς Αραγτσί θα βρεθεί στο Πεκίνο πριν τις προγραμματισμένες συζητήσεις ανάμεσα σε Ιράν και ΗΠΑ σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αραγτσί θα μεταβεί αύριο, Τρίτη, στην Κίνα, ανακοίνωσε σήμερα η Τεχεράνη, πριν από τις νέες συνομιλίες που θα διεξαχθούν τις επόμενες ημέρες ανάμεσα στο Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με το ιρανικό πύρηνικό πρόγραμμα.

«Ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί αύριο (Τρίτη) στην Κίνα», δήλωσε στη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας Εσμαΐλ Μπαγαΐ, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις. Ο Αραγτσί είχε ήδη μεταβεί στην Κίνα το Δεκέμβριο.

Η Κίνα είναι μία από τις χώρες που είχαν υπογράψει τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά που συνήφθη το 2015 με το Ιράν, αλλά ακυρώθηκε μετά την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσυρθούν απ' αυτή τρία χρόνια αργότερα, επί της πρώτης προεδρικής θητείας του Ντόναλντ Τραμπ.

Άλλα τρία μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ -η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρωσία- καθώς και η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν επίσης υπογράψει τη συμφωνία.

Το κείμενο προέβλεπε την άρση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν με αντάλλαγμα μια πλαισίωση του πυρηνικού προγράμματός του από το Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ, IAEA, AIEA).

Σύμφωνα με τον οργανισμό αυτό, το Ιράν σεβόταν τις δεσμεύσεις του μέχρι την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία, η οποία συνδυάσθηκε με την επαναφορά αμερικανικών κυρώσεων.

Μετά την επιστροφή του στο Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, ο Τραμπ καλεί το Ιράν να διαπραγματευθεί μια νέα συμφωνία, αλλά απειλεί την Τεχεράνη με προσφυγή στη στρατιωτική ισχύ, σε περίπτωση που αποτύχει η διπλωματία.

Ο Αμπάς Αραγτσί πρόκειται να συμμετάσχει το Σάββατο σε ένα νέο κύκλο συνομιλιών, υπό τη μεσολάβηση του Ομάν, με τον αμερικανό απεσταλμένο για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ, σύμφωνα με την ιρανική διπλωματία.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ιράν και ένας από τους κύριους αγοραστές του πετρελαίου του, στο οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Περίπου το 92% του ιρανικού πετρελαίου προορίζεται για την Κίνα, συχνά με σημαντικές εκπτώσεις, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Το 2021 η Κίνα υπέγραψε με το Ιράν μια ευρεία στρατηγική συμφωνία 25ετούς διάρκειας. Αυτή η μεγάλη σύμπραξη καλύπτει τομείς τόσο διαφορετικούς όσο η ενέργεια, η ασφάλεια, οι υποδομές και οι επικοινωνίες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δεν χρειάζεται συμφωνία με Ιράν για εμπλουτισμένο ουράνιο

Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται συμφωνία για να πάρουν εμπλουτισμένο ουράνιο από το Ιράν, αλλά δεν το θεωρεί απαραίτητο, αφού «είναι θαμμένο». Τόνισε πως δεν επιθυμεί συνάντηση με τον Χαμενεΐ αν δεν υπάρξει συμφωνία.
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Το νέο μνημόνιο με ΗΠΑ δεν καλύπτει πυρηνικά ή τα Στενά Ορμούζ

Πηγές στο ιρανικό πρακτορείο Fars χαρακτήρισαν τις πρόσφατες δηλώσεις Τραμπ για το Ιράν «κράμα αλήθειας και ψεμάτων», τονίζοντας ότι αναφέρονται σε όρους που δεν υπάρχουν στη συμφωνία και πρόκειται για «κατασκευασμένη νίκη».
Ο Ουάνγκ Γι κινέζος υπουργός
ΔΙΕΘΝΗ

Το Πεκίνο καλεί ΗΠΑ και Ιράν σε συμβιβασμό για τη Μέση Ανατολή

Ο Ουάνγκ Γι επανέλαβε την έκκληση της Κίνας για κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή και ελπίζει σε συμβιβασμό μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, υπογραμμίζοντας τη βούληση του Πεκίνου για ειρηνική λύση μέσω συνεννόησης.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Πεκίνο ζητά κατάπαυση πυρός από τις εμπλεκόμενες χώρες

Η Κίνα κάλεσε όλες τις πλευρές να τηρήσουν την κατάπαυση πυρός και να λύσουν ειρηνικά τις διαφορές τους, μετά τα αμερικανικά πλήγματα σε πυραυλικές εγκαταστάσεις στο Ιράν, ενώ οι διαπραγματεύσεις για μόνιμη συμφωνία συνεχίζονται.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ εξετάζει άρση κυρώσεων σε κινεζικές εταιρείες για ιρανικό πετρέλαιο

Ο Τραμπ εξετάζει άρση κυρώσεων σε κινεζικές εταιρείες που αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο και θα αποφασίσει σύντομα. Επίσης, θα δεχόταν 20ετή παύση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, αρκεί να υπάρξει σαφής δέσμευση από το Ιράν.