ΓΔ: 1868.02 -0.48% Τζίρος: 219.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φωτο: Shutterstock

Οι όροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εμπορική συμφωνία με τον Τραμπ

Η Κομισιόν δέχεται ενιαίο δασμό 10% στις περισσότερες εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, υπό τον όρο ότι θα υπάρξουν εξαιρέσεις για κρίσιμους τομείς της ευρωπαϊκής παραγωγής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει διατεθειμένη να αποδεχτεί μια εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες που θα περιλαμβάνει ενιαίο δασμό 10% σε μεγάλο εύρος εξαγωγών της προς τις ΗΠΑ, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν εξαιρέσεις ή χαμηλότεροι συντελεστές για κρίσιμους τομείς όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα αλκοολούχα ποτά, τα ημιαγωγά και τα εμπορικά αεροσκάφη.

Ταυτόχρονα, η ΕΕ ασκεί πίεση για ποσοστώσεις και εξαιρέσεις από τον ισχύοντα δασμό 25% που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ σε αυτοκίνητα και ανταλλακτικά, καθώς και από τον δασμό 50% σε χάλυβα και αλουμίνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από πρόσωπα με γνώση των διαπραγματεύσεων, η Κομισιόν θεωρεί την πρόταση των ΗΠΑ ελαφρώς ευνοϊκή υπέρ της Ουάσινγκτον, ωστόσο κρίνει ότι μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία εντός του περιθωρίου αποδοχής της.

Η πίεση είναι ασφυκτική, καθώς η προθεσμία για επίτευξη συμφωνίας είναι η 9η Ιουλίου. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως τότε, οι δασμοί των ΗΠΑ σε σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές εξαγωγές αναμένεται να εκτοξευθούν στο 50%.

Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι δασμοί αυτοί είναι αναγκαίοι για την τόνωση της εγχώριας βιομηχανίας, τη χρηματοδότηση φορολογικών περικοπών και την αντιμετώπιση του εμπορικού ελλείμματος με τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, υπάρχει αυξανόμενη αισιοδοξία και από τις δύο πλευρές για την επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας πριν την προθεσμία, ώστε να δοθεί χρόνος για περαιτέρω διαπραγματεύσεις. 

Η συμφωνία αυτή αναμένεται να καλύπτει τόσο δασμολογικά όσο και μη δασμολογικά εμπόδια, να περιλαμβάνει δεσμεύσεις αγοράς αμερικανικών προϊόντων και να ανοίγει δρόμους στρατηγικής συνεργασίας.

Ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για το εμπόριο, Μάρος Σέφτσοβιτς, θα ηγηθεί αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα με στόχο την επιτάχυνση των συνομιλιών.

Κατά την τελευταία ενημέρωση των κρατών-μελών, τέθηκαν επί τάπητος τέσσερα πιθανά σενάρια:

1. Συμφωνία με αποδεκτό επίπεδο ασυμμετρίας

Το πρώτο και πιο επιθυμητό σενάριο προβλέπει την επίτευξη συμφωνίας που, αν και ενδέχεται να ευνοεί ελαφρώς τις ΗΠΑ, θα παραμένει εντός των ορίων που η ΕΕ θεωρεί διαχειρίσιμα. 

Μια τέτοια συμφωνία θα περιλαμβάνει μειωμένους δασμούς για κρίσιμους ευρωπαϊκούς τομείς και έναν γενικό δασμό 10% σε άλλες κατηγορίες εξαγωγών. 

Παρά την ασυμμετρία, η ΕΕ δείχνει έτοιμη να αποδεχτεί έναν συμβιβασμό εφόσον εξασφαλίζει σταθερότητα και συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

2. Απαράδεκτη πρόταση από τις ΗΠΑ

Το δεύτερο σενάριο αφορά μια πρόταση από την Ουάσινγκτον που χαρακτηρίζεται ως μονομερής και ιδιαίτερα επιζήμια για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.

