Φώτο: Shutterstock

Περιμένουν κορύφωση της επιδημίας του κορονοϊού στην Τουρκία

Σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο βρίσκεται η Τουρκία που θεωρεί ζήτημα χρόνου να κορυφωθεί η κρίση του κορονοϊού στην χώρα με την κυβέρνηση να καλεί τον κόσμο να παραμείνει στα σπίτια του.

Πολύ σημαντικές θεωρούνται οι επόμενες πέντε ημέρες στην Τουρκία για να κριθεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα. Όπως ανέφερε ο Δρ. Μεχμέτ Τζεϊχάν μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής για τον Κορωνοϊό του τουρκικού υπουργείου Υγείας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Χουριέτ, η χώρα βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο και είναι ζήτημα χρόνο να κορυφωθεί η κρίση του κορονοϊού.

Ο Δρ. Τζεϊχάν που είναι καθηγητής λοιμωξιολόγος δηλώνει  χαρακτηριστικά ότι «οι επόμενες πέντε ημέρες είναι πολύ σημαντικές. Αν δεν τηρήσουμε αυστηρά, για να ελέγξουμε την ασθένεια, μπορεί να καταστεί περισσότερο δύσκολο πλέον να ελέγξουμε τη διασπορά του ιού».

Όπως εξηγεί ο καθ. Τζεϊχάν εξηγεί ότι «ας πούμε ότι δεν έχουμε λάβει κανένα μέτρο, και τα σχολεία και οι χώροι εργασίας και οι καφετέριες είναι ανοικτά. Σε αυτή την περίπτωση σε περίπου δυόμιση μήνες, η ασθένεια θα είχε διασπαρεί στο ήμισυ του πληθυσμού δηλαδή σε 40 εκατομμύρια ανθρώπους. Ας πούμε ότι όλα τα μέτρα εφαρμόζονται εκατό τοις εκατό. Κανένας δεν βγαίνει από το σπίτι του εκτός από πολύ αναγκαίες καταστάσεις. Τι θα κάνει ο ιός; Θα εξαφανιστεί επειδή δεν θα βρει ανθρώπους να προσβάλει» υποστηρίζει.

Ο Τούρκος λοιμωξιολόγος επικαλέστηκε το παράδειγμα της Νότιας Κορέας, υποστηρίζοντας ότι η επιδημία θα μπορούσε να λήξει εντός δυο μηνών αν είχε επιτευχθεί κοινωνική απομόνωση και κανένας δεν είχε βγει από το σπίτι του.

«Είμαστε (στην Τουρκία) κάπου ανάμεσα στα δυο παραδείγματα. Δυστυχώς το ήμισυ του πληθυσμού δεν τήρησε τα μέτρα. Υπάρχουν εκείνοι που ακόμη δεν τηρούν τους κανόνες. Είναι πολύ δύσκολο να πούμε πότε θα λήξει η κρίση. Αυτό μπορεί να επιλυθεί με αυστηρά μέτρα και παρακολούθηση χωρίς να κηρύσσονται απαγορεύσεις κυκλοφορίας. Αλλά η κοινωνία πρέπει να είναι ενήμερη. Αλλιώς ο ορίζοντας είναι σκοτεινός», είπε χαρακτηριστικά. Ο Τούρκος καθηγητής δήλωσε επίσης ότι η εντύπωση ότι καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία (όπως τον Ιούνιο και Ιούλιο), ο ιός θα εξαφανιστεί, είναι λανθασμένη.

Κατά την τελευταία ενημέρωση (χθες) από τον Τούρκο υπουργό Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, ανακοινώθηκε ότι οι νεκροί από κορωνοϊό έφτασαν τους 108 και τα κρούσματα σε 7 χιλιάδες 402, 70 ασθενείς με κορωνοϊό έχουν αναρρώσει.

Ο Νομάρχης Κωνσταντινούπολης με μήνυμά του σήμερα στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, ζητά από όλους τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης να μείνουν στο σπίτι για 48 ώρες. «Αφήσαμε τις πλατείες μας στα πουλιά και τις παραλίες μας στους γλάρους. Για να ζήσουμε αυτές τις ομορφιές και να τις μοιραζόμαστε με τους αγαπημένους μας, μείνετε στο σπίτι για 48 ώρες για την υγεία, την οικογένεια, τους αγαπημένους σας, την Κωνσταντινούπολη και τη χώρα μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Κρίσιμες οι επόμενες δυο εβδομάδες για την εξάπλωση του κορονοϊού στην Τουρκία

Οι Τούρκοι επιστήμονες πως αν δεν τηρηθούν τα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού η χώρα θα μπει σε κρίσιμο στάδιο καθώς θα μπορούσαν να κορυφωθούν οι αυξητικές τάσεις του ιού.
ΔΙΕΘΝΗ

Κούρσα απέναντι στον χρόνο για την παρασκευή εμβολίου κατά του κορονοϊού

Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζει η φαρμακοβιομηχανία καθώς ακόμα και αν υπάρξει αύριο εμβόλιο κατά της πανδημίας θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα της παραγωγής και διανομής.
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκική πρόκληση για τον Έβρο, «να σέβεστε τους πρόσφυγες»

Λάδι στην φωτιά των ελληνοτουρκικών σχέσεων ρίχνει το τουρκικό υπ. Εξωτερικών που καλεί την Ελλάδα να σταματήσει να παραβιάζει τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών και να σεβαστεί όσους έχουν διαφορετική θρησκεία και πολιτισμό.