ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:39:55 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ολλανδική πρόταση για «Σχέδιο Μάρσαλ» για τη Νότια Ευρώπη

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός δέχεται έντονη κριτική για την απόφαση του να συνταχθεί με την Γερμανία και να αρνηθεί τα corona bonds που έχει προτείνει ο ευρωπαϊκός Νότος, με στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού να σημειώνουν την ανάγκη για αλληλεγγύη στην ΕΕ.

Σκληρή κριτική δέχεται για την θέση που διατηρεί ενάντια στα «corona bonds», ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μάρκ Ρουτε από τα υπόλοιπα κόμματα της χώρας που σημειώνουν οτι τώρα είνα η στιγμή να φανεί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη με τον επικεφαλής της Χριστιανικής Ένωσης να προτείνει ένα νέο «Σχέδιο Μάρσαλ για τη Νότια Ευρώπη» ώστε να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της επιδημίας του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα ο Γκερτ Γιαν-Σέγκερς, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης ανέφερε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προσφέρει γενναιόδωρη βοήθεια σε χώρες που πλήττονται ιδιαίτερα, όπως η Ιταλία και η Ισπανία», και έβαλε στο τραπέζι προς συζήτηση ένα «Σχέδιο Μάρσαλ για τη Νότια Ευρώπη». Παρομοίως έχει εκφραστεί και το κόμμα D66, ο αριστερός φιλελεύθερος εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό.   

Επίσης, οι Ευρωπαίοι Πράσινοι τάσσονται υπέρ του «κορονο-ομολόγου» ως προσωρινού μέτρου για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Τα ομόλογα κορονοϊού είναι ένα είδος προσωρινών ευρωομολόγων και μπορούν να γίνουν ευκολότερα αποδεκτά από τις χώρες που δεν θέλουν ακόμη τα ευρωομόλογα. Χρειαζόμαστε επειγόντως μια ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση. Η αντίδραση στην οικονομική κρίση θα δείξει πόσο ισχυρά ενωμένη είναι η Ευρώπη», δήλωσε η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής τους ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Σκα Κέλερ.

Από την πλευρά τους, οι συντηρητικοί στη Γερμανία εκφράζουν την κάθετη αντίθεση της στην πρόταση του ευρωπαϊκού Νότου για τα ομόλογα κορονοϊού με τον υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς και τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, να επιμένουν στη χρήση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σημειώνοντας πως ο ΕΣΜ έχει μια δανειοδοτική ικανότητα ύψους περίπου 500 δισ. ευρώ ενώ υπάρχει επίσης σε αυτόν κατατεθειμένο ένα μεγάλο απόθεμα 80 δισ. ευρώ που θα μπορούσε να βοηθήσει με πολύ σταθερό τρόπο και επίσης με μια πρώτης τάξεως πιστοληπική ικανότητα εάν πρόκειται για χρηματοδότηση δανεισμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

«Σχέδιο Μάρσαλ» μετά τον κορονοϊό προτείνουν τώρα και οι Γερμανοί

Την ανάγκη να ανοικοδομηθεί η οικονομία της Ευρώπης μετά την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ που δήλωσε οτι απορρίπτεις τόσο τα ευρωομόλογα όσο και τους ελέγχους τύπου τροίκας.