Φώτο: Shutterstock

Μεγάλες ενέσεις από την Fed, δάνεια 600 δισ. σε επιχειρήσεις

Στόχος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζες είναι να φθάσουν τα προγράμματα χορήγησης ρευστότητας στα 2,3 τρισ. δολ. Θα αγοράσει το 95% νέων δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Άλλη μια μεγάλη δόση μέτρων παροχής ρευστότητας στην αμερικανική οικονομία, αυτή την φορά με έμφαση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ανακοίνωσε η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα, στο πλαίσιο του συνολικού της στόχου να προσφέρει ρευστότητα 2,3 τρισ. δολ. στην οικονομία, ώστε να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες από τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό.

Ειδικότερα, η Fed, όπως ανακοίνωσε ο Τζερόμ Πάουλ με γραπτή δήλωσή, προσπαθεί να προσφέρει όσο περισσότερη ανακούφιση και σταθερότητα γίνεται. Σε αυτή την προσπάθεια, έχει την υποστήριξη και του υπουργείου Οικονομικών.

Το σημαντικότερο νέο μέτρο που ανακοινώθηκε είναι το Ταμείο για Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις (Main Street Lending Fund). Μέσω αυτού του Ταμείου, η Fed θα αγοράσει το 95% των νέων δανείων που θα χορηγήσουν οι τράπεζες σε επιχειρήσεις με 4ετή διάρκεια και περίοδο χάριτος ενός έτους. Ένα ακόμη χρηματοδοτική εργαλείο που ενεργοποιεί η Fed είναι η αγορά χρεογράφων απευθείας από τις πολιτείες των ΗΠΑ, τις κομητείες και τις πόλεις. Επίσης, επεκτείνεται ένα άλλο πρόγραμμα της Fed για την αγορά τιτλοποιημένων δανείων υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ζ. Πάουελ: Η Fed αλλάζει στρατηγική για τον πληθωρισμό

Ο επικεφαλής της Fed ανακοίνωσε πως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα επιτρέψει στον πληθωρισμό να τρέξει «μετρίως» πάνω από τον στόχο του 2% «για κάποιο χρονικό διάστημα» μετά από περιόδους που έχει τρέξει κάτω από αυτόν.
ΔΙΕΘΝΗ

Fed: Σε κίνδυνο οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας

Λόγω της πανδημίας η Fed δεσμεύτηκε ότι θα κρατήσει τα επιτόκια μεταξύ 0%-0,25% έως ότου η οικονομία να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να βρίσκεται σε τροχιά για να επιτύχει τους στόχους σε απασχόλησης και πληθωρισμό.
ΔΙΕΘΝΗ

Πάουελ: Η Fed δεν θα ξεμείνει από πυρομαχικά, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί

Η Fed θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε τρόπο την αμερικανική οικονομία, ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της, προσθέτοντας ότι ο «ιός θα είναι αυτός που θα αποφασίσει πότε θα αποκατασταθεί η οικονομική δραστηριότητα».