ΓΔ: 2459.57 -1.88% Τζίρος: 289.77 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:43:36
Γερμανικό Κοινοβούλιο

Η Γερμανία ζητά από την Κομισιόν την εξαίρεσή της από τα όρια δανεισμού

Με στόχο να αυξήσει τα επόμενα χρόνια της αμυντικές της δαπάνες, η Γερμανία ζήτησε από την Κομισιόν να εξαιρεθεί από τα όρια δανεισμού, που ισχύουν στην ΕΕ.

Η Γερμανία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξαιρεθεί από τα όρια δανεισμού, που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να αυξήσει τα επόμενα χρόνια τις αμυντικές δαπάνες της, σύμφωνα με επιστολή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Γεργκ Κούκις, την οποία είδε σήμερα το Reuters.

Ο Κούκις είχε πει στο Reuters σε συνέντευξή του την Παρασκευή ότι η Γερμανία είναι πιθανό να ζητήσει την εξαίρεση. Η Κομισιόν έχει προτείνει να επιτραπεί στα κράτη μέλη να αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες κατά 1,5% του ΑΕΠ τους κάθε χρόνο για τέσσερα χρόνια χωρίς να βρεθούν αντιμέτωπα με πειθαρχικά μέτρα που κανονικά επιβάλλονται όταν το έλλειμμα είναι πάνω από το 3% του ΑΕ

«Θεωρούμε πως η πρόταση της Επιτροπής για συντονισμένη ενεργοποίηση της Εθνικής Ρήτρας Διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι ένα σημαντικό συμπληρωματικό μέτρο για να δοθεί η δυνατότητα να αυξηθούν οι εθνικές αμυντικές δαπάνες διαφυλάσσοντας παράλληλα τη δημοσιονομική βιωσιμότητα», αναφέρει ο Κούκις στην επιστολή.

Η Επιτροπή ήλπιζε η πρόταση να υιοθετηθεί ευρέως από τις 27 χώρες της ΕΕ και να βοηθήσει να αυξηθούν οι επενδύσεις της Ένωσης στην άμυνα κατά 650 δισ. ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια ως μέτρο αποτροπής ενδεχόμενης ρωσικής επίθεσης.

Εντούτοις μόνο η Πορτογαλία και η Πολωνία έχουν μέχρι στιγμής δείξει ενδιαφέρον για την εξαίρεση. Χώρες της ΕΕ με υψηλό εθνικό χρέος δείχνουν απροθυμία να δανειστούν περισσότερα ώστε να αυξήσουν τις δαπάνες για την άμυνα.

Το αίτημα της Γερμανίας, σημειώνει το Reuters, ενδέχεται να ενθαρρύνει και άλλες χώρες να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο, αν και η αναλογία του κρατικού χρέους της, στο 62,5% του ΑΕΠ το 2024, είναι πολύ χαμηλότερη από εκείνες της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, που είναι σε όλες πάνω από το 100% και οι εν λόγω χώρες είναι απρόθυμες να ζητήσουν την εξαίρεσή τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Ράιχσταγκ Βερολίνου
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Άγνοια για μυστική συνάντηση Γερμανών-Ρώσων στο Μπακού

Η γερμανική κυβέρνηση δηλώνει άγνοια για συνάντηση πρώην Γερμανών και Ρώσων αξιωματούχων στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ ο πρόεδρος Αλίγιεφ επιβεβαιώνει ότι έγινε, σημειώνοντας πως δεν υπήρχε εμπλοκή ή επίσημη ενημέρωση από Βερολίνο ή Μόσχα.
Γερμανικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Διχασμός στον γερμανικό συνασπισμό για τη στάση έναντι του Ισραήλ

Στελέχη του SPD άσκησαν έντονη κριτική στον ΥΠΕΞ Βάντεφουλ (CDU) για την άρνησή του σε κυρώσεις κατά του Ισραήλ λόγω εποικισμών, επισημαίνοντας ότι η στάση του δεν βοηθά ούτε το διεθνές δίκαιο, ούτε τη γερμανική εξωτερική πολιτική.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά εξηγήσεις για τη συνάντηση Κομισιόν-Ταλιμπάν

Στις 23 Ιουνίου, αξιωματούχοι της ΕΕ συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία Ταλιμπάν στο Βέλγιο, με επίκεντρο τις απελάσεις Αφγανών. Το γεγονός προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ο Μάγκνους Μπρύνερ θα απαντήσει στα σχετικά ερωτήματα στο Ευρωκοινοβούλιο.
Nord Stream 2 αγωγός
ΔΙΕΘΝΗ

Ο εισαγγελέας Ουκρανίας: Δεν ευθύνεται το Κίεβο για τη δολιοφθορά Nord Stream

Ο Ουκρανός γενικός εισαγγελέας διέψευσε κάθε ανάμειξη της Ουκρανίας στη δολιοφθορά των αγωγών Nord Stream το 2022 και πρότεινε κοινή έρευνα με τη Γερμανία, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις εμπλοκής Ουκρανών αξιωματούχων.
Επιχειρηματίας σε εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιόδρας σε Κομισιόν: Απαιτούνται μέτρα για τη λειψυδρία στα νησιά

Ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Τσιόδρας ζητά από την Κομισιόν μέτρα για τη λειψυδρία στα νησιά, ενίσχυση υποδομών και νέες τεχνολογίες, ενώ αναδεικνύει τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στον κύκλο του νερού.