 Σε αυτή την περίπτωση, η Επιτροπή θεωρεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία, και οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε αδιέξοδο.

 Η ΕΕ θα κληθεί τότε να αποφασίσει εάν θα αναλάβει άμεσα αντίμετρα ή θα συνεχίσει να αναζητεί διπλωματικές λύσεις.

3. Παράταση της προθεσμίας

Ένα περισσότερο πραγματιστικό ενδεχόμενο είναι η συμφωνία για μια ενδιάμεση συμφωνία ή τεχνική παράταση της προθεσμίας πέραν της 9ης Ιουλίου. 

Αυτό θα επέτρεπε στις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις χωρίς την πίεση ενός «οικονομικού γκρεμού».

 Η εν λόγω παράταση θα θεωρηθεί ως προσωρινή επιτυχία, ωστόσο οι λεπτομέρειες (όπως η διάρκειά της και το νομικό της πλαίσιο) παραμένουν θολές.

4. Κατάρρευση και αύξηση δασμών από τις ΗΠΑ

Το πιο αρνητικό σενάριο προβλέπει την πλήρη κατάρρευση των συνομιλιών και την άμεση εφαρμογή αυξημένων δασμών έως και 50% σε σχεδόν όλες τις εξαγωγές της ΕΕ προς τις ΗΠΑ. 

Σε μια τέτοια εξέλιξη, η ΕΕ θα ενεργοποιήσει άμεσα σειρά αντίμετρων, τόσο σε επίπεδο δασμών όσο και σε στρατηγικές εξαγωγές και προμήθειες, στοχεύοντας σε πολιτικά ευαίσθητες πολιτείες των ΗΠΑ αλλά και σε τομείς όπου η Ουάσινγκτον εξαρτάται από ευρωπαϊκές προμήθειες.

Η τελευταία περίπτωση θα οδηγήσει την ΕΕ στην ενεργοποίηση σειράς αντιμέτρων. Ήδη έχουν εγκριθεί αντίμετρα ύψους 21 δις ευρώ σε αμερικανικά προϊόντα, με στόχο πολιτικά ευαίσθητες πολιτείες, περιλαμβανομένων των αγροτικών προϊόντων, της σόγιας και των μοτοσικλετών.

Επιπλέον, έχει ετοιμαστεί λίστα με πρόσθετους δασμούς ύψους €95 δισ. που αφορούν αμερικανικά βιομηχανικά προϊόντα, όπως αεροσκάφη Boeing, αυτοκίνητα και bourbon.

Η ΕΕ εξετάζει επίσης μη δασμολογικά μέτρα, όπως περιορισμούς εξαγωγών και αποκλεισμούς από δημόσιες συμβάσεις σε στρατηγικούς τομείς όπου οι ΗΠΑ έχουν εξάρτηση από την Ευρώπη.

Η Επιτροπή προωθεί επίσης ατζέντα απλοποίησης των μη δασμολογικών φραγμών και έχει προτείνει την εξέταση στρατηγικών αγορών σε τομείς όπως το υγροποιημένο φυσικό αέριο και η τεχνητή νοημοσύνη, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης οικονομικής συνεργασίας και κοινής ασφάλειας.

Υπολογίζεται ότι οι δασμοί που ισχύουν σήμερα καλύπτουν εξαγωγές ύψους 380 δις ευρώ, δηλαδή το 70% του συνόλου των ευρωπαϊκών εξαγωγών στις ΗΠΑ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Γκρίνκεβιτς εκτιμά νίκη της Ουκρανίας έναντι της Ρωσίας

O υποπτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας Αλέξους Γκρίνκεβιτς, υποψήφιος για επικεφαλής των ΗΠΑ στην Ευρώπη, εκτιμά πως η Ουκρανία μπορεί να νικήσει και προειδοποιεί για τη διαρκή απειλή των Χούθι.