Φωτο: Shutterstock

Ευρωπαϊκό ταμείο ανεργίας θα συζητήσει το Eurogroup

Το σχέδιο της Κομισιόν προβλέπει ότι οι χώρες που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία θα μπορούν να λαμβάνουν φθηνά δάνεια με την εγγύηση του κοινοτικού προϋπολογισμού.

Πρόταση για ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης για την ανεργία, για τη στήριξη των χωρών που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία, θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης την επόμενη εβδομάδα. 

Η Κομσιόν θα υποβάλει στο Eurogroup στις 7 Απριλίου πρόταση για τη δημιουργία ενός μηχανισμού για τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα συμπληρώνει τις εθνικές παροχές απασχόλησης. Ο επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, ανέφερε μετά το Eurogroup της προηγούμενης εβδομάδας ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εργάζονται σκληρά για να προχωρήσουν σε αυτή την πρωτοβουλία, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για το τέλος του έτους.

Προειδοποίησε ότι δεν υπάρχουν πάρα πολλοί πόροι για τη χρηματοδότηση αυτής της ασφάλισης, καθώς η ΕΕ ολοκληρώνει την επταετή δημοσιονομική περίοδο (2014-2020). Ωστόσο, ο Τζεντιλόνι πρόσθεσε ότι θα επιδιωχθούν λύσεις για τη χρηματοδότηση του προγράμματος.

Το σχέδιο που εξετάζεται είναι η κινητοποίηση πόρων με τη χρήση του προϋπολογισμού της ΕΕ ως εγγύηση, ή ακόμα και με πρόσθετες εγγυήσεις από τα κράτη μέλη, σύμφωνα με τους Financial Times. Ο στόχος θα είναι η δημιουργία δύναμης πυρός μεταξύ 80 και 100 δισ. ευρώ. Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την προσφορά δανείων με ευνοϊκούς όρους σε χώρες που επλήγησαν από ξαφνικό σοκ, όπως η τρέχουσα πανδημία. Αν και το ποσό αυτό είναι σημαντικό, θα αντιπροσώπευε λιγότερο από το 0,7% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

«Για να ξεκινήσουμε την ευρωπαϊκή οικονομία, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλους τους διαθέσιμους μοχλούς, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτήν την κρίση. Ήρθε η ώρα να σκεφτούμε έξω από το κουτί. Οποιαδήποτε επιλογή συμβατή με τη Συνθήκη της ΕΕ θα πρέπει να εξεταστεί», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Η Επιτροπή αρχικά δεν εξέτασε το ενδεχόμενο να προωθήσει το σχέδιο για την ευρωπαϊκή ασφάλιση ανεργίας, δεδομένου ότι απαιτούσε περισσότερη εργασία για την εξεύρεση μιας συναινετικής φόρμουλας. Ωστόσο, η ανάγκη κινητοποίησης όλων των διαθέσιμων πόρων, και η αντίθεση σε πιο φιλόδοξες πρωτοβουλίες, όπως η από κοινού έκδοση χρέους για τη χρηματοδότηση του κόστους της ανάκαμψης ("coronabonds"), ανάγκασαν την Κομισιόν να αλλάξει τα σχέδιά της.

Για περισσότερα από πέντε χρόνια εξετάζεται ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης ανεργίας. Το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, ωστόσο, είχε προειδοποιήσει στο παρελθόν για την τεχνική πολυπλοκότητα της εφαρμογής αυτού του μηχανισμού σταθεροποίησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Φτωχό το 13,5 % του πληθυσμού της Ρωσίας, στα 4,8 εκατ. οι άνεργοι

Παράλληλα, σύμφωνα με το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021-2023, ο δείκτης της ανεργίας στην Ρωσία αναμένεται στο τέλος του 2021 να πέσει κάτω από το 5%, που θεωρείται «φυσιολογικό» επίπεδο ανεργίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Δεν αναμένει πλήρη ανάκαμψη της ευρωζώνης πριν το 2022 ο Τζεντιλόνι

Ρεαλιστικές εκτιμήσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία, το Ταμείο Ανάκαμψης και την άμβλυνση των ανισοτήτων εντός της ευρωζώνης εκφράζει ο Ιταλός Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας στην Deutsche Welle.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κομισιον δίνει 4 εκατ. ευρώ για νέα θεραπεία κατά του κορονοϊού

Το ερευνητικό πρόγραμμα θα συντονίζει και θα διευκολύνει τις μελέτες που γίνονται σε όλη την Ευρώπη, με το έργο να είναι στο πλαίσιο των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων της ΕΕ για έρευνα και καινοτομία.