ΓΔ: 2277.6 -1.15% Τζίρος: 709.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κωνσταντίνος Πετρίδης επιχειρηματίας
Φωτογραφία Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Χατζηβασιλείου: Συντονισμένη κινητοποίηση για τους Έλληνες στο Ιράν

Ο υφ. Εξωτερικών Τ. Χατζηβασιλείου διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει απειλή για την Ελλάδα. «Η ανάφλεξη στη Μ. Ανατολή θα έχει μόνο ηττημένους», δήλωσε στον ΣΚΑΪ.

Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός Εξωτερικών Τάσος Χατζηβασιλείου περιέγραψε ως «εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση» την επιχείρηση απομάκρυνσης Ελλήνων πολιτών από το Ιράν μέσω Αζερμπαϊτζάν, επισημαίνοντας την αποτελεσματικότητα και την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης σε περίπλοκες κρίσεις.

Αναφορικά με την επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, υπογράμμισε πως «η ανάφλεξη δεν θα ωφελήσει κανέναν» και εξέφρασε την ανησυχία του ότι θα υπάρξουν μόνο ηττημένοι. 

Επισήμανε, ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν εκτιμά πως υπάρχει άμεση απειλή κατά στόχων εντός της χώρας και πως δεν επιδιώκεται η καλλιέργεια πανικού, αλλά η διατήρηση υψηλού επιπέδου επιφυλακής.

Σχολιάζοντας τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας και τη δημοσιοποίηση χάρτη σε απάντηση του ελληνικού Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ), ο κ. Χατζηβασιλείου διευκρίνισε ότι ο τουρκικός χάρτης δεν εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο ούτε στο Δίκαιο της Θάλασσας και «δεν έχει νομικό βάρος ούτε παράγει νομικά αποτελέσματα». Υπογράμμισε ότι η μόνη διαφορά με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ.

Αναφερόμενος στην πολιτική αντιπαράθεση με επίκεντρο τις εξελίξεις γύρω από τα Τέμπη και τη συζήτηση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, ο κ. Χατζηβασιλείου στήριξε την τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη και άσκησε κριτική στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κάνοντας λόγο για «γραμμή καιροσκοπισμού» και «χυδαία τοξικότητα» από την αντιπολίτευση.

Τόνισε, δε, ότι δεν υπάρχει προηγούμενο κυβερνητικής πλειοψηφίας που να έχει ζητήσει την άρση ασυλίας δικού της στελέχους, όπως συνέβη με τη Νέα Δημοκρατία.

Κλείνοντας, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στη διαπραγμάτευση για τον ευρωπαϊκό κανονισμό SAFE, σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά εξασφάλισε την επιβολή όρου ομοφωνίας για τη συμμετοχή τρίτων κρατών σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά σχήματα. «Πετύχαμε αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις», είπε χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας την αποτελεσματική στάση της ελληνικής διπλωματίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ρούμπιο αναβάλλει ταξίδι στο Ισραήλ λόγω επίθεσης κατά Ιράν

Ο Μάρκο Ρούμπιο ανέβαλε την αυριανή του επίσκεψη στο Ισραήλ λόγω των αμερικανοϊσραηλινών επιχειρήσεων κατά του Ιράν, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό ΥΠΕΞ. Θα ενημερώσει τους G7 για τις εξελίξεις.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΥΠΕΞ ΗΠΑ Ρούμπιο αναβάλλει επίσκεψη στο Ισραήλ λόγω επίθεσης κατά Ιράν

Ο Μάρκο Ρούμπιο, επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Ισραήλ λόγω των αμερικανοϊσραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του Ιράν, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.
σημαία της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα ζητά άμεση εκεχειρία και έκτακτη σύγκληση του ΣΑ ΟΗΕ για το Ιράν

Η Κίνα εξέφρασε ανησυχία για τα χτυπήματα ΗΠΑ-Ισραήλ στο Ιράν, ζητώντας άμεση κατάπαυση πυρός και σεβασμό στην κυριαρχία του Ιράν. Κίνα και Ρωσία ζήτησαν έκτακτη σύγκληση του ΣΑ ΟΗΕ για το θέμα.
Ιρανικοί πύραυλοι στρατός
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Στόχοι όλες οι εμπλεκόμενες εγκαταστάσεις Ισραήλ-ΗΠΑ

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί δήλωσε πως όλες οι εγκαταστάσεις που συμμετείχαν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις Ισραήλ-ΗΠΑ κατά του Ιράν αποτελούν «θεμιτούς στόχους» για τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Στενή παρακολούθηση και ανησυχία για τα γεγονότα σε Ιράν και Μ. Ανατολή

Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Ιράν και τη Μέση Ανατολή. Ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων για συνδρομή σε πολίτες. Σύσταση για προσοχή και επαφή με τις ελληνικές διπλωματικές αποστολές.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βαρσοβία ζητά από τους Πολωνούς να φύγουν από Ιράν, Ισραήλ, Λίβανο

Το πολωνικό ΥΠΕΞ συνέστησε στους πολίτες να εγκαταλείψουν άμεσα Ιράν, Ισραήλ και Λίβανο, λόγω της ασταθούς κατάστασης στη Μέση Ανατολή και της πιθανότητας αποκλεισμού του εναέριου χώρου και δυσκολιών στις αεροπορικές επιστροφές.