Φώτο: Shutterstock

Σενάριο για μείωση του ΑΕΠ κατά 35% και ανεργία 10% στη Βρετανία

Σύμφωνα με το γραφείο προϋπολογισμού της Βρετανίας, το lockdown από την πανδημία του κορονοϊού ενδέχεται να επιδράσει καταστροφικά στο ΑΕΠ και την ανεργία της χώρας.

Κατά 35% μπορεί να μειωθεί το ΑΕΠ της Βρετανίας στο δεύτερο τρίμηνο του έτους και η ανεργία να αυξηθεί κατά 2 εκατομμύρια, σύμφωνα με ένα σενάριο που δημοσίευσε το γραφείο ευθύνης για τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης, όπου διευκρινίζεται ότι δεν πρόκειται για πρόβλεψη, αλλά για μία πιθανότητα που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, εξαιτίας του lockdown από την πανδημία του κορονοϊού.

Στο σενάριο αυτό εκτιμάται ότι η πανδημία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του δημόσιου δανεισμού και του χρέους, αντανακλώντας τη διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας. Για την απάντηση της κρατικής πολιτικής σε αυτή την πανδημία αναφέρεται ότι, αν και θα έχει άμεσο κόστος στον προϋπολογισμό, θα συμβάλει στον περιορισμό της μακροχρόνιας οικονομικής ζημίας και των δημοσιονομικών, καθώς το κόστος από μία μηδενική κρατική ενέργεια θα ήταν υψηλότερο.

Το σενάριο αυτό θεωρεί πιθανή την υπόθεση ενός lockdown επί τρεις μήνες, ακολουθούμενο από μία περίοδο άλλων τριών μηνών στην οποία κάποια από τα μέτρα θα έχουν αρθεί. Εκτός από την πτώση του ΑΕΠ κατά 35%, που όμως θεωρείται ότι θα ανακάμψει γρήγορα, η ανεργία εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει το 10%, αλλά θα μειωθεί με πιο αργό ρυθμό από ό,τι η ανάκαμψη του ΑΕΠ, ενώ ο καθαρός δανεισμός του δημοσίου θα αυξηθεί κατά 218 δισεκατομμύρια λίρες για το 2020-21 - το μεγαλύτερο έλλειμμα μίας χρονιάς από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο- πριν πέσει και πάλι στο ποσό που προβλεπόταν μεσοπρόθεσμα.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ σχολίασε ότι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς για τις δυσκολίες που βρίσκονται μπροστά και ότι ήταν σαφές πως το lockdown θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία, καθώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να προστατεύσει κάθε δουλειά και κάθε επιχείρηση. «Η έκθεση καθιστά σαφές ότι οι ενέργειές μας θα βοηθήσουν να περιορίσουμε τις συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία μας και ότι, εάν δεν είχαμε κάνει όλα αυτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα, όπως για παράδειγμα με την ανεργία», είπε.

Το Εθνικό Κόμμα Σκοτίας, μετά τη δημοσίευση του οικονομικού σεναρίου από το γραφείο προϋπολογισμού ζήτησε από την κυβέρνηση να προσφέρει οικονομική στήριξη που δεν θα αφήνει κενά για κάποιους που έχασαν την δουλειά τους ή είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται. Πρότεινε το εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα και εγγυήσεις ότι οι επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε ρευστό, όπως και τα νοικοκυριά την οικονομική στήριξη που χρειάζονται, καθώς είναι αρκετοί αυτοί που μένουν εκτός των προγραμμάτων στήριξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Τσουχτερά πρόστιμα στη Βρετανία σε όσους παραβιάζουν τα μέτρα για τον κορονοϊό

Τα πρόστιμα ξεκινούν από τις 1.000 στερλίνες για την πρώτη παράβαση και θα αυξάνονται σε 10.000 στερλίνες για τους υπότροπους παραβάτες ή για τις περιπτώσεις που εργοδότες απειλούν να απολύσουν προσωπικό που τίθεται σε αυτοαπομόνωση.
ΔΙΕΘΝΗ

Φτηνό στεροειδές μειώνει τη θνητότητα στις πιο βαριές μορφές της Covid-19

Η υδροκορτιζόνη, ένα αντιφλεγμονώδες ευρέως διαδεδομένο στον ιατρικό χώρο, επιτρέπει να αυξηθούν οι πιθανότητες επιβίωσης αλλά και να επιταχύνει την ανάρρωση ασθενών που έχουν προσβληθεί από τις πιο σοβαρές μορφές του νέου κορονοϊού.
ΔΙΕΘΝΗ

Πιο επικίνδυνα τα κλειστά σχολεία για τα παιδιά από την COVID-19 λένε ειδικοί στη Βρετανία

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η έλλειψη σχολείου αυξάνει τις ανισότητες, μειώνει τις ευκαιρίες και μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση σωματικών και διανοητικών θεμάτων υγείας, επισημαίνουν.
ΔΙΕΘΝΗ

Στο 0,9-1,1 ο δείκτης R στη Βρετανία, νέοι αυστηρότεροι κανόνες

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, «τα δεδομένα σε τοπικό επίπεδο δείχνουν πως η αύξηση (των θετικών κρουσμάτων) συνεχίζει να οφείλεται στις συναντήσεις μεταξύ ανθρώπων νεότερης ηλικίας, μεταξύ 20 και 39 ετών».