ΓΔ: 2512.07 -0.05% Τζίρος: 208.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Κτίριο Μαδρίτης Ισπανία

Ξεπέρασαν τις 10.000 οι νεκροί από κορονοϊό στην Ισπανία

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας, μέσα σε μία ημέρα απεβίωσαν 950 άνθρωποι, και ο συνολικός απολογισμός των νεκρών είναι 10.003 ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε σε 110.238.

Κάτι παραπάνω από βαρύς είναι ο φόρος που πληρώνει η Ισπανία στην πανδημία του κορονοϊού, καθώς ο συνολικός αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τις 10.000, ενώ συνεχίζονται να αυξάνονται τα κρούσματα. 

Μάλιστα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας, μέσα σε μία ημέρα απεβίωσαν 950 άνθρωποι. Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών από την Covid-19 στην Ισπανία είναι πλέον 10.003 ενώ ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σε 110.238, από 102.136 που ήταν χθες, Τετάρτη, ανακοινώθηκε από το υπουργείο. Ωστόσο η αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων συνεχίζει να επιβραδύνεται στην Ισπανία.

Έκρηξη απώλειας θέσεων εργασίας

Η Ισπανία έχασε σχεδόν 900.000 θέσεις εργασίας, με παραπάνω από τις μισές να είναι εποχικές, από τότε που επιβλήθηκαν μέτρα αποκλεισμού στα μέσα Μαρτίου σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί η επιδημία του κορονοϊού, σύμφωνα με στοιχεία των υπηρεσιών κοινωνικής ασφάλισης που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Η Ισπανία, που έχει τον δεύτερο υψηλότερο στον κόσμο αριθμό θανάτων από τον κορονοϊό μετά την Ιταλία, έχει απαγορέψει τις μετακινήσεις, εκτός από αυτές που είναι απολύτως απαραίτητες, από τις 14 Μαρτίου. Αυτή την εβδομάδα υιοθέτησε ακόμα πιο αυστηρά μέτρα, καθώς όλοι όσοι εργάζονται σε μη απαραίτητους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας πρέπει να παραμένουν στο σπίτι τους.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι 898.822 άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους από τότε που επιβλήθηκαν τα μέτρα αποκλεισμού, συμπεριλαμβανομένων περίπου 550.000 εποχικών υπαλλήλων. Οι κλάδοι του τουρισμού και των κατασκευών είναι αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο.

«Πάντα είναι μεγάλο πρόβλημα και είναι διπλή η πρόκληση που έχουμε: να αντιμετωπίσουμε την επιδημία και να αποφύγουμε να παρασυρθεί η οικονομική δραστηριότητα», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Χοσέ Λουίς Αμπάλος στον ραδιοφωνικό σταθμό RNE. «Θα πρέπει να εργαστούμε για να επανεκκινήσουμε την οικονομία μόλις θέσουμε υπό έλεγχο την επιδημία».

Ο αριθμός των επίσημα καταγεγραμμένων ανέργων στην Ισπανία αυξήθηκε σε 3,5 εκατομμύρια τον Μάρτιο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2017. Τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν όλες τις νέες θέσεις εργασίας που χάθηκαν, καθώς δεν καταγράφονται επίσημα ως άνεργοι όλοι οι εργαζόμενοι.

«Είναι μια απολύτως πρωτόγνωρη κατάσταση», δήλωσε η υπουργός Εργασίας Γιολάνδα Ντίαθ σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι είναι η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση στην ανεργία που έχει καταγραφεί στην Ισπανία.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορονοϊού θα έχουν επίσης ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση, «σημαντικά αλλά προσωρινά», του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας για το 2020, όπως δήλωσε ο υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Χοσέ Λουίς Εσκρίβα. Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, η Ντίαθ είπε ότι 2,3 εκατ. άνθρωποι λαμβάνουν αυτή τη στιγμή επίδομα ανεργίας, κοστίζοντας περίπου 1,22 δισεκ. ευρώ τον μήνα στο ισπανικό κράτος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πέδρο Σάντσεθ
ΔΙΕΘΝΗ

Σάντσεθ: Κάλεσμα για νοοτροπία πρόληψης κατά των πυρκαγιών στην Ισπανία

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης κουλτούρας πρόληψης στις πυρκαγιές, ειδικά μετά το τραγικό περιστατικό στην Ανδαλουσία με 13 νεκρούς, καλώντας όλους να είναι ενήμεροι για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
φωτιά σε δάσος
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Υπό έλεγχο η φωτιά που κόστισε 12 ζωές στα νότια της χώρας

Η πυρκαγιά στη νότια Ισπανία που κόστισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους έχει πλέον σταθεροποιηθεί, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ανδαλουσίας. Περίπου 1.000 εκτοπισμένοι επέστρεψαν στα σπίτια τους μετά τον περιορισμό της πυρκαγιάς.
Φωτιά δάσους
ΔΙΕΘΝΗ

Μάχη των πυροσβεστών στην Αλμερία να αναχαιτίσουν τη φωτιά στις ακτές

Στην επαρχία Αλμερίας, Ισπανία, οι πυροσβέστες εντείνουν σήμερα τις προσπάθειες κατά μεγάλης δασικής πυρκαγιάς, ενώ συνεχίζονται οι εκκενώσεις χωριών και δεν έχουν ανακοινωθεί τα στοιχεία των 12 θυμάτων που βρέθηκαν κοντά στη Μπένταρ.
Πυροσβέστες σε πυρκαγιά
ΔΙΕΘΝΗ

Βελτιώνεται η κατάσταση στη φωτιά της Αλμερία, καταστροφή 66.000 στρεμμάτων

Η φονική πυρκαγιά στη νότια Ισπανία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 12 ανθρώπους και έκαψε 66.000 στρέμματα. Η κατάσταση βελτιώνεται, με τις αρχές να δηλώνουν πως σήμερα μπορούν να δράσουν πιο επιθετικά κατά της φωτιάς.
Σημαία Ισπανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Θύματα διαφόρων εθνικοτήτων στην πυρκαγιά της Αλμερίας

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι διαφόρων εθνικοτήτων έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιά στη Νότια Ισπανία. Οι αρχές αναμένουν ταυτοποίηση, ενώ πολλά θύματα ήταν κάτοικοι που επέλεξαν να φύγουν, οδηγώντας απευθείας προς τις φλόγες.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: 12 νεκροί και 23 αγνοούμενοι από την πυρκαγιά στην Αλμερία

Τουλάχιστον 12 νεκροί και 23 αγνοούμενοι από δασική πυρκαγιά στη νότια Ισπανία, καθώς οι πυροσβέστες μάχονται τις φλόγες. Τα περισσότερα θύματα φαίνεται να είναι ξένοι που αγνόησαν τις οδηγίες εκκένωσης.