ΓΔ: 2700.56 -0.04% Τζίρος: 161.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:49:36
Τζέι Ντι Βανς ομιλία
Ο Τζέι Ντι Βανς κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη σκηνή με φόντο επίσημο κτίριο.

Αντιδράσεις Γαλλίας και Βρετανίας στο τελεσίγραφο των ΗΠΑ για Ουκρανία

Οι ευρωπαϊκές χώρες απορρίπτουν το τελεσίγραφο του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς για «εδαφικές ανταλλαγές» μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

Ο σεβασμός της «εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και ο ευρωπαϊκός της προσανατολισμός είναι πολύ ισχυρά αιτήματα των Ευρωπαίων», ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία, μετά τo τελεσίγραφο του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς για «εδαφικές ανταλλαγές» μεταξύ Κιέβου και Μόσχας προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Καθώς Γάλλοι, Βρετανοί και Γερμανοί συναντώνται με Αμερικανούς και Ουκρανούς αξιωματούχους στο Λονδίνο, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, «ο στόχος παραμένει η οικοδόμηση μιας κοινής προσέγγισης που θα μπορούσαν να παρουσιάσουν οι ΗΠΑ στους Ρώσους», τόνισε το Ελιζέ.

Από την Αγκρα της Ινδίας ο Βανς δήλωσε σήμερα ότι Μόσχα και Κίεβο πρέπει να επιτύχουν συμφωνία, διαφορετικά η Ουάσινγκτον θα σταματήσει τις προσπάθειες για εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός.

Από βρετανικής πλευράς, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε πως εναπόκειται «στην Ουκρανία να αποφασίσει για το μέλλον της». «Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να τεθεί ένα μόνιμο τέλος στον πόλεμο. Νομίζω ότι αυτό θέλουμε όλοι. Στο τέλος, εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει για το μέλλον της», είπε ο εκπρόσωπος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γενεύη λίμνη σιντριβάνι
ΔΙΕΘΝΗ

Στη Γενεύη ο Υπ. Στρατού ΗΠΑ για το ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία

Ο υπουργός Στρατού των ΗΠΑ, Ντάνιελ Ντρίσκολ, βρίσκεται στη Γενεύη για συνομιλίες σχετικά με το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο στην Ουκρανία, με τη συμμετοχή αξιωματούχων ΕΕ, ΗΠΑ, Ουκρανίας, Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας.
Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Στο Κίεβο οι σύμβουλοι ασφαλείας Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας

Στο Κίεβο βρίσκονται σήμερα οι σύμβουλοι Εθνικής Ασφάλειας Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας, σύμφωνα με ενημερωμένη πηγή, πριν τις συνομιλίες Ουκρανίας με Αμερικανούς απεσταλμένους. Δεν διευκρινίστηκαν οι συναντήσεις.
Εκτόξευση πυραύλου πεδίου
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Γαλλία και Βρετανία «παίζουν με τη φωτιά» με πυραύλους στην Ουκρανία

Η Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε Γαλλία και Βρετανία πως «παίζουν με τη φωτιά» δίνοντας πυραυλική τεχνολογία στην Ουκρανία, προειδοποιώντας για απρόβλεπτες συνέπειες. Λονδίνο και Παρίσι ανακοίνωσαν επιπλέον στρατιωτική στήριξη στο Κίεβο